Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 73 glasov Ocenite to novico!
false
Dean Potter je skušal base skoke izpiliti do popolnosti - v soboto mu je sreča obrnila hrbet. Foto: Reuters
false
Potter je živel v Yosemiteju s svojim dekletom Jenn Rapp, njenima otrokoma in psičko Whisper. "Dean je resnično ljubil Yosemite. Njegovo srce, duh in strasti so zapeli v tej dolini; to je bil njegov dom. Lepota Yosemiteja ga je navdihovala, da je bil kar najboljši umetnik, partner, oče in prijatelj. Prav tu bi si želel, da njegov zakone kršeči, meje potiskajoči in uporniški duh živi za vedno," je dejala Rappova. Foto: Facebook
       Del mene pravi, da je malo noro pomisliti, da lahko s svojim človeškim telesom letiš. Spet drugi del mene pa meni, da smo vsi že sanjali, da letimo. Zakaj ne bi sledil tem sanjam? Morda pa te pripelje do kake druge krivine. Poditi se za nedosegljivim je tisti zabavni del.       
 Dean Potter v NYT 2008
false
Jeseni, po izidu dokumentarnega filma Valley Uprising o zgodovini plezanja v Yosemiteju, je Potter izgubil še enega dolgoletnega sponzorja, Clif Bar. V filmu Potter skupaj s še štirimi ekstremnimi športniki prosto pleza, hodi po vrvi in skoči s pečine, preden tik pred zdajci odpre padalo. Pri Clifu, proizvajalcu energetskih ploščic, so se počutili "nelagodno" zaradi stopnje tveganja športnikov. So pa še vedno promovirali film. Foto: Reuters
       Lahko se umirim z izjemno močjo volje, pa tudi s preprosto sposobnostjo, da se zgolj s pomočjo dihanja osredotočim v najnevarnejših situacijah. In potem te ni več strah. Življenje dojemaš v počasnem posnetku, to je najlepši del, to okrepljeno zavedanje. Obstaja nekaj načinov, da dobiš ta občutek, najlažje je, če je povezano s smrtnimi posledicami.       
false
Lani sta Potter in njegovo dekle Jen Rapp posnela dokumentarni film When Dogs Fly (Ko letijo psi) o Potterjevih base skokih s psičko Whisper. Posnetki Whisper z očali v Potterjevem nahrbtniku so postali prava spletna senzacija, so pa nekateri ljudje podvig označili za mučenje živali. Whisper je pri zadnjem Potterjevem skoku ostala pri dekletu. Foto: Reuters
       Vem, da sem prav tako smrten kot vsi drugi, in o tem kar precej razmišljam, ampak se mi res zdi, da s tem živijo vsi - samo zavedajo se ne. Zakorakajo pred avto, recimo. Toliko različnih načinov je, da lahko nenadoma umreš ali storiš napako. Pogosto sploh ne gre za fizično stvar, ampak za samo eno slabo odločitev, ki ti uniči življenje. In s tem živimo vsi - mojo smrtnost je samo zelo lahko videti.       
false
Podvig, ki ga je stal sponzorjev in zakona - vzpon na simbol Utaha, Delicate Arch. Foto: Reuters
false
"To je ena mojih najljubših fotografij državljanske nepokorščine vseh časov. Res pogrešam Seana Learyja (v rdeči obleki)," je pod fotografijo base skoka s Half Doma v Yosemiteju zapisal Potter. Leary je bil njegov dobri prijatelj, ki je lani umrl med base skokom v narodnem parku Zion. Foto: Facebook
       Zamislite si najbolj vznemirljivo stvar, kar ste jo kdaj storili - potem pa ji dodajte najbolj strašljivo stvar, kar ste jo kdaj storili. Tak občutek imaš pri base skokih.       
 Base padalec Daniel Witchalls, CNN
false
Rekordni skok Potterja z Eigerja v Švici. Foto: Facebook
false
Potterjeva nekdanja soproga Steph Davis je oba moža izgubila pri base skokih. Na sliki ona v svoji wingsuit opravi med letenjem nad utaško divjino. Foto: Facebook
false
Potter nad kitajskim "Grand Canyonom". Foto: Reuters

Dodaj v

Ekstremno padalstvo: Spogledovanje s smrtjo

Ob smrti Deana Potterja
20. maj 2015 ob 06:40,
zadnji poseg: 20. maj 2015 ob 07:48
Yosemite - MMC RTV SLO

Nikdar se ne počutiš tako živega, kot ko zreš smrti v oči, je mantra, ki jo radi ponavljajo vsi adrenalinski navdušenci in ekstremni športniki. In malokdo je večkrat zrl smrti v oči kot Dean Potter. Do sobote.

43-letni Američan je v svetu base jumpinga, ekstremnega tipa padalstva, ob katerem je skok s padalom z letala videti kot nedeljska rekreacija za upokojence, veljal za legendo. Izraz, s katerim se sicer rado opleta, a pri Potterju oznaka nikakor ni pretirana. Je pa bil, kot vsak, ki utira pot drugim, pri tem pa nemalokrat zaobide zakonske okvire, tudi sporna figura, ki si je zaradi svoje neupogljive, samosvoje drže zapravil sponzorje, zakon in nazadnje, v soboto ob mraku v njem tako ljubem Yosemiteju še svoje življenje.

