V zvezi z napadom so v torek v BiH-u prijeli dva moška, eden izmed njiju se je boril v Siriji. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V zvezi z napadom so v torek v BiH-u prijeli dva moška, eden izmed njiju se je boril v Siriji. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Kot razkrivajo bosanski mediji, sta bila tako ubiti policist Dragan Đurić kot ranjeni policist Željko Gajić, ki ni v smrtni nevarnosti, na seznamu tistih policistov Republike srbske, ki so sodelovali v poboju muslimanov v Srebrenici. Kot je znano, je bil takrat med ubitimi tudi oče napadalca. Nerdin Ibrić, rojen v Kučić Kuli pri Zvorniku, je bil star eno leto, ko so pripadniki zvorniške policije in paravojaških enot iz Srbije 1. junija 1992 skupaj s 750 Bošnjaki na Beli potok odpeljali tudi njegovega očeta, kjer so jih pobili na neznani lokaciji.

Tako še vedno ni jasno, ali se je napadalec, ki je bil ubit pod policijskimi streli, maščeval za očetovo smrt ali je bilo dejanje koordinirano. Po besedah ranjenega policista je napadalec, potem ko je oborožen vdrl v policijsko postajo in začel streljati, vzklikal: "Alah je velik!". 24-letnik naj bi bil povezan s pripadniki skrajnih islamistov - vahabiti. V zvezi z napadom so v torek v BiH-u prijeli dva moška, eden izmed njiju se je boril v Siriji.

Poostrena varnost
V državi so v odzivu na napad poostrili varnost, še posebej v Sarajevu. Med drugim so pred diplomatska predstavništva namestili okrepljene ekipe posebnih policijskih enot. O povečanih varnostnih ukrepih policije poročajo tudi iz sosednje Srbije.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić je na rednem sestanku s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom dejal, da je treba storiti vse, da se terorizem ne širi. "Republika srbska se ni sposobna braniti sama pred fundamentalizmom, zato ji mora Srbija pomagati. Vse države na Balkanu morajo medsebojno še bolj sodelovati," je dejal Nikolić po poročanju hrvaškega portala N1. Ob tem je pomiril državljane Srbije, da njihova varnost ni ogrožena, saj bodo odgovorni naredili vse, kar je v skladu z ustavo in zakoni, da se terorizem prepreči.