Slovenija je plovilo Ankaran kupila leta 1996 od Izraela. Foto: BoBo
Slovenija je plovilo Ankaran kupila leta 1996 od Izraela. Foto: BoBo
Ankaran
Ljubljana vztraja, da je bil Ankaran vseskozi v slovenskih vodah. Foto: BoBo

Slovenska vojska je zanikala, da bi slovensko vojaško plovilo v četrtek vstopilo v hrvaške teritorialne vode. Tiskovni predstavnik Simon Korez je pojasnil, da je ladja Ankaran 21 v četrtek plula v južnem delu slovenskih teritorialnih voda.

"Ves čas plovbe so se nahajali znotraj slovenskih teritorialnih voda skladno z vojaško pregledno karto Republike Slovenije, ki jo je ministrstvo za obrambo izdalo leta 2007," je povedal Korez.

Točka obrata ladje je bila pri tem od hrvaških voda oddaljena 2,3 navtične milje, pri čemer Korez dodaja, da je šlo za običajno taktično plovbo. "Vsega ostalega, kar izhaja iz različnih poročanj hrvaških medijev, pa mi v Slovenski vojski ne bi mogli komentirati," je še dodal.

Ribiči opozorili na slovensko ladjo
Po drugi strani je tiskovni predstavnik istrske policije uprave v Pulju Valter Opašić povedal, da so hrvaški ribiči v četrtek opozorili policijo na vstop slovenske vojaške ladje v hrvaško teritorialno morje "pet navtičnih milj južno od meje v Piranskem zalivu".

Hrvaška policija je nato preverila informacijo ribičev in o ugotovitvah obvestila tako hrvaško notranje kot zunanje ministrstvo.

V sporočilu za javnost je hrvaško zunanje ministrstvo spomnilo na vsebino arbitražnega sporazuma o urejanju spora o meji, ki določa, da se bosta Hrvaška in Slovenija izogibali provokacijam, incidentom in spornim situacijam, o čemer sta se na nedavnem srečanju v Zagrebu pogovarjala tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec in hrvaška kolegica Vesna Pusić.

V pogovoru z Erjavcem je Pusićeva po pojasnilu četrtkovega dogodka poudarila, da je ta primer v nasprotju z duhom arbitražnega sporazuma in da škoduje njegovi uveljavitvi.

"Hrvaško zunanje ministrstvo izraža upanje, da v prihodnje ne bo podobnih situacij, in dodaja, da bo prav sredi aprila arbitražno sodišče začelo posvetovanja z obema državama," so še zapisali.