V Dubaju lahko dopoldne smučate, popoldne pa se odpravite v puščavo ali plavat v morje. Foto: EPA
V Dubaju lahko dopoldne smučate, popoldne pa se odpravite v puščavo ali plavat v morje. Foto: EPA

V prihodnjih letih naj bi število hotelov naraslo, več pa bo tistih z manj zvezdicami. Čeprav hotele gradi zasebni sektor, imajo popolno podporo države, ki skrbijo za gradnjo infrastrukture in oglaševanje.

Najvišja zgradba na svetu Burdž Kalifa, visoka dobrih 829 metrov, ki stoji v Dubaju, je več kot najvišja stolpnica. Je dokaz želje po tem, da želijo biti najboljši. Dubaj je sedmo najbolj obiskano mesto na svetu, kjer ob pomanjkanju obale pač zgradijo otoke, kjer želijo imeti najlepša nakupovalna središča in kjer stoji eden izmed dveh najprestižnejših hotelov na svetu, hotel s sedmimi zvezdicami.

Največ naložb v turizem
V Dubaju stoji tudi največ gradbenih žerjavov na svetu, 33.000, gradbeni sektor naj bi med letoma 2012 in 2016 narasel za 9,5 odstotka, samo letos so izdali dovoljenja za gradnjo 23.243 zgradb. Še vedno največ denarja v Dubaju vlagajo v turizem. Kako tudi ne, čez 20 let naj bi jim namreč zmanjkalo nafte in turizem naj bi bila tista sekcija, od katere si v tej finančni oazi obetajo največ dobička.

Dubaj ni tako radodaren
Kot so nam povedali delavci, predvsem iz Bangladeša in s Filipinov, ki pa v kamero niso želeli govoriti, poleg hrane in prenočišča za 12 ur dela na dan, pet dni na teden, v povsem nemogočih razmerah - tudi pri 50 stopinjah Celzija, mesečno dobijo okoli 160 evrov. Nekoliko bolje je plačan Filipinec, ki pa dela v druge vrste ekstremnih vremenskih razmerah, a je za to plačan bolje, tudi po 800 evrov na mesec.

Na morje in sneg v Dubaj
Na morje in sneg v Dubaj