Srbija na Zahodu nima iskrenih prijateljev, je bil odkrit srbski premier Ivica Dačić. Foto: EPA
Srbija na Zahodu nima iskrenih prijateljev, je bil odkrit srbski premier Ivica Dačić. Foto: EPA
Catherine Ashton in Hashim Thaci
Kosovski premier Hashim Thaci je dejal, da se "počuti zelo dobro zaradi podpore EU-ja in ZDA." Foto: EPA

Dačić je dejal, da se je v Bruslju govorilo o tem, da bo Srbiji ponujena široka avtonomija za kosovske Srbe, a da od tega "ni nič". "Srbija praktično ni imela možnosti, da sodeluje v dialogu, sodelovala je samo pri iskanju načina, kako naj ukine svoje institucije in Srbe s severa umesti v kosovski sistem," je dejal Dačić.

Srbski premier je še dodal, da "dialog s Prištino ni več mogoč, ker prištinska stran ne želi spremeniti svojih stališč". V pogovoru s francoskim premierjem Ayraultom je Dačić poudaril, da nima Srbija niti enega iskrenega prijatelja na Zahodu, ki bi imel več razumevanja za njena stališča o najpomembnejših vprašanjih, ki mučijo regijo, piše b92.net.

Srbija v živem pesku
Zaradi tega je Srbija po njegovih besedah v "živem pesku", v katerega vsako leto tone vse globlje, ker tisto, kar ona zagovarja, ne prihaja do zavesti tistih, ki danes odločajo v EU-ju o najpomembnejših političnih procesih v Evropi.

Dačić je francoskemu premierju pojasnil potek pogovorov v Bruslju. Srbija je veliko vložila v ta dialog, ki je vezan tudi na vprašanje evropskih integracij Srbije, je dejal Dačić. Kot je povedal po pogovorih, mu je Ayrault zagotovil, da se bo Francija potrudila, da bo dobila Srbija čim prej datum za začetek pogajanj. "To pomeni, da ima Srbija neko roko, ki jo lahko prime, da pride ven iz živega peska," je dejal Dačić in poudaril strateško partnerstvo s Francijo.

Uradno sicer ni jasno, kaj vsebuje ponudba Bruslja, a časopis Danas, ki se sklicuje na svoje vire, poroča, da je Catherine Ashton, visoka predstavnica EU-a za zunanjo politiko in varnostne zadeve, predlagala nekakšno začasno upravo EU-a na severu Kosova, kar pomeni, da bi imele srbske občine na severu Kosova začasno drugačen status, dokler ne sprejmejo kosovskih zakonov.

Thaci: Posebnega statusa ne bo
"Na Kosovu so skeptiki, ki ne verjamejo v dosego sporazuma, ampak jaz sem optimist, da se bo to zgodilo," je dejal danes kosovski premier Hashim Thaci.

Če ne bi prišlo do sporazuma, bo čutila Srbija težke posledice, pa tudi Kosovo je ne bo bolje odneslo, je dejal Thaci. Dejal je še, da je "tudi Beogradu zdaj jasno, da ne bo nikakršnega posebnega statusa za sever Kosova".