Potter je s svojim plezalnim kolegom, 29-letnim Grahamom Huntom s t. i. wingsuitom (netopirju ali leteli veverici podoben kombinezon, s katerim se človek najbolj približa ptičjemu letu) skočil z 2.300 metrov visoke razgledne točke Taft Point v slovitem kalifornijskem narodnem parku, kjer si je s svojim dekletom in nepogrešljivo psičko Whisper ustvaril svoj dom. Američana, oba goreča privrženca prostega plezanja, t. i. base skokov in letenja z wingsuitom, se nista prvič lotila tovrstnega podviga - zlasti Dean je imel za seboj že nešteto skokov in poletov, samo s Tafta pa je skočil najmanj 20-krat, a tokrat sreča ni bila na njegovi strani.

Ker so base skoki v ameriških narodnih parkih prepovedani, sta skočila ob mraku, ko je bila verjetnost, da bi ju ustavili čuvaji v parku, manjša. Ko sta v svojih netopirjevih opravah med prostim padom manevrirala med skalami, sta oba končala v njih. Varnostnega padala jima ni uspelo odpreti.

Zasvojenost
"Zasvojen sem z okrepljenim zavedanjem, pozornostjo, ki jo dobim ob morebitnem smrtnem izidu," je priznal Potter pred leti za ESPN. "Moj vid je ostrejši in bolj se zavedam zvokov, občutka za ravnotežje in lepote okoli sebe. Veliko svoje ustvarjalnosti dobivam od te skoraj nore obsesije. Nekaj se zasveti v mojem umu in potem ni nič več drugega pomembnega," je razlagal Potter, ki je ob tem vedno zagotavljal, da nima nikakršne želje po smrti, da pa želi leteti "do konca svojega zelo dolgega življenja".

"Live free or die", "Živi svobodno ali umri", moto zvezne države New Hampshire, kjer je Potter preživel večji del mladosti, je sin vojaka vzel zelo dobesedno. Najprej se je lotil prostega plezanja, plezanja brez vsakršne zaščite, ki ga je po lastnih navedbah privlačilo zato, ker "ni nobenih pravil". Izpilil ga je do te mere, da je nato postavljal hitrostne rekorde, kot je, denimo, 35 ur za najtežjo smer El Capitana, strah vzbujajočega osamelca v Yosemiteju (prejšnji rekord je bil šest dni!), najhitrejši (prav tako nezavarovani) spust z ikoničnega Half Doma, bil pa je tudi prvi, ki je največje stene v Yosemiteju (Half Dome, Mt. Watkins in El Capitan) preplezal v enem samem dnevu. Bil je ena najvplivnejših figur prostega plezanja, ki je začrtal smernice celi generaciji.

"Dean je bil razsvetljenec med plezalci in na samem panteonu plezalnih bogov," je o svojem občasnem plezalnem partnerju povedal Mike Gauthier, vodja osebja v parku Yosemite, od koder so sicer Potterja kar nekajkrat nagnali (enkrat, ker je prekoračil omejitev dveh tednov bivanja, enkrat zaradi spanja na prostem in enkrat zaradi trganja brokolija v yosemitski samopostrežbi).

Sanje o letenju
Pri enem izmed vzponov je Potter nad seboj uzrl dva skakalca v wingsuitih in na dan so prišle ponavljajoče se otroške sanje o letenju. Če je prej vse sile usmeril v to, da se je obdržal na navpičnih, gladkih stenah in no, ne padel, je z base skoki počel ravno obratno - skakal je z istih pečin v prazno. In če je pri običajnih skokih s padali možnost, da gre nekaj narobe, relativno majhna, se pri base skokih ta možnost usodnega konca eksponentno, eksponentno poveča.

Ali kot je po Potterjevi smrti povedal njegov prijatelj in snemalec Corey Rich: "Base skoki so nekaj najnevarnejšega, kar lahko počnete. Možnosti za preživetje niso na vaši strani. Na žalost je Dean povlekel napačno karto."

BASE
Kaj točno so BASE skoki? Gre za kratico, izpeljano iz nepremičnih objektov, s katerih padalci skačejo - stavba (building), stolp (antenna), most/obok (span) in pečina oz. druga naravna formacija (Earth). Pri tem so opremljeni z varnostnim padalom, a v nasprotju s klasičnimi skoki s padalom je pri basu dodatna zanka - če padalo odpreš prehitro, ko še ne razviješ zadostne hitrosti in aerodinamične lege telesa, je velika verjetnost, da padalo ne bo delovalo optimalno oz. se boš zapletel vanj. Ker base padalci skačejo z manjših višin (povečini do 600 metrov) kot tisti z letala, je prostora za napake in manevriranje malo oz. nič. Ker pogosto skačejo v soteskah in tesnih, je prostora za manevriranje še toliko manj - ponesrečen skok in končaš v skali.

Zgodovina base skokov sega v začetek 20. stoletja, ko so za testne namene opravili skoke z Eifflovega stolpa in Kipa svobode, v adrenalinski šport so prerasli v 70. in 80. letih s skoki s CN Towra v Torontu in newyorškega WTC-ja, zares pa so postali priljubljeni v zadnjih desetih letih z varnejšo in dostopnejšo opremo. Kljub temu pa je ekstremno padalstvo še vedno v številnih državah prepovedano, zato ga mnogi - kot sta ga v soboto Potter in Hunt - izvajajo, ko se stemni.

V nasprotju s klasičnimi skoki s padalom, ko polet traja par minut, tu polet traja v glavnem le okoli 20 sekund ali manj, pri tem pa je stopnja adrenalina tolikšna, da ne primerjajo zaman base skokov z najboljšim šusom. Adrenalin v žilo. Usodna mešanica smrtnega strahu in čiste evforije. Stopnja zasvojljivosti: visoka. Tako visoka, da mnogi prej končajo v steni, kot pa se odnehajo ukvarjati s tem športom. In vsi, ki se ukvarjajo z base skoki, se točno zavedajo, kako blizu smrti so. "Ljudje pogosto napačno predpostavljajo, da samo zato, ker se že 30 let lotevam nekaterih najnevarnejših športnih umetnosti vseh časov, ne čutim strahu. Če pogledate moj dokumentarni film, When Dogs Fly (Ko letijo psi), ni težko opaziti napetosti na mojem obrazu, ko procesiram vse močne emocije in preračunavam verjetnosti za preživetje, preden skočim," je dejal Potter.

