Po mobilizaciji vojske so se nemiri umirili. Foto: Reuters
Po mobilizaciji vojske so se nemiri umirili. Foto: Reuters
New Delhi znova oskrbljen z vodo

Minister za vodo Kapil Mišra je kljub umiritvi razmer dejal, da "kriza ni končana", in je pozval prebivalce New Delhija, naj previdno uporabljajo vodo, piše BBC. Potem ko je vlada mobilizirala vojsko in ji je v Haryanu uspelo zavzeti nadzor nad kanalom z vodo Munak, so se odprle tudi šole, ki so bile zaradi protestov zaprte. V indijski prestolnici živi okoli 16 milijonov ljudi, približno tri petine tekoče pitne vode pa v mesto pride prek kanala Munak.

Prek družbenega omrežja Twitter je Mišra zapisal, da je bilo nekaj vode sproščene iz kanala, s čimer so delno vzpostavili dobavo v severnem in osrednjem delu New Delhija. 70 odstotkov tankerjev iz teh območji je bilo sicer premeščenih v zahodni del mest, kjer upajo, da bodo delne dobave obnovljene v torek zvečer. Dobava bo omejena, dokler kanal ne bo povsem popravljen. Ljudje so bili zgodaj opozorjeni in so torej prestavili tankerje iz prizadetih območij mesta, a tudi to ni bilo dovolj, da bi preprečili veliko krizo, poroča BBC.

Poklicne skupnosti, t. i. džati zahtevajo spremembo kastnega sistema
Kot so dejali prebivalci indijskega glavnega mesta, za kuhanje in pitje lahko uporabljajo le ustekleničeno vodo. Številni se več dni niso mogli umiti in so kar najeli hotel, da so lahko prišli do tekoče vode. Protestniki zahtevajo spremembo kastnega sistema. Gre za ljudi iz družbene skupnosti džati, ki od vlade zahtevajo, da uvede kvote za delovna mesta in jim omogoči izobraževanje, kar sicer država zagotavlja pripadnikom nižjih kast od leta 1991. Džati so zaradi neuslišanih zahtev zasegli vodni kanal Munak in New Delhiju onemogočili dobavo vode. Nemiri, v katerih je umrlo 18 ljudi, vsaj 150 pa je bilo ranjenih, so se umirili, saj so pristojne oblasti začele spreminjati ukrepe, v zameno pa morajo protestniki odstraniti zapore.

New Delhi znova oskrbljen z vodo