Oblasti v Maliju se bojijo, da bi se ebola razširila. Foto: Reuters
Oblasti v Maliju se bojijo, da bi se ebola razširila. Foto: Reuters

Zdravstveni delavec iz Malija naj bi se z ebolo okužil v malijski prestolnici Bamako, kjer je skrbel za bolnika iz Gvineje, ki so mu odpovedale ledvice in je pozneje umrl. Pristojne oblasti zdaj domnevajo, da je imel umrli bolnik ebolo, ki jo je prenesel na skrbnika.

Prva žrtev ebole v Maliju je bila dveletna deklica iz Gvineje, ki je umrla oktobra. Primera sicer nista povezana, a se oblasti v tej zahodnoafriški državi bojijo pojava novih okužb, zato so odredili karanteno za del osebja in nekatere bolnike v bolnišnici v Bamaku.

Spodbudne novice iz Liberije
Medtem iz Liberije prihajajo spodbudne novice o upadanju števila okužb z ebolo. Pomočnik liberijskega ministra za zdravje Tolbert Nyenswah je pojasnil, da trenutno vsak dan odkrijejo približno 50 novih primerov bolezni, medtem ko so jih na vrhuncu epidemije našteli tudi več kot 500 na dan. Se pa novi primeri okužb še vedno pojavljajo po vsej državi.

Komisarja na zahod Afrike
Zahodnoafriške države Sierro Leone, Liberijo in Gvinejo, ki jih je ebola najbolj prizadela, bosta obiskala nova evropska komisarja za humanitarno pomoč Hristos Stilianides in za zdravstvo Vytenis Andriukaitis.