Slovenija ima v Afganistanu trenutno 89 vojakov. Foto: EPA
Slovenija ima v Afganistanu trenutno 89 vojakov. Foto: EPA

Afganistan je bil ena glavnih tem četrtkovega srečanja zunanjih ministrov držav članic Evropske unije s kolegi iz kandidatk za članstvo v Uniji.

Po besedah vodje slovenske diplomacije politične razmere v Afganistanu še vedno niso stabilne, še naprej se krepi nezaupanje v afganistanske institucije, predvsem zaradi korupcije, neučinkovitosti institucij in trgovine z narkotiki.

Erjavec je ob tem spomnil, da ima Slovenija mandat, da v Natovih silah v Afganistanu sodeluje do oktobra letos na področju usposabljanja pripadnikov afganistanskih varnostnih sil.

Na majskem vrhu Nata v Čikagu bo po besedah Erjavca sprejeta nadaljnja strategija za Afganistan in dolgoročno partnerstvo s to državo. Pred vrhom bo slovenska vlada razpravljala o tem, kako bo potekalo sodelovanje Slovenije z Afganistanom.

"Lahko napovemo, da bo prišlo do zmanjšanja naših sil, kar je tudi v skladu z zavezniškimi dejavnostmi, ki tudi zmanjšujejo prisotnost v Afganistanu," je povedal Erjavec.

Načrt zveze Nato predvideva umik vseh bojnih enot do konca leta 2014.

Minister je tudi izpostavil, da je Slovenija zelo dejavna pri razvojni pomoči Afganistanu. V letu 2010 je slovenska pomoč znašala milijon evrov, lani pa pol milijona.

Po njegovih navedbah so bila sredstva uporabljena za pomembne humanitarne projekte, na primer za podporo Rdečemu križu, obnovo dekliške šole in za ortopedske centre. "Razvojna pomoč gre na prava mesta," je sklenil Erjavec.