Visoka stopnja smrtnosti
Ta tesno povezana skupnost adrenalinskih zasvojencev je vajena živeti s stalno stopnjo tveganja in bolečino, ki jo prinesejo izgube kolegov. In Potter, ki so ga noč pred podvigi pogosto tlačile more o prezgodnji smrti, je bil prvi, ki je točno vedel, kako hitro lahko ostaneš brez svojega skakalnega kolega - lani je zaradi base skokov samo v enem mesecu izgubil štiri dobre prijatelje (v enem letu jih je umrlo 25).

A ga to ni ustavilo, ampak ga je še dodatno spodbudilo, da je s studiozno, matematično natančnostjo in proučevanjem aerodinamike iskal nove in nove načine, novo opremo in nove protokole, da bi ta ekstremni šport naredil vsaj malce varnejšega. Ironično, Potter je kot otrok trpel za primanjkljajem pozornosti in hiperaktivnostjo (ADHD), v svetu prostega plezanja in base skokov pa je slovel ravno po svoji izjemni natančnosti, inteligenci, preračunljivosti, discipliniranosti in pozornosti do podrobnosti. In ker njegove ikarske ambicije niso bile dovolj, je plezanju in skokom dodal še višinsko hojo po elastični vrvi (slackline) brez zaščite in leta 2012 tako prečkal 1800 metrov globoki prepad v Enšiju, kitajskem Grand Canyonu.

Temni čarovnik
Bil je prvi, ki je z Eigerja v Švici poletel šest kilometrov in pol le s pomočjo wingsuita, ker pa je na večino svojih skokov s seboj jemal še psičko Whisper, je še ta zdaj v knjigi rekordov kot prvi "wingsuit" pes (v Poletu so lani članek o Potterju in Whisper naslovili: "Base jumping s psom v nahrbtniku. Super ideja ali zloraba živali?"). Ni čudnega, da je National Geographic Potterju za vse te dosežke leta 2009 podelila naziv avanturista leta. Ampak "Dark Wizzard", "Temni čarovnik", kot so rekli visokoraslemu in karizmatičnemu plezalcu v njegovih krogih, je imel, kot nakazuje vzdevek, tudi temačnejšo plat, s katero so se mnogi le stežka sprijaznili.

Med njimi tudi njegova nekdanja soproga, Steph Davis, nekakšna ženska različica Deana Potterja - Davisova je ena vodilnih ženskih plezalk, ki je premagala vrsto najzahtevnejših smeri po vsem svetu, je edina ženska, ki je prosto preplezala cel kup smeri v Yosemiteju in prva ženska na Torre Egerju v Patagoniji. Je tudi navdušena base skakalka in wingsuit padalka, s Potterjem pa sta imela burno razmerje, polno prepirov dveh egov, ki so se povečini vrteli okoli njunih značajev in čigav projekt je pomembnejši.

Žebelj v krsto zakonu je zadal njegov sporni vzpon na Delicate Arch, naravni skalni obok v narodnem parku Arches, simbol zvezne države Utah. Zveza narodnih parkov je bila ogorčena, proti Potterju so se obrnili tudi mnogi iz plezalne srenje, češ da je "presvoboden", hrbet pa mu je obrnil tudi njegov glavni sponzor, Patagonia - čeprav so prav oni vzpon sponzorirali in ga promovirali. Posledice je čutila tudi Davisova, ki je potem dokončno odkorakala od soproga. Leta 2011 se je poročila s še enim base skakalcem, Mariom Richardom, ki je dve leti pozneje umrl prav pri base skoku v Dolomitih - ona je uspešno skočila, njemu se padalo ni odprlo.

Umetnik
Potter, ki je bil, mimogrede, leta 2011 gost festivala gorniškega filma v Ljubljani, sebe ni imel za športnika, ampak za "umetnika", ki je ponoči sanjal, da mu iz rok rastejo ptičje peruti, podnevi pa se tem sanjam od vseh ljudi najbolj približal. Ko je letel, ko je visel s stene ali ko je balansiral nad prepadom na vrvi, se je počutil najbolj živega in svobodnega, in ta občutek je hotel omogočiti tudi drugim, tudi zato se je leta spopadal z upravo narodnih parkov, kjer je vsaj letenje izvajal nezakonito. "Ni prav, da v "Deželi svobodnih" ne morem zakonito polno razpreti svojih kril," je tarnal.

"Gre za staro pravilo, ki bi ga morali spremeniti, da bi odražal sodoben čas. Aktivno si prizadevam za legalizacijo človeških poletov v naših narodnih parkih in počasi pri tem napredujem:) Upam, da se mi bo pri lobiranju pridružilo še več ljudi," je le nekaj dni pred smrtjo Potter odgovoril enemu od občudovalcev na Facebooku na vprašanje, zakaj delajo narodni parki "tak cirkus" glede base skokov, ko pa prosto plezanje mirno dovoljujejo.

Morda gre razloge iskati v zgornjem Richevem citatu - da možnosti za preživetje preprosto niso na strani base skakalca. Smrtnost je približno 43-krat večja kot pri klasičnem skoku s padalom, samo lani je umrlo 25 "baserjev", od leta 1981 pa že 260, med njimi ,denimo, tudi Yoann Lizeroux, starejši brat znanega francoskega alpskega smučarja Juliena Lizerouxa, ki se je po Yoannovi smrti tolažil, da je brat "odšel med opravljanjem tistega, kar je ljubil".

