Mohamed Mursi je potegnil pričakovano potezo in znova podprl njemu politično sorodne sirske upornike. Foto: EPA
Mohamed Mursi je potegnil pričakovano potezo in znova podprl njemu politično sorodne sirske upornike. Foto: EPA
posebni odposlanec ZN-ja za Sirijo Lahdar Brahimi (levo) in egiptovski zunanji minister Mohamed Kamel Amr
V soboto je Kairo obiskal tudi posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Lahdar Brahimi, ki ga je sprejel egiptovski zunanji minister Mohamed Kamel Amr. Foto: EPA

Na zboru v podporo uporniškim Sircem v Kairu je napovedal tudi, da bo Egipt odpoklical svojega odpravnika poslov iz Damaska.

Za "mehko" posredovanje v Siriji
"Egipt s svojim ljudstvom, vodstvom in vojsko ne bo zapustil sirskih ljudi, dokler jim ne bodo zagotovljene njihove pravice in suverenost na njihovem združenem ozemlju," je poudaril Mursi. Ob tem se je zavzel za vzpostavitev območja prepovedi poletov nad Sirijo, kar bi pomenilo zeleno luč za vojaško posredovanje arabskih in zahodnih sil.

Egiptovski predsednik, ki sicer pripada sunitski stranki Muslimanska bratovščina, je tudi pozval šiitsko gibanje Hezbolah, naj konča svoje sodelovanje v sirski 26-mesečni vojni. "Hezbolah mora nemudoma zapustiti Sirijo. Nasprotujemo Hezbolahu in njegovi agresiji nad sirskim ljudstvom," je dejal predsednik Egipta.

Muslimanski vrh za rešitev krize?
Mursi je na zboru več tisoč navzočim povedal še, da je stopil v stik z nekaterimi arabskimi in muslimanskimi državami, saj želijo organizirati nujno srečanje v podporo sirskemu ljudstvu.

Ljudska vstaja proti režimu predsednika Bašarja Al Asada je v Siriji izbruhnila marca 2011 in prerasla v krvavo državljansko vojno, ki je po navedbah Združenih narodov terjala najmanj 93.000 življenj.

Bogata skupna zgodovina dveh "bratov"
Egipt in Sirija sta v preteklosti dolgo veljali za tesni zaveznici v razdeljenem arabskem svetu, v katerem ravno Kairo in Damask že več kot tisočletje veljata za glavni kulturni središče. Arabski nacionalizem s socializmom ju je družil dolga desetletja, leta 1958 pa sta se državi za štiri leta celo združili v Združeno arabsko republiko, ki pa je propadla zaradi egiptovske prevlade in nezmožnosti Gamala Abdel Naserja, da bi delil oblast z baasistično stranko, katera je še zdaj temelj oblasti Bašarja Al Asada.

Bratovščina podprla bratovščino
Zdajšnje nasprotje je lahko razumljivo, saj je v obeh državah proti sekularnemu socialističnemu režimu bila ravno Muslimanska bratovščina, največja in najbolj organizirana opozicija. Medtem ko je egiptovska Muslimanska bratovščina premočno slavila na prvih svobodnih parlamentarnih volitvah po padcu režima Hosnija Mubaraka, je sirska Muslimanska bratovščina postala gonila sila protestov, upora in vojaškega spopada z vladajočim sirskim režimom.

Jordanija pripravljena odgovoriti z ognjem
V nedeljo je Damask opozoril tudi Aman. Jordanski kralj Abdulah je posvaril severno sosedo, da se bo branil na vsako grožnjo zaradi stopnjevanja vojne v Siriji. Zadnje dni vladna vojska močno pritiska na jugozahodne predele ob meji z Jordanijo.

"Če beseda ne pomaga, kot bi morala, in zadeve postanejo grožnja naši državi, smo sposobni v vsakem trenutku zaščititi našo državo in interese naših ljudi," je pred incidenti v bojih ob meji posvaril kralj Abdulah.