Foto:
Foto:
Volitve novega papeža bodo potekale pod freskami Michelangela.
Nune med petkovo prisego v Vatikanu

Po besedah tiskovnega predstavnika Vatikana Joaquina Navarra Vallsa je napovedani čas pojava dima, s katerim bodo kardinali oznanili svojo odločitev, samo okviren. Izvolitev papeža bo poleg belega dima spremljalo tudi zvonjenje zvonov v baziliki sv. Petra, je še dejal Navarro Valls.

V Vatikanu so se kardinali srečali na 12. in tudi zadnjem srečanju v pripravah na konklave, ki se bo začel v ponedeljek ob 14.30. Zbor kardinalov nadaljuje pogovore o položaju Cerkve in oblikovanju podobe naslednika pokojnega papeža Janeza Pavla II.

Simboličen zaključek
V okviru devetdnevnega žalovanja za pokojnim papežem so se udeležili zadnje, devete svete maše, ki je bila darovana v papeški kapeli. Z uničenjem prstana in pečata Janeza Pavla II. pa so kardinali tudi na simbolen način končali njegovo papeževanje.

Moteni signali iz Vatikana
V Sikstinski kapeli, kjer bo potekal konklave, so namestili sistem za motenje elektronskih signalov, ki naj bi preprečil uhajanje podatkov med konklavom, kardinalom pa naj bi onemogočil stik z zunanjim svetom. Varnostne enote Vatikana so Sikstinsko kapelo pregledale tudi zaradi možnosti prisluškovalnih naprav.

Prvo glasovanje v torek?
Kardinali se bodo še odločili, ali bodo že na prvi dan glasovali o novem papežu ali pa bodo prvo glasovanje opravili šele v torek dopoldne.

Konklave, na katerem bo izvoljen nov papež, bo potekal za tesno zaprtimi vrati Sikstinske kapele.

V petek so kardinali in osebje, s katerim bodo imeli v času konklava stik, prisegli, da bodo vse podrobnosti volitev novega papeža ohranili v največji tajnosti.