"Tisti, ki nič ne tvegajo, ne storijo ničesar, ne dosežejo ničesar, postanejo nič," je napisal Potterju v spomin eden od njegovih občudovalcev in pri tem citiral britanskega motodirkača Davida Jefferiesa, ki je umrl leta 2003 med dirko pri 30. letu.

Kar je skušal doseči Potter - in drugi base skakalci - je bilo doseči nedosegljivo. To je bil moto njegove celotne kariere, ne glede na to, kaj so imeli o tem povedati njegovi soplezalci, zakoni fizike ali zakonski okviri. Se izplača? Mnenja o tem ostajajo deljena.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Ernesto
# 20.05.2015 ob 07:20
Res je, za njega se je tako ali tako vedelo, da ne bo umrl v postelji. Everybody dies, but not everyone lives.
seven7
# 20.05.2015 ob 07:43
Ubil se je sicer sam amapk k temu je pripomogla prepoved letenja v parku, ki ga je gnala k letenju v mraku...pustimo avanturistom zivet na svoj nacin dokler ne ogrozajo drugih ampak samo sebe....
revolution_SLO
# 20.05.2015 ob 06:59
odličen članek!!
zigak
# 20.05.2015 ob 09:50
Razlagat ljudem smisel tovrstnih aktivnostih je pa približno tako, kot če bi star tibetanski menih sredi šoping centra skušal mimoidočim razložit mentalno stanje po 30-urni meditaciji.
arawn
# 20.05.2015 ob 07:56
če padalo odpreš prehitro, ko še ne razviješ zadostne hitrosti in aerodinamične lege telesa, je velika verjetnost, da padalo ne bo delovalo oz. se boš zapletel vanj

Tole ne drži. Iz nižjih objektov se skače na statik ali PCA in padalo se vedno odpre. In nižjih pomeni vse do komaj 35 m višine. Vse kar je nad 60 m pa brez problema handheld ali stowed. Zaradi samih ˝okvar˝ padala je bilo smrti bolj malo (sam ne vem za nobeno). Če je kaj šlo pri padalu že narobe je bila največkrat človeška napaka. Napačno zlaganje ali pa napačen statik. bsbd Dean
guybrush
# 20.05.2015 ob 09:10
To zgleda še bolj nevarno kot jst na rolerjih.
arawn
# 20.05.2015 ob 08:10
Če pa smo natančni tale Deanov skok je bil Wingsuit Proximity BASE. To pomeni, da z ˝letalno obleko˝ skočiš iz fiksnega objekta in potem letiš čimbližje terenu. To pa niti približno ni enako BASE skoku.
arawn
# 20.05.2015 ob 09:37
Kaj je z vami narobe, kaj imate od tega, da pljuvate po ljudeh, ki so izbrali drugačen način življenja od vas? O kakšnem sočustvovanju govorite. Padalci, BASErji in vsi povezani s to družbo tega ne samo, da ne pričakujemo tega definitivno niti ne želimo. Živi in pusti živeti - a je to preveč za vas?
zigak
# 20.05.2015 ob 09:42
Norci so predvsem povsod prisotni divjaki in alkoholiki za volanom...

Ekstremni športniki uživajo življenje in ne ogrožajo nikogar razen sebe...
ZRC
# 20.05.2015 ob 08:24
Je pa treba priznari, da moraš za kaj takega imeti res velike cohones. Še posebej za wingsuit proximity skoke, tako kot je že prej omenil arawn.
Npr. tole (od 2:08 do 2:14):
sumtb
# 20.05.2015 ob 17:29
Tip je bil adrenalinski dzanki. Saj razumemo, da je to odvisnost? Ce bi bil odvisen od cesa drugega, bi se zdravil. Ker nobena odvisnost ni dobra.

Kakšen lep buzzword a ne. Ne, ni bil nikakersen dzanki, dzankiji so breme druzbi s tem ko za vzdževanjega svojega propadanja začnejo na koncu krasti ali se drugače ukvarjati s kriminalom. Bil je ekstremni sportnik, zivel od svojega dela, imel je alternativni življenski stil in to je za vas težake preveč prenesti da niso vsi vkalupljeni v vaš življenski stil. Zjutraj vstati, potem v braindead job, vmes na pir, po šihtu še na dva pira, po nove čike, zvečer malo ženo pretepst v nedeljo pa spovedi pa si narodni heroj. In ko se potem v povprečju vsake 6 dni ened od vas normalnih zombijev na limitu zavesti zapelje v nasportno smer po avtocesti je to pač shit happens.

In še to, prej se je nekdo spraševal - to kar je imel v sebi je gen zaradi katerega smo šli čez morja, čez gore, stran od varnega kamina. To je gen napredka, pa naj bo tako banalen kot napredek novih tehnologij letenja. Kar sploh ni tako banalno, zihr manj banalno kot tisti ziheraški gen ki pod materino kiklo uživa vse dobrobiti napredka, sprejema 0 tveganja in je samo pameten ko hudič, tako pameten da sploh ne dojame da je butec.
tuhtam
# 20.05.2015 ob 10:20
@sumtb "Tudi ce bi lahko vnaprej izbiral med tako smrtjo po 20 letih zivljenja na robu in med smrtjo kot betezen genericen starec ki ni nikoli zapustil domace vasi bi brez pomislekov izbral prvo."

