Svet
(5)

Poudarki

  • Kritiki zakonu očitajo kršenje zasebnosti
George Bush
Domoljubni zakon je imel brezpogojno podporo predsednika Busha. Foto: EPA

Dodaj v

Domoljubni zakon v kongresu dobil zaušnico

Sprejet po napadih 11. septembra
9. februar 2011 ob 11:18
Washington - MMC RTV SLO, STA

Predstavniški dom kongresa je presenetljivo zavrnil devetmesečno podaljšanje treh določb domoljubnega zakona, sprejetega po napadih 11. septembra 2001, ki se nanašajo na protiteroristični nadzor.

Veljavnost določb se bo iztekla 28. februarja. Zakon o podaljšanju veljavnosti treh določb do 8. decembra so pripravili republikanci. Ker je bil vložen po posebnem postopku, bi moral biti sprejet z dvetretjinsko večino, a je zagovornikom zmanjkalo sedem glasov podpore.

Nadzor in dostop do podatkov
V določbah so ključni trije ukrepi: t. i. "mobilni nadzor" komunikacij osumljencev z uporabo več telefonskih linij, načelo "samotnega volka", ki omogoča nadzorovanje osebe, za katero se domneva, da sama pripravlja teroristične dejavnosti, in možnost, da imajo pristojni organi dostop do "vseh otipljivih podatkov" v zvezi z osumljencem, kot je na primer elektronska pošta.

Domoljubni zakon je bil na pobudo administracije takratnega predsednika Georgea Busha sprejet kmalu po napadih 11. septembra. Administracija je namreč vztrajala, da pravna varnost, ki jo v ZDA uživajo osumljeni kriminalnih dejanj, onemogoča ustrezno zaščito ZDA pred terorističnimi napadi.

Po drugi strani pa kritiki menijo, da zakon daje preširoke pristojnosti varnostnim organom in tako krši načela zasebnosti. Zato so zavrnitev predloga v predstavniškem domu že pozdravili.

Tudi Bela hiša zakon podprla
Bela hiša je pred glasovanjem sporočila, da predlog podpira, vendar pa se zavzema za podaljšanje veljavnosti določb do decembra 2013.

Republikanci lahko zdaj svoj predlog vložijo po rednem postopku, tako da bo za sprejetje dovolj navadna večina, vendar pa je po navadnem postopku omogočeno tudi vlaganje dopolnil.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
boomerang
# 09.02.2011 ob 13:55
Patriotizem je zadnje pribežališče lopovov.
el CARTEL
# 09.02.2011 ob 11:55
lol patriotski zakon lol američani so tudi sprani.. patriotizem pomeni torej, da te država lahko nadzoruje na vsakem koraku..a niso nekateri sistemi v preteklosti ravno to delali?
MZ
# 09.02.2011 ob 11:47
Kdaj bo nekdo sprejel pravi patriotski zakon, ki bo ZDA ščitil pred resničnimi teroristi - bankirji in raznimi vplivnimi interesnimi skupinami (lobiji)?
a-bra-ka-da-bra
# 09.02.2011 ob 13:03
Ah, saj to ni nič novega v ameriški politiki - spomnite se zgodnjih petdesetih prejšnjega stoletja in obdobja slave ameriškega senatorja Josepha McCarthya
Captain Obvious
# 10.02.2011 ob 05:02
The Patriot Act. Read it.
Kazalo