Britanski premier David Cameron in nemška kanclerka Angela Merkel na donatorski konferenci v Londonu. Kot je izpostavil Cameron, je eden od ciljev konference omogočiti šolanje vsem sirskim otrokom v Siriji in v sosednjih državah. Foto: Reuters
Britanski premier David Cameron in nemška kanclerka Angela Merkel na donatorski konferenci v Londonu. Kot je izpostavil Cameron, je eden od ciljev konference omogočiti šolanje vsem sirskim otrokom v Siriji in v sosednjih državah. Foto: Reuters
Miro Cerar
Miro Cerar je na konferenci pozval akterje k reševanju krize v Siriji. Foto: BoBo
V Londonu za Sirijo zbrali devet milijard evrov

Kot je na novinarski konferenci dejal britanski premier David Cameron, gre za največjo vsoto, ki so jo kdaj zbrali v enem dnevu kot odziv na humanitarno krizo. "Z današnjimi zavezami pa je naše sporočilo ljudem iz Sirije in v regiji jasno - stali vam bomo ob strani in vas podpirali, dokler bo treba," je dejal Cameron in dodal, da denar ne pomeni rešitve za sirsko krizo, saj je treba doseči politično tranzicijo.

To je bila že četrta donatorska konferenca po izbruhu državljanske vojne v Siriji leta 2011. Ker begunski tok vedno bolj obremenjuje Evropo, je namen zbiranja denarja tudi čim bolj podpreti države na območju, ki gostijo sirske begunce, s poudarkom na izobraževanju in zaposlovanju. S tem bi prepričali begunce, naj ostanejo na območju in naj ne odhajajo na pot proti Evropi, ki vedno bolj zapira vrata.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila prepričanje, da je mogoče begunsko krizo rešiti s spopadanjem z vzroki. "Doseči želimo, da nikoli več ne bi prišlo do razmer, ko bi se zaloge živil za begunce tako močno skrčile," je povedala glede namena konference.


Nemški prispevek 2,3 milijarde evrov, slovenski 200.000 evrov

Največja posamična donatorica je Nemčija, ki bo v treh letih prispevala 2,3 milijarde evrov pomoči. Sledi Velika Britanija z 1,6 milijarde, prispevek ZDA pa je 794 milijonov evrov. Med 70 svetovnimi voditelji, ki se udeležujejo konference, je tudi slovenski premier Miro Cerar.Cerar je napovedal, da bo Slovenija prispevala 200.000 evrov, od katerih jih bo 80.000 namenjenih Mednarodnemu odboru Rdečega križa za nujno humanitarno pomoč Siriji, preostanek pa bo šel Ustanovi za krepitev človekove varnosti ITF za pomoč beguncem.

Cerar: Ključna je trajna politična rešitev
Donatorske konference se je udeležil tudi premier Miro Cerar in izpostavil, da je za to humanitarno katastrofo ključnega pomena trajna politična rešitev, s katero se ne sme več odlašati. Po mnenju Cerarja je bilo narejenega veliko, a treba je storiti še veliko več.

Slovenija je po besedah Cerarja že dalj časa seznanjena z resnostjo razmer v Siriji, pred leti pa je že financirala projekte, ki so osredotočeni na pomoč begunkam in njihovim otrokom. Slovenija bo tudi v prihodnjih letih nadaljevala tovrstno podporo. Tako je v Londonu najavil donacijo v znesku 200 tisoč evrov.

Je pa Cerar pozval države k podpori političnemu procesu, zagotovitvi humanitarnega dostopa in dosegu trajne prekinitve ognja.

V Londonu za Sirijo zbrali devet milijard evrov