Večina Rusov naj bi sicer podpirala obsodbo. Odmerjena kazen pa sproža polemike. Foto: EPA
Večina Rusov naj bi sicer podpirala obsodbo. Odmerjena kazen pa sproža polemike. Foto: EPA

Naša sveta dolžnost je preprečiti, da bi pogumne posameznice, ki sestavljajo Pussy Riot, z lastno kožo plačale, da so postale globalni simbol.

Slavoj Žižek
Slavoj Žižek
Panika, ki je zajela oblastnike in je vidna v njihovi v brutalni reakciji, je tako po Žižku upravičena. Bolj kot je brutalna, pomembnejši simbol postajajo Pussy Riot, kar je razvidno tudi iz vsesplošne globalne podpore obsojenim dekletom. Foto: BoBo

Mogoče ga je ugriznil njegov pes.

Gari Kasparov

... ki kot versko nestrpnost kriminalizirajo jasen politični protest proti vladajoči kliki," analizo zadnjih ruskih dogodkov, objavljeno na spletu, začne filizof. Žižek ob tem spomni na znameniti rek iz Beraške opere Bertolta Brechta: "Kaj je rop banke v primerjavi z ustanovitvijo nove banke?" Leta 2008 je Wall Street ponudil prenovljeno različico navedka: "Kaj je kraja nekaj tisoč dolarjev, zaradi katere gre posameznik v zapor, v primerjavi s finančnimi špekulanti, ki prikrajšajo na desetine milijonov ljudi za njihove domove in prihranke, pa so za to še nagrajeni z državno pomočjo v neverjetnih zneskih?" Iz Rusije pa prihaja najnovejši: "Kaj je skromna provokacija Pussy Riot v cerkvi v primerjavi z obtožbo proti njim, torej s to gigantsko in obsceno provokacijo državnega aparata, ki se norčuje iz razumevanja zakona in reda?"

Slovenski filozof zastavi vprašanje, ali je bilo dejanje Pussy Riot cinično. Meni, da obstajata dve vrsti cinizma: prvi je zagrenjeni cinizem zatiranih, ki razkrinkava hipokrizijo tistih na oblasti, drugi je cinizem zatiralcev, ki odprto kršijo lastne deklarirane principe. Pussy Riot Žižek prišteva k prvemu tipu cinizma, medtem ko oblast, ki jo filozof duhovito poimenuje Prick Riot, prakticira cinizem druge vrste.

Lev Trocki je Rusijo leta 1905 označil za zmes azijskega biča in evropske borze. Ta označba je po Žižku za Rusijo morda še najbolj relevantna danes. Po njegovem mnenju gre za kapitalizem z azijskim obrazom. Ta sicer nima nič opraviti z Azijo kot tako, pač pa z antidemokratičnimi tendencami sodobnega globalnega kapitalizma.

A če cinizem razumemo kot brezkompromisni pragmatizem oblasti, ki se skrivaj posmehuje svojim lastnim principom, potem so Pussy Riot utelešenje anticinizma, je prepričan filozof. Njihovo sporočilo je v jedru to, da ideje štejejo. "One so predstavnice konceptualne umetnosti v najbolj plemenitem pomenu te besede. So umetnice, ki utelešajo Idejo," zapiše Žižek. Zato po njegovem mnenju tudi nosijo maskirne kape - to so maske deindividualizacije in osvobajajoče anonimnosti. "Sporočilo njihovih maskirnih kap je, da ni važno, katero od njih aretirajo, one niso posameznice, ampak so Ideja. Zato predstavljajo takšno grožnjo: lahko je zapreti posameznike, a poskusite zapreti Idejo!" Panika, ki je zajela oblastnike in je vidna v njihovi brutalni reakciji, je tako po Žižku upravičena. Bolj kot je brutalna, pomembnejši simbol postajajo Pussy Riot, kar je razvidno tudi iz vsesplošne globalne podpore obsojenim dekletom. "Naša sveta dolžnost je preprečiti, da bi pogumne posameznice, ki sestavljajo Pussy Riot, z lastno kožo plačale, da so postale globalni simbol," sklene razmišljanje Žižek.

Kasparovu grozi pet let
Med številnimi protestniki proti zaporni kazni, ki jo je rusko sodišče izreklo članicam pankovske zasedbe Pussy Riot, je policija v petek aretirala tudi enega vodilnih opozicijskih voditeljev Garija Kasparova.
Obtožujejo ga napada na policista, zaradi česar mu grozi zaporna kazen do pet let. Kasparov je vse obtožbe zanikal. Po navedbah obtožnice naj bi nekdanji zvezdnik svetovnega šaha med petkovim zborovanjem podpornikov Pussy Riot policista ugriznil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruska policija, ki je med izrekom sodbe za Pussy Riot varovala zgradbo sodišča pred pritiskom podpornikov uporniškega tria pankeric, ogorčenih nad odločitvijo sodišča, naj bi ga zato aretirala, tako kot še okoli sto drugih podpornikov Pussy Riot.

Članice Pussy Riot, 24-letna Marija Aljohina, 23-letna Nadežda Tolokonikova in 29-letna Jekaterina Samučevič, je moskovsko sodišče v petek obsodilo na dve leti zapora v delovnem taborišču zaradi protesta v moskovski cerkvi proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in Ruski pravoslavni cerkvi.

Krive so huliganstva, ki ga je vodilo versko sovraštvo in razžalitev vernikov, je dejala sodnica Marina Sirova. Odločitev sodišča je tako v Rusiji kot drugje po svetu naletela na močno neodobravanje javnosti. Odvetnik obsojenih napoveduje pritožbo.

Naša sveta dolžnost je preprečiti, da bi pogumne posameznice, ki sestavljajo Pussy Riot, z lastno kožo plačale, da so postale globalni simbol.

Slavoj Žižek

Mogoče ga je ugriznil njegov pes.

Gari Kasparov
Primer Pussy Riot izzval globalne proteste
Primer Pussy Riot izzval globalne proteste