Mah! Vedno delate take primerjave, kot da vsi tisti, ki ne umrejo pri vratolomnem skoku, živimo zdolgočaseno in nikoli ne zapustimo domače vasi!? Bom banalen, čeprav se mi zdi nepotrebno pojasnjevati. Nasprotno, kot omenjeno v citatu, živimo življenje polno radosti in veselja! Se trudimo zase, za svoje družine, prijatelje. Vsak dan sprejemam odločitve doma in v službi, ki nam predstavljajo izzive in tveganja. In ne, ne živimo dolgočasnega življenja.

@arawn ne pljuvamo po ljudeh! Se čudimo in komentiramo izjave, kot so te, da so to carji ipd. Čaščenje teh carjev mi ne gre v glavo!
tuhtam
# 20.05.2015 ob 07:58
Naj on in ostali počivajo v miru! To je enako kot ruska ruleta na izpadanje. Tisti ki zadnji preživi, je car, ki obvlada. Hipotetično bi od nekaj tisoč junakov, ki bi se pridružili temu športu, na koncu preživel le en in ta bi bil car.
Lep primer je skakalec s padalom, ki je posnel svoj ponesrečeni skok iz letala. Padalo se ni pravilno odprlo in priletel je njivo z veliko hitrostjo. Ker je preživel, je lahko povedal svojo zgodbo. Vedno si je želel raje umreti med skokom kot star in bolan. A ko se padalo ni odprlo,... se je premislil. Zaželel si je še živeti.
Po mojem mnenju, so ti ljudje egoisti, ki za seboj pustijo lepo število nesrečnih in žalostnih ljudi. To niso nobeni carji, ampak samo norci.
mojcd
# 20.05.2015 ob 07:23
Bilo je le vprasanje casa, je pa pustil velik legacy
Rip
sisoruen
# 20.05.2015 ob 11:48
Jaz pravim, da vsakemu svoje. Če je pač svoje življenje zastavil na tak način, potem tudi prav, čeprav je seveda res, da je z vidika odgovornosti do bližnjih to lahko sporno, ampak ok, se je pač tako odločil.

Kar meni potencialno moti pri takih in drugačnih adrenalinskih odvisnikih in ekstremistih je to, da si velikokrat predstavljajo, kot da je to edini smiseln in edino možen način samouresničevanja v življenju, češ, tista normalnost dejansko pomeni, da ne počneš nič, da ne doživiš nič in da nisi nič, v smislu izjave: "Tisti, ki nič ne tvegajo, ne storijo ničesar, ne dosežejo ničesar, postanejo nič," Mislim, res ne vem, kaj je tako velikega in pomembnega v tem, da greš na nek rob skale in se potem poženeš v globino, pri čemer tvegaš, da na vznožje hriba, gore ne prideš živ? V čem naj bi bila tu kakšna posebne veličina ali dosežek, npr. v primerjavi s tem, da imaš neko normalno službo, skrbiš za družino oz. se ukvarjaš s stvarmi, ki od tebe ne zahtevajo izzivanje smrti?

Tako da tudi meni ni jasno, zakaj naj bi bil heroj, legenda itd.?! Je pač živel, tako kot mu je ustrezalo, torej tako, da je tvega svoje življenje za nek adrenalinski užitek, ki mu je pač dajal nek občutek smiselnosti v življenju. Ampak saj pravim, nekdo drug pa lahko svoj smisel vidi nekje drugje, npr. v zagotavljanju varnosti za svojo družino ipd. Zakaj bi tak človek bil kaj manj heroj in legenda?

Tako da meni izzivanje smrti ne predstavlja nobenega pomembnega ali omembe vrednega dosežka. To je pač za "norce". Ker kaj je pa s tem dejansko dosegel, kaj ima kdo od tega?

Tako da saj pravim, vsakemu svoje. Če je v tem užival, potem tudi prav, ga ne mislim obsojat ali o tem njegovem početju moralizirat, ampak ne iz muhe delat slona. Tip je plezal po skalah in se z njih dol metal in pri tem očitno užival. So, what, bi rekel Pahor.
zigak
# 20.05.2015 ob 10:46
tuhtam:

Če imaš življenje "polno radosti in veselja", od kod potreba po dokazovanju le tega?
Živi in pusti živeti. Ljudje imamo drugačne poti do "radosti in veselja" in vsaka je za tistega prava.
Običajno smo kritični ker ali jim zavidamo ali pa smo pač nestrpni do vseh drugače živečih.
mihamiha23
# 20.05.2015 ob 09:00
če bi mu bilo ime harry,bi bil še živ.
makoshark
# 20.05.2015 ob 16:12
Nekateri vse druge ljudi ocenjujete po sebi ter po svojih subjektivnih kriterijih/vrednotah in to prodajate kot objektivno sodbo.

Tega enostavno ni smiselno početi, vsak človek ima svoje prioritete in svoj pogled na življenje.
ZeK
# 20.05.2015 ob 11:24
sicer pa, tudi meni se zdi bolj smiselno živeti na polno (če s tem ne ogrožaš drugih), kot pa shirati od normalnosti.

človek se je odločil za svojo pot, nikomur ni tajil, nikomur škodil. tudi mati njegovih otrok je točno vedel, s kom je imela otroke.

