Esebsi je vse Tunizijce pozval k sodelovanju. Foto: EPA
Esebsi je vse Tunizijce pozval k sodelovanju. Foto: EPA
Tunizija
Nedeljskih volitev se je udeležilo okoli 60 odstotkov volilnih upravičencev. Foto: Reuters

Po prvih uradnih izidih nedeljskega drugega kroga predsedniških volitev, ki jih je objavila volilna komisija, je Essebsi prejel 55,68 odstotka glasov, Marzouki pa 44,32 odstotka. Essebsijev tabor je svojega kandidata za zmagovalca razglasil že v nedeljo zvečer.

Essebsi je vodja zavezništva Nidaa Tounes, ki je zmagalo na oktobrskih parlamentarnih volitvah ter združuje liberalne in sekularne sile. Že v novembrskem prvem krogu je osvojil največ glasov, šest odstotnih točk več kot Marzuki.

Volilna udeležba v drugem krogu je znašala 60,1 odstotka. Essebsi je prejel okoli 1,7 milijona glasov, Marzuki pa 1,3 milijona. Marzuki se sicer lahko pritoži na izid. Končni uradni izidi naj bi bili znani do 28. decembra. A vodja Marzoukijeve kampanje je danes že sporočil, da je odhajajoči predsednik čestital Essebsiju za zmago.

Podporniki Marzoukija so pred razglasitvijo izidov priredili proteste, da bi izpodbijali trditve Essebsijevega tabora o zmagi. Policija je na protestu uporabila solzivec, da bi razgnala protestnike v mestu El Hama. Nemiri so se v tem mestu začeli v nedeljo, policija pa je odgovorila z aretacijami nekaterih protestnikov.

Konec nemirne tranzicije
Essebsi je prvi predsednik Tunizije, ki so ga izvolili na svobodnih volitvah, odkar se je država leta 1956 osamosvojila od Francije. Na položaju bo zamenjal Marzukija, ki ga je ustavodajna skupščina po revoluciji decembra 2011 izvolila za začasnega predsednika.

Predsedniške volitve številni razumejo kot konec večletne nemirne politične tranzicije, ki se je začela z arabsko pomladjo leta 2011, ko je z oblasti odletel dolgoletni avtoritarni voditelj Tunizije Zine El Abidin Ben Ali.

Ameriški predsednik Barack Obama je čestital zmagovalcu volitev, ki jih je označil za pomemben korak pri koncu tunizijske demokratične tranzicije. Ameriški državni sekretar John Kerry pa je sporočil, da Tunizija predstavlja zgled regiji in svetu, kaj se lahko doseže s predanostjo demokraciji, s konsenzom in vključujočim političnim procesom.

88-letni Essebsi je sicer starosta na tunizijskem političnem prizorišču. Zasedal je pomembne politične položaje v času vladavine prvega tunizijskega predsednika Habiba Bourguibe med letoma 1957 in 1987. Essebsi, ki je študiral pravo v Parizu, je deloval tudi kot svetovalec Bourguibe.

Leta 1981 je bil imenovan za zunanjega ministra, položaj pa je zasedal pet let. Leta 1990 je med vladavino Ben Alija, ki je leta 1987 odstavil Bourguibo, zasedel položaj predsednika parlamenta.

Potem ko so se na začetku leta 2011 v Tuniziji začeli nemiri, ki so odnesli Ben Alija, je Essebsi za nekaj mesecev zasedel premierski stolček, a je odstopil, ko je na volitvah v ustavodajno skupščino slavila zmerno islamistična stranka Ennahda, zdaj druga najmočnejša stranka v parlamentu. Nato je ustanovil stranko Nidaa Tounes, da bi se boril za zmernost proti Ennahdi in radikalnim islamistom.