Clintontova je prepričana, da nasilje v Mehiki spominja že na uporništvo. Foto: EPA
Clintontova je prepričana, da nasilje v Mehiki spominja že na uporništvo. Foto: EPA
Mehika
Nasilje, povezano z drogami, je v Mehiki v zadnjih štirih letih zahtevalo že 28.000 življenj. Foto: EPA

"Mehika vse bolj spominja na Kolumbijo pred 20 leti, ko so trgovci z mamili nadzirali določene dele države," je prepričana Clintonova, ki je dodala še, da mamilarski karteli kažejo vse več podobnosti z uporniki. Ameriška zunanja ministrica je o Mehiki spregovorila po velikem zunanjepolitičnem govoru pred svetom za zunanje zadeve v Washingtonu, kjer je poudarila, da mora mehiška vlada ohraniti svojo voljo in moč za boj proti kartelom.

Tiskovni predstavnik mehiške vlade Alejandro Poire je takoj zavrnil obtožbe Clintonove in dejal, da je edini vidik, ki je skupen mehiškim in kolumbijskim razmeram, ta, da si delita temelj spornega vprašanja, to pa je veliko povpraševanje po mamilih v ZDA. Poire je zavrnil tudi obtožbo, da so mamilarski karteli enaki upornikom, in ponovil, da si Mehika na vse načine prizadeva za boj proti kriminalcem. "Sodelovanje z ameriškimi oblastmi je ključni del naše strategije v boju proti mamilarskim kartelom," je še povedal Poire.

Mamilarska vojna zahtevala že 28.000 življenj
Odkar je mehiški predsednik Felipe Calderon napovedal boj proti mamilarskim kartelom leta 2006 in v to vpletel še vojsko, je v nasilju, povezanem s trgovino z mamili, umrlo že 28.000 ljudi. Calderonovo strategijo že od vsega začetka podpirajo tudi ZDA, predvsem s finančno in vojaško pomočjo. Odgovornost za razmere v Mehiki je delno prevzela tudi administracija ameriškega predsednika Baracka Obame, predvsem zaradi poti orožja iz ZDA do članov mamilarskih kartelov.

Prav med govorom Clintonove je oborožena tolpa v mestu El Naranjo v zvezni državi San Luis Potosi na severozahodu Mehike vdrla v občinsko zgradbo in ubila župana Alexandra Lopeza. Lopez je bil član glavne opozicijske Institucionalne revolucionarne stranke, gre pa za že šesti umor župana letos. Napad se je zgodil v bližini zvezne države Tamaulipas, kjer so prejšnji mesec našli trupla 72 ubitih priseljencev. Policija je sporočila, da je v povezavi s tem napadom že prijela sedem ljudi.

Clintonova: Ameriška strategija kaže uspehe
V govoru v Washingtonu je Clintonova govorila o "novem ameriškem trenutku" v svetovni politiki. Povedala je, da model ameriškega vodstva ponuja "upanje v tem nevarnem svetu" ter da je mogoče videti prve znake uspehov ameriške strategije. "Širimo ameriške interese in napredujemo pri največjih izzivih," je povedala Clintonova. Povedala je še, da se svet še vedno obrača k ZDA kot vodji, predvsem v kriznih časih, kar je označila kot odgovornost in odlično priložnost, ki jo morajo ZDA zagrabiti.

Administracija predsednika Obame je bila zadnje čase tarča številnih kritik, da ni dosegla svojih mednarodnih ciljev. Predvsem glasni so kritiki glede Irana in Severne Koreje, ki še vedno razvijata svoj jedrski program, glede varnostnih razmer v Afganistanu, ki so vse slabše, in glede izraelsko-palestinskih odnosov, ki se še vedno niso izboljšali.