V Indiji rojeni Satya Nadella je postal izvršilni direktor Microsofta letos, ko je prevzel mesto Steva Ballmerja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Indiji rojeni Satya Nadella je postal izvršilni direktor Microsofta letos, ko je prevzel mesto Steva Ballmerja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Na eni izmed konferenc v Arizoni v ZDA, ki je bila posvečena ženskam in tehnologiji, je na vprašanje, kaj svetuje vsem tistim, ki jim je neprijetno prositi za zvišanje plače, odgovoril: "Pravzaprav ni toliko pomembno zahtevanje povišice, kot sta vedenje in zaupanje v sam sistem, da vam bo za vaše delo sam od sebe dal ustrezno povišico ... To je dobra karma, ki se bo vrnila, saj bo nekdo vedel, da takšni osebi lahko zaupa in ji naloži še več odgovornosti."

Moderatorka pogovora Maria Klawe, ki je tudi članica uprave Microsofta, se z Nadellovo izjavo ni strinjala. Dejala je, da so ženske za isto delo kot moški plačane manj, kar je občinstvo nagradilo z bučnim aplavzom. Buren odziv je sledil tudi na Twitterju, kjer se je Nadella odzval, rekoč, da je slabo odgovoril na vprašanje. "Zapreti moramo prepad med spoloma, tako da povišica zaradi pristranskosti ni potrebna," je zapisal.

Sledilo je tudi elektronsko sporočilo zaposlenim na Microsoftu, v katerem je zapisal: "Mislim, da morajo biti ženske in moški za isto delo tudi enako plačani. In ko gre za nasvet o povišici, ko misliš, da si jo zaslužiš, je Mariin nasvet pravilen. Če misliš, da si jo zaslužiš, moraš prositi zanjo."

Izjave direktorja Microsofta so znova osvetlile neenakosti med ženskami in moškimi, ki delajo v tehnoloških podjetjih. V Microsoftu je recimo zaposlenih le 29 odstotkov žensk, na področju inženirstva in vodstvenih položajev pa jih je še manj, dobrih 17 odstotkov.