Karikature Jyllands Postna, ki so prikazale preroka Mohameda kot terorista, so povzročile ogročenje velikega dela muslimanskega sveta. Foto: EPA
Karikature Jyllands Postna, ki so prikazale preroka Mohameda kot terorista, so povzročile ogročenje velikega dela muslimanskega sveta. Foto: EPA

Sodišče je Mohameda Geeleja že v četrtek spoznalo za krivega poskusa izvedbe terorističnega dejanja, poskusa umora in nasilja nad policijo. Westergaard je eden izmed avtorjev leta 2005 objavljenih karikatur preroka Mohameda. Karikaturist je pretekli mesec pričal, da je Geele vdrl v njegov dom in pri tem vpil: "Umreti moraš! Odšel boš v pekel!"

Zagovor napadalca: Samo strašil sem ga
75-letni karikaturist se je pred napadalcem zatekel v posebej zavarovano kopalnico, od koder je poklical policijo. Somalijec je tudi policistom grozil s sekiro in nožem, ti pa so nato nanj dvakrat streljali in ga aretirali. Med sojenjem pa je napadalec vztrajal, da je karikaturista skušal le prestrašiti.

Sodišče v danskem mestu Aarhus je še odločilo, da bo Geele po izteku zaporne kazni za vedno izgnan iz Danske. Moral bo tudi plačati 10.000 kron (1.300 evrov) odškodnine Westergaardu in stroške sodnega procesa.

Somalijec noče biti terorist
Odvetnik Geeleja Niels Strauss se je na sodbo že pritožil in od sodišča zahteval, da njegovega klienta oprosti obtožb o terorizmu. Po njegovih besedah se je tokrat zgodilo prvič, da je bil napad na samo enega človeka označen za teroristično dejanje, kar je povsem neutemeljeno. Tožilka Kirsten Dyrman je izrazila zadovoljstvo s sodbo, predvsem zaradi odločitve o izgonu Somalijca po izteku zaporne kazni. Geele bo moral do odločitve glede pritožbe ostati v priporu.

Več kot pet let groženj in napadov
Westergaard se je sicer od objave 12 karikatur preroka Mohameda, ki jih je 30. septembra 2005 objavil danski časnik Jyllands-Posten, soočil s številnimi grožnjami smrtjo. Te karikature so v začetku leta 2006, pa tudi pozsneje, sprožile val protestov v islamskem svetu.