če bi vsi živeli "varno" bi bile že naše gore povsem prazne. tako pa je včasih gužva še na škrlatici, pa ni enostaven in nenevaren hrib....
kar_nekdo
# 20.05.2015 ob 08:45
@blizerian: "Ne vem, kako je z drugimi, ampam pri skakanju iz letala ni adrenalina. Vsaj pri meni ne" . To sem pa sedaj prvič slišal od kakega padalca. Imam tudi sam kar nekaj skokov z letala in morem rečt, da mi je vsak znova bil poln adrenalina. Pa, kolikor sem se pogovarjal z ostalimi padalci, je bilo pri vseh isto...
Skačeš tudi base?
Drugače pa, RIP Dean.
Poglejte si še to malo: Somewhere in paradise
nemoremsespomnit
# 20.05.2015 ob 07:15
Kaja, hvala za lep clanek, a naj te malce popravim: pri BASE skokih se ne uporablja rezervno padalo, ker za odpiranje le tega casa (in visine) enostavno ni. Tudi pri klasicnih skokih s padalom let ne traja par minut, temvec je skok sestavljen iz prostega pada (obicajno max do 1 min), ter jadranja pod kupolo (3,4 min).

Tebi Dean pa, thx, ja, imel si prav, zal, prisel si na DFL...rip...
makoshark
# 20.05.2015 ob 17:22
@sisoruen in BD in podobni

"Foteljašu" je alpinista (oziroma vstavi po želji nekaj, kar se dogaja v naravi in kar je objektivno in/ali subjektivno nevarno) težko razumeti oziroma si predstavljati tak način življenja. "Foteljirat" pa ni nek poseben dosežek in to vsakdo zmore brez posebnega truda ali vaje.

Nekaterim se zdi preneumno, da bi v fotelju preživeli življenje. Je preveč dragoceno...
DE(j)MOKRA(s)T
# 20.05.2015 ob 12:43
"Tisti, ki nič ne tvegajo, ne storijo ničesar, ne dosežejo ničesar, postanejo nič,"

Hlastati za dosežki in pomembnostjo je lastnost človeka in nima ničesar z naravo. Da bili v življenju srečni ne potrebujemo dosežkov, hvale, slave. Dovolj je zjutraj odpreti oči, videti da si še živ in preprosto biti. Nič pa postaneš, če se takole ubiješ.
Space Voyager
# 20.05.2015 ob 11:52
@imejmoseradi: I've got a life. Zato ne rabim izzivat smrti. Moje življenje so trije otroci in zavedanje, kako težko bi žena preživela sama s tem bremenom.

Nič nimam proti temu, da se ljudje ukvarjajo z ekstremnimi športi, izzivi so bili vedno gonilo napredka. Ko pa se zavežeš nečemu višjemu od tebe, je pa neodgovorno. To delaj, ko si mlad in neobremenjen.

Ko bodo otroci samostojni, pa oblečem wingsuit, deal? Če bom lahko še stal...
zigak
# 20.05.2015 ob 11:28
mimogrede, on ni imel svojih otrok...
sumtb
# 20.05.2015 ob 10:50
@ tuhtam

Kje natancno sem delal kaksne primerjave ? Pravim samo da bi tale base jumper ob rojstvu podpisal da umre tako pri 43 letih kot pa da zivi povprecno zivljenje - ne vem zakaj se morate nekateri pocutiti osebno napadene ce nekdo zivi drugace od vas ima druge vrednote in je mogoce pripravljen tudi umreti. Konec koncev je ogrozal samo sebe, za razliko od naprimer herojev postsocialisticne slovenije kjer imas tedensko na avtocesti samomorilca ki vozi v nasprotno smer pa ste lepo tiho.
borchica
# 20.05.2015 ob 09:32
@blizerian: "Ne vem, kako je z drugimi, ampam pri skakanju iz letala ni adrenalina. Vsaj pri meni ne" . To sem pa sedaj prvič slišal od kakega padalca.

Enako. Moj inštruktor mi je na tečaju par let nazaj povedal, da prvič, ko ga ne bo več strah skočiti z letala, bo nehal skakati, ker potem postane nevarno. Pa ima 3000 plus skokov.
Je pa res, da če kdaj skočiš BASE, potem na skoke iz letala verjetno drugače gledaš.

Pri skokih iz padala je smrtnost 1 na 100.000, pri skokih z malih višin (BASE) 1 na 2000 skokov.
arawn
# 20.05.2015 ob 08:56
@bilzerian

Ne kar nekaj na pamet. Pri BASE uporabljaš različne velikost PC in pozicije sliderja glede na višino. Nižje kot si večji je PC in skačeš slider-down ter obratno. Iz članka pa se bere kot, da moraš razviti dovolj veliko hitrost, da se padalo odpre. To, še enkrat, ne drži. Vnaprej se prilagajaš hitrosti, ki jo boš imel.
Daedalus
# 20.05.2015 ob 08:19
Prepoved takih podvigov je čista neumnost. Naj uredijo drugače - naj imajo posebno zavarovanje zaradi morebitnega reševanja/iskanja posmrtnih ostankov (ker to res ni fer, da se te stroške naloži ostalim davkoplačevalcevm, čeprav v ZDA vprašanje če ljudje rabijo to sploh plačat ali če potem terjajo svojce) in jih pustijo živeti svoje sanje. "Land of the free" - bulls***.
ZRC
# 20.05.2015 ob 07:34
Pohvale za tale članek. Dean je pa umrl med tem, kar je imel najraje. Žal se je to zgodilo veliko prehitro ... Naj počiva v miru.
makoshark
# 21.05.2015 ob 09:06
@sisouren

Očitno nisi zmožen samorefleksije. Žal, tu ti ne morem pomagati.
VevericaStrela
# 20.05.2015 ob 22:07
Kako so ljudje omejeni, auč.

Živeti znotraj varnega mehurčka na kavču, delati 8 ur na dan ter na koncu pri 70letih + umreti brez izkušenj. Glavno, da si bajto sezidal, kupil nov avto pa 5x v življenju šel na dopust z letalom, ki ne bi obstajal brez "norcev", ki so se pri razvoju kril ubili za tvojo rit, da se počutiš sedaj varno na njem.

