Deklica drži v rokah rumeni papir z napisom
Deklica drži v rokah rumeni papir z napisom "V dveh letih brez izobrazbe 300 otrok". Protestniki v obleganem Homsu so hoteli opozoriti na položaj v mestu. Ta akcija je sicer del kampanje, imenovane "Rumena je barva obleganega Homsa". Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi je po današnjih pogovorih na mirovni konferenci, imenovani Ženeva 2, izrazil optimizem glede pogovorov med predstavniki režima Bašarja Al Asada in opozicije.

Obe strani kažeta medsebojno spoštovanje, je dejal Brahimi in dodal, da sta strani dosegli tudi dogovor glede humanitarne pomoči Homsu. Konvoji s humanitarno pomočjo bodo v to že osem mesecev oblegano mesto, v katerem je ujetih več sto ljudi, lahko prispeli že v ponedeljek.

Seznam borcev
Brahimi je dejal, da je vlada privolila v takojšnjo izpustitev žensk in otrok, zaprosila pa je za seznam moških, ki želijo zapustiti mesto. Ob tem je vladna stran opozicijo zaprosila za seznam njihovih borcev, ki jih imajo v ujetništvu. "Opozicija je predlog sprejela in poskušali bodo sestaviti seznam," je povedal Brahimi.

Pogovori se bodo nadaljevali v ponedeljek, ko naj bi se delegaciji sešli "v isti sobi", nato pa še ločeno z mediatorjem Brahimijem. Kot je pojasnil, so ločeni sestanki po skupnih srečanjih koristni, saj tako lahko dobi jasnejšo sliko o zadevah, ki tarejo posamezno stran.

V ponedeljek naj bi se sprti strani že začeli dogovarjati o predlogu za prehodno vlado, kar je bila ključna zahteva mirovnega okvira Ženeva I iz leta 2012, za katerega so Rusija in ZDA dejale, da je temelj za mirovne pogovore.