60-letni inženir in profesor Mohamed Mursi je kot vodja političnega krila Muslimanske bratovščine po pričakovanjih postal prvi demokratično izvoljeni predsednik Egipta. Foto: EPA
60-letni inženir in profesor Mohamed Mursi je kot vodja političnega krila Muslimanske bratovščine po pričakovanjih postal prvi demokratično izvoljeni predsednik Egipta. Foto: EPA
Trg Tahrir
Egiptu po novem vlada predstavnik Muslimanske bratovščine, zmernejšega islamističnega gibanja, ki pa ga čaka še zahtevno sobivanje z vojsko, ki se noče odpovedati odločilni besedi v Egiptu. Foto: Reuters
Mursi novi voditelj Egipta
Mursi za dva odstotka premagal Šefika

Predsednik egiptovske volilne komisije Faruk Sultan je po polurnem govoru končno oznanil, kako se je razpletel 2. krog predsedniških volitev, v katerem sta se pomerila zmerni islamist Mohamed Mursi in zadnji Mubarakov premier Ahmed Šafik, zaveznik vladajoče vojske. Ob nekaj več kot polovični udeležbi na prvih svobodnih in demokratičnih predsedniških volitvah v Egiptu je Mursi prejel 51,73 odstotka glasov oz. več kot 13 milijonov glasvo, Šafik pa 48,27 odstotka glasov.

Mursijevo zmago je že pozdravila nepregledna množica, zbrana na strogo varovanem osrednjem kairskem trgu Tahrir. Še pred letom in pol je inženirja dal zapreti režim Hosnija Mubaraka, zdaj pa je postal njegov naslednik. Vseeno 60-letni inženir zdaj kot prvi demokratično izvoljeni predsednik Egipta ne bo imel takšnih faraonskih pooblastil, kot jih je imel zdaj na smrt bolni in obsojeni padli diktator.

"Egiptovska renesansa z islamskimi temelji"
Profesor, ki je del izobraževanja in poklicne kariere preživel v ZDA, je obljubil zmerno in moderno islamistično naravnanost vlade. Mursi je napovedal, da bo demokracija nadomestila avtokratsko tradicijo v najpomembnejši arabski državi. Prvi egiptovski predsednik, ki ne izhaja iz vojske, je obljubil spoštovanje človekovih pravic in obnovo države, ki ni več nesporna voditeljica arabskega sveta. Mursi ob slavju napoveduje "egiptovsko renesanso z islamskimi temelji".

Mursi je po lanski revoluciji bil soustanovitelje in predsednik politične veje Muslimanske bratovščine, Stranke za svobodo in pravičnost, predsedniški kandidat pa je postal, potem ko je volilna komisija pred prvim krogom volitev diskvalificirala prvo izbiro Muslimanske bratovščine Hairata al Šaterja.

Po prestavljanju le razglasili zmagovalca
Egiptovska volilna komisija je kar nekajkrat prestavila razglasitev izida 2. kroga predsedniških volitev, ki so potekale prejšnji konec tedna. Izide bi morali objaviti že v četrtek, a je komisija zaradi očitkov o kršitvah razglasitev preložila za nedoločen čas, kar je v že tako napetih razmerah v Egiptu sprožilo kritike in proteste. Tudi v nedeljo so predstavitev izidov prestavili še za dodatno uro.

Zmerni islamist ugnal Mubarakovega premierja
Po opravljenih volitvah sta oba tabora razglasila zmago, na volilno komisijo pa naslovila vrsto očitkov o domnevnih volilnih kršitvah. Muslimanska bratovščina in vojaški vrhovni svet, dejanski voditelj Egipta po Mubarakovem padcu, sta se zato javno ostro sporekla, po trditvah neimenovanih virov pa naj bi se skrivaj pogajala. Ob preložitvi objave izida volitev so se pojavila tudi ugibanja, da se o njem pogaja, namesto da bi šteli glasove.

Brez parlamenta in z omejenimi pristojnostmi
Vladajoči vrhovni vojaški svet ki državo vodi od Mubarakovega strmoglavljenja februarja lani, je pred dvema tednoma razpustil na začetku leta izvoljeni parlament, ker je ustavno sodišče odločilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v nasprotju z ustavo. Nato je 17. junija, tik po zaprtju volišč, sprejel niz ustavnih dopolnil, s katerimi si je med drugim prisvojil zakonodajno oblast in močno okrnil pristojnosti novega predsednika. Zdaj čaka Mursija zahtevna naloga, kako doseči dogovor z vojsko in izpeljati nove parlamentarne volitve,

Mursi novi voditelj Egipta
Mursi za dva odstotka premagal Šefika