Vsak dan sem bolj in bolj zadovoljen, da ne spadam v množico boječih ovčk.
Galaxy
# 20.05.2015 ob 16:58
sisoruen

Absolutno nimam nič proti nekomu, če je doma na kavču in pije kokakolo in grize čips ob nogometni tekmi ali pri čem drugem. Napisal sem samo, da če pogledam tega človeka si ga preprosto ne morem predstavljat nekje zaprtega v eni pisarni ali doma ko leži na kavču.

Zelo slabo si si razlagal tudi mojo drugo izjavo. Saj tako je v življenju, da če nič ne reskiraš in nič ne narediš si tam kamor pač si. In nič drugega.

15 minut slave po TV?

Užival je v letenju in polnemu življenju.

In če tege na dosežeš, potem si nič?


Kdo je to izjavil? Jaz? NE

Precej naduta izjava, kot da v življenju ne obstaja nič drugega od plezanja po skalah in skakanja z njih.

Za nekatere ne obstaja drugega v življenju. A ni čudovito, da počneš to kar si najbolj želiš? Je človek zaradi tega adut ali je samo foušljiv tisti, ki ga ima za nadutega?

Pa lep pozdrav
Binder Dandet
# 20.05.2015 ob 16:42
@awesome1:
Deplasirana primerjava po moje. Kaj je dodana vrednost za clovestvo od tega, ce jaz peljem avto skozi vse ovinke cist na meji, da me odnese? Ni je. Samo norc sem.
Space Voyager
# 20.05.2015 ob 08:37
Kak legacy?! Kaka legenda?! Pustil je dva otroka, ki bosta brez očeta. Bravo... Človek brez vsake odgovornosti.
mikic007
# 21.05.2015 ob 01:26
Njegove izjave so vzete iz konteksta, to je vendar jasno. Govoril je o svojem športu in ni nagovarjal ljudi, naj tvegajo življenja. Vsak naj tvega, kjer mu paše, ali pa tudi ne. Ampak dejstvo je, da ljudje, ki tvegajo (ekonomsko, športno,..) imajo polnejše življenje. Ni pa vsako tveganje tudi izzivanje smrti...
makoshark
# 20.05.2015 ob 19:24
@sisoruen

Glej moj komentar ob 16:12.

Saj tudi seksat v postelji ni poseben užitek in kaj zdaj?

Nisem ti jaz kriv, če ne znaš seksati v postelji... ;)
sumtb
# 20.05.2015 ob 19:05

In ne, raziskovalci, znanstveniki in podobni niso šli zavestno v čimvečji riziko za dosego cilja, ali odkritje nečesa. Večje nebuloze še nisem slišal.


Lepo te prosim no, Kolumb je bil brez kančka dvoma totalno nakljonjen k tveganju. Prvi človek na luni tudi. Večina uspešnih podjetih ki jih danes vidiš je nastala ker je nekdo poslal v 3pm lagano državno sinekurico in se lotil česa pametnega. Nekonvencionalnost in tveganje je razlog za večino izumov katere danes vsi veselo koristimo.

Kar hočem povedati je to, da sem alergičen na to da je kdo pameten kako živi svoje življenje nekdo ki s tem nikogar ne moti. Če je bil model samostojen, če je živel od svojega dela, če je živel svoje sanje, mi gredo kar kocine pokonci ko začne tu na mmc kakšna propalica na socialni podpodi iz države kjer si še dimnikarja ne moreš sam izbrati moralizirati kako bi morali živeti.

In ja, še vedno trdim isto kot zjutraj - če bi mu dali izbiro 20 let življenja kot ga je živel ali pa dodatnih 40 let vegetiranja bi se odločil prej kot v stotinki sekunde za to kar je imel. Sicer je pa vedno potem ista zgodba, ko se zgodi tragedija pridejo na plano zapečkarji, ko pa raja-zombiji na avtopilotu vsakih 6 dni vozijo v napačno smer po avtocesti je pa komentiranje onemogočeno.
a900
# 20.05.2015 ob 12:28
Čak ma noris
Kaj nimam prav? Točno vem o čem pišem. Sedaj mogoče ne čez 50 let pa bo nekdo lahko uporabil kakšen njihov patent, material itd ZA KAKŠNO DRUGO POMEMBNO STVAR.

Pa kako ti misliš da je človeštvo razvilo tehnologijo do te mere kot je.

Pa ne da se mi sedaj pisat primere ker jih je nešteto. Sedaj so nam določeni materiali samoumevni, vendar v večini primerov so bili najprej uporabljeni za totalne neumnosti.
vox14
# 20.05.2015 ob 11:19
Tuhtam:
Povedal si svoje mnenje ampak si potem dodal da je to početje vredno obsojanja, kar pa ni več mnenje ampak izjava ki verjetno temelji na nepoznavanju tega športa še bolj pa na nepoznavanju ljudi na splošno.
Človek je bil "outlier" to je dejstvo. Takšni ljudje so po definiciji manj prilagodljivi in zato tudi občasno težavni za bližnje ali družbo. Po drugi strani pa so to ljudje ki premikajo meje, skrbijo za napredek na tem ali kakšnem drugem področju ker so enostavno drugačni, manj omejeni, si več upajo ali pa enostavno morajo delati nekaj drugega kot večina. Ja, so lahko tudi takšni ali drugačni bolniki ampak to ne pomeni da so kakorkoli vredni obsojanja ali da to pravilo.
Če te zanima zgodovina si preberi kaj o najpomebnejših znanstveniki, glasbenikih, športnikih itd. Pa da vidimo koliko jih je ustrezalo tvojim ocenam normalnosti.

