V Georgii pravijo, da je orožje del ameriškega bistva in sveta svoboščina. Foto: EPA
V Georgii pravijo, da je orožje del ameriškega bistva in sveta svoboščina. Foto: EPA
Za pištolo še vseeno potrebujete dovoljenje, a vas policija ne sme vprašati po njem. Foto: EPA
Preizkušanje blaga. Foto: EPA

Zakonodaja je uradno imenovana "Safe Carry Protection Act" (zakon za varno nošnjo in zaščito), a jo imenujejo kar "pištole povsod". Zakon daje tudi več pravic lastnikom orožja, hkrati pa prepoveduje policiji preverjanje orožnih dovoljenj posameznikov. V praksi to pomeni, da če hodi po trgovini moški s pištolo za pasom, ga policisti ne smejo vprašati, ali ima dovoljenje za svoje orožje.

Dva dni po tem, ko je guverner Georgie podpisal zakonodajo, je v javni park, kjer so se igrali otroci, vstopil moški z jasno vidno pištolo za pasom. Otroci so se prestrašili, starši pa so panično klicali policijo. Ta je lahko ugotovila samo, da ima moški pištolo registrirano in da ni prekršil nobenega zakona. Danes, ko je zakonodaja že začela veljati, policija niti tega ne bi smela storiti.

"Najbolj ekstremen orožarski zakon v ZDA"
Gabrielle Giffords, nekdanja kongresnica, ki je komaj preživela strelski pokol v Arizoni leta 2010 (ostala ji je poškodba možganov), je zakon označila za "najbolj ekstremen orožarski zakon v Ameriki". A, kot poroča Telegraph, ga imajo podporniki za majhen korak na poti k vrnitvi ustavne pravice do oboroženosti.

O pravici do oboroženosti govorijo celo kot o integralnem delu ameriškosti in sveti svoboščini, za njih pa je zakon celo premalo radikalen, saj bi radi videli, da je orožje dovoljeno tudi v univerzitetnih kampusih, kjer je bilo v preteklosti že nekaj odmevnih strelskih pohodov.

Najbolj goreči prebivalci Georgie, južnjaške zvezne države, kjer dajo veliko na tradicijo, posedujejo več kosov orožja in nikdar ne zapustijo doma brez njega. Po uradnih podatkih ima v Georgii 600.000 prebivalcev orožarsko dovoljenje.

Pištole in alkohol
So pa ob sprejetju novega zakona nekateri skeptični, kako pametno je na primer, da hodiš oborožen v bar, češ da pištole in alkohol niso ravno najboljša kombinacija. A podporniki podajajo klasični proorožarski argument: kriminalci bodo tako ali tako oboroženi, tako da je edino pametno, da so še pošteni Američani pripravljeni na najhujše.

Po drugi strani privrženci strožjega nadzora nad orožjem pravijo, da bo z novim zakonom samo še več žrtev in popolne anarhije, ki spominja na čase divjega zahoda, in da če bi več pištol res pomenilo več varnosti, bi bile ZDA najvarnejša država na svetu. Ker imajo lastniki barov še vseeno pravico, da v svojem lokalu ne dovolijo orožja, so ta teden nekateri že polepili svoje vhode z napisi "Pištole niso dovoljene".

Zakonska urejenost sicer ne pomeni kaj dosti. Kar nekaj tistih, ki so zagrešili krvave strelske pohode, je imelo namreč povsem legalno kupljeno orožje. Med njimi tudi Adam Lanza, ki je leta 2012 v osnovni šoli Sandy Hook postrelil 20 predšolskih otrok in šest odraslih, ter James Holmes, ki je istega leta ubil 12 ljudi v kinematografu v Koloradu. Odgovor zagovornikov zakona? Množični strelci načrtno targetirajo območja, kjer je orožje prepovedano, zato je edina rešitev, da se učitelji oborožijo in se strelcu postavijo po robu.