Več kot polovica žrtev ebole je bila v Liberiji. Foto: EPA
Več kot polovica žrtev ebole je bila v Liberiji. Foto: EPA
Gvineja
Epidemija ebole se je začela v Gvineji in se nato razširila v druge države. Foto: Reuters
Virus ebole
Virus ebole je hitro nalezljiv in se prenaša s stikom s telesnimi izločki. Foto: Reuters
Liberia
Za zaustavitev ebole bo treba še nekaj časa. Foto: EPA

Pomočnik generalnega direktorja WHO-ja Bruce Aylward je na novinarski konferenci povedal, da na trend upadanja števila okužb s smrtonosnim virusom kažejo podatki o manjšem številu pogrebov žrtev ebole in manjše število sprejetih bolnikov, hkrati pa v laboratorijih opažajo, da je število potrjenih primerov ebole stabilno oziroma nekoliko upada.

Aylward je ob tem sicer dejal, da ga je groza pomisliti na to, da bo ta informacija narobe razumljena in bodo ljudje začeli misliti, da je ebola pod nadzorom. "To bi bilo kot misliti, da je tvoj domači ljubljenček tiger pod nadzorom," je opozoril. Sam je prepričan, da je na obrat v številu okužb prispevalo hitro širjenje informacij o nevarni bolezni med ljudmi, učinkovito iskanje tistih, ki so bili v stiku z okuženimi, in izvajanje varnih pogrebov.

"Gre za izredno, izredno nevarno bolezen. Nekaj pogrebov gre lahko narobe, sproži se cel niz novih prenosnih verig in število okuženih se znova obrne navzgor," je dejal Aylward in dodal, da je njihov načrt vzpostavitev 56 centrov za oskrbo okuženih v treh najbolj prizadetih zahodnoafriških državah s skupno 4.700 bolniškimi posteljami. Trenutno deluje le 15 takih centrov s 1.047 posteljami.

V Sierri Leone, ki je druga najbolj prizadeta država po številu žrtev, se število primerov medtem povečuje na nekaterih območjih, med drugim v prestolnici Freetown.

Tri dni molitve
Najhujša epidemija ebole do zdaj je zahtevala že več kot 5.000 smrtnih žrtev, od tega večino v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone. Prav v Liberiji so našteli več kot polovico žrtev virusa.

Senegal in Nigerija sta pred kratkim razglasila, da pri njih ni več ebole, potem ko že dve inkubacijski obdobji, kar pomeni 42 dni, niso imeli nobenega novega primera. Prejšnji teden je Mali postal šesta afriška država s primerom ebole, ko je za virusom umrla dveletna deklica.

V Liberiji je Nacionalna krščanska delovna skupina za ebolo, ki združuje različne krščanske ločine, začela tridnevno molitev in post od zore do mraka, s čimer želijo pregnati "urok" epidemije. "Ebola je virus hudiča. Ubija, ker smo se obrnili stran od Boga," je dejal častiti David G. Benitoe. "Čaščenje Boga smo zamenjali za čaščenje demonov in čarovništva, zato smo v tej državi priča hudičevemu delu," je še dodal.

Medtem je 40 visokih evropskih politikov, diplomatov in vojaških častnikov pozvalo zvezo Nato, da napoti osebje, ladje in letala v Zahodno Afriko, kjer bi pomagali v boju z ebolo. Med podpisniki poziva sta dva nekdanja generalna sekretarja zavezništva George Robertson in Jaap de Hoop Scheffer ter trije nekdanji evropski premierji.

Obama za spopad pri viru
Ameriški predsednik Barack Obama je v torek ponovno zatrdil, da se je z ebolo najbolje spopasti pri viru, to je v treh afriških državah, ki jih je smrtonosna bolezen najbolj prizadela. Zaradi tega je treba z zdravstvenimi delavci, ki se vračajo domov, postopati preudarno, predvsem pa se ne smejo odzivati s strahom.

Obama je ponovno opozoril, da sta se v ZDA z ebolo okužili le dve medicinski sestri, ki sta v Dallasu zdravili Thomasa Erica Duncana in obe sta že povsem zdravi. Priseljenec iz Liberije Duncan je umrl 8. oktobra in je še vedno edina smrtna žrtev v ZDA, kjer so do zdaj pozdravili osem bolnikov, newyorški zdravnik Craig Spencer pa se zdravi. Njegovo stanje je resno, vendar stabilno.

Duncan je umrl le zaradi zamude pri zdravljenju, saj so vsem preostalim začeli pomagati nemudoma po izbruhu simptomov, Liberijca pa so z napačno diagnozo iz dallaške prezbiterijanske bolnišnice najprej poslali domov in ga začeli oskrbovati šele, ko se je bolezen že preveč razširila. Zaradi Spencerja sta guvernerja New Yorka in New Jerseyja uvedla obvezno 21-dnevno karanteno za vse, ki so bili v stiku z bolniki z ebolo v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone.

Obama se s tem ne strinja, vendar guvernerjev pred volitvami zaradi varnostnih ukrepov ni kritiziral. Ponavljal je le, da zdravstveni prostovoljci v Afriki opravljajo izjemno pomembno delo in jim ne bi smeli jemati volje, da to nadaljujejo. V New Jerseyju so namreč zaprli v karanteno medicinsko sestro, ki ni kazala nobenih znamenj bolezni in je že napovedala tožbo zaradi kršenja človekovih pravic.