Kar je počel Dean je bilo ekstremno in nevarno. Zanj. Kolikor vem ni nikoli želel namerno škoditi drugim. Zdaj pa vagaj to z nekom, ki se v baru napije in se nato namerno odpelje z avtom domov pa mi povej kdo je resnični družbeni problem in kdo tebe dejansko ogroža!
awesome1
# 20.05.2015 ob 08:44
Ste se vprašali zakaj ima članek na rtvslo? Zakaj je znan po celem svetu? Njegove izkušnje so nam lepe in dragocene, kljub temu, da so nekateri mnenja, da je bil neodgovoren. :)
makoshark
# 21.05.2015 ob 11:15
@sisoruen

Mogoče nisi izjavil eksplicitno, si pa pisal trditve v smislu "Foteljirat" pa ni nek poseben dosežek in to vsakdo zmore brez posebnega truda ali vaje

Foteljirat res ni dosežek. To znajo vsi. Tudi ekstremisti ala Potter.

kar implicira ravno to, da ima tisto, kar po tvoje predstavlja nek poseben dosežek, neko večjo vrednost, nek večji smisel, kot tisto kar ne predstavlja kakšnega dosežka v smislu, da gre za stvari, ki jih zmore vsak.

To je več ali manj kar splošni konsenz med ljudmi. Recimo Einstein je naredil nek tak dosežek, ki ima večjo vrednost in večji smisel, kot recimo foteljiranje. Kajti Einsteinovega uvida ni sposoben kar vsakdo.

Torej vprašanje je ravno to, kaj ima ta klišejski pogled na to, kaj naj bi predstavljalo nek dosežek in kaj ne, s tem, da nekdo v nečem uživa? Skratka, ker nekdo uživa v nečem, kar lahko počne vsak, je to pa kaj manj vredno ali bolj neumno, al kako?

Je to tisto, čemur ti praviš "jasno" vprašanje? In moj odgovor se spet glasi: foteljirat zna vsakdo. Nekateri se s tem zadovoljijo in v tem uživajo, nekateri pač ne. Nikogar s tem ne obsojam. Pravim samo, da foteljašu je extremista težko razumeti. Ravno tako kot je bilo recimo Einsteina pred stoletjem težko razumeti.
makoshark
# 21.05.2015 ob 09:17
@tuhtam
Če že dajate hipoteze na tak način, "če vam da kdo na izbiro", če vam bi res nekdo lahko zagotovo povedal, ker vidi v prihodnost, in reče: "v naslednjem skoku, ki ga boste opravili kadarkoli v prihodnosti, boste umrli". Ali greste skočit, ali raje ne?

To ni možno, take gotovosti ni. To je samo hipotetično vprašanje, ki ne odraža realnosti. Zato sploh nima smisla.

@sisouren ta mi je bila všeč, "Plezati po steni zna vsaka mravlja, leteti po zraku pa vsaka muha" :)

Po tej logiki človek še danes ne bi izumil aviona in podobno. To da muha leti, za muho sploh ni dosežek. To da človek leti (avion recimo, če že wingsuita ne prebavljaš), je pa povsem druga zgodba.
Galaxy
# 20.05.2015 ob 20:01
sisoruen

Uživaj na fotelju s kokakolo in čipsom tako kot jaz tebi to privoščim, tako ti meni privošči uživanje v gorništvu, turnemu smučanju, plezanju, teku. Zmenjeno?
Sem se že prevečkrat "kregal" z takimi kot si ti, ko vsako besedo ali smisel secirate in usiljujete svoje mišljenje zaradi pumpanja ega ali pa za "opravičevanje" lastne lenobe in nesposobnosti. Zato ti bom samo to misel še napisal : ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI

Galaxy out
Galaxy
# 20.05.2015 ob 13:58
Odprite si 26/28 sliko in si ga poglejte. No sedaj ga postavite v pisarno ali kako je doma na fotelju ko tipka in visi na internetu 15 ur :-) Ne gre skupaj kajne.

"Tisti, ki nič ne tvegajo, ne storijo ničesar, ne dosežejo ničesar, postanejo nič,"

Je hudičevo dobra ta izjava saj je mnogokrat boleče pogledat resnici v oči.

Prvi wingsuit polet pod mostom na Aiguille du Midi ( Mont Blanc )od 8:11 naprej
dominikfly
# 20.05.2015 ob 13:55
https://www.youtube.com/watch?v=5omN-nohrGg

Za tole se splača živeti ''kakšno'' leto manj od povprečja.
BSBD Dean!
arawn
# 20.05.2015 ob 13:05
bog pa pomagaj tistim, ki napišejo RIP, še posebej ko gre za tako osebo kot je bil Dean

V padalstvu tega nihče ne uporablja. Namesto rip je bsbd.
ZeK
# 20.05.2015 ob 12:28
smrtno nevarna je tudi vožnja z avtomobilom.
pa pitje, kajenje....

pa vendarle, tisoče ljudi vsak dan, tudi pri nas, počne prav to.

ne samo to, alkohol (vino) naprimer celo reklamiramo z javnimi sredstvi.
Juzer mk2
# 20.05.2015 ob 11:28
Najbolj presenetljivo od vsega tega, je pes ki očitno 100% zaupa gospodarju in se pusti vlačit vsepovsod.
felipesko
# 20.05.2015 ob 09:14
Eden od najspektakularnejših posnetkov celotnega preleta ob skalah,ki je bil posnet se zadnjič uspel videti...To so "norci" in ko izveš še hitrost leta,adijo pamet....Mora pa biti nor občutek,za tiste,ki znajo in jih ni strah...
Kazalo