Turčija je pod velikim pritiskom Evrope, naj ustavi prehajanje borcev preko svoje meje, ki je postala vstopna točka na ozemlja pod nadzorom skrajnežev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Turčija je pod velikim pritiskom Evrope, naj ustavi prehajanje borcev preko svoje meje, ki je postala vstopna točka na ozemlja pod nadzorom skrajnežev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Federica Mogherini
Agenda visoke zunanjepolitične predstavnice EU je zelo zahtevna: s turškimi sogovorniki jo čaka tema Islamske države in odnosa z Rusijo. Foto: Reuters

Dvodnevni obisk zunanjepolitične predstavnice EU-ja v Turčiji je eden pomembnejših obiskov visoke evropske delegacije v tej muslimanski državi, kjer bo beseda vnovič tekla tudi o približevanju Turčije EU-ju.

"Obisk je močan pokazatelj strateškega pomena evropsko-turškega prijateljstva in izraz želje, da pospešimo postopek približevanja," je Mogherinijeva zapisala v uradnem sporočilu za javnosti. Pogajanja o turškem članstvu v EU-ju so na mizi že od leta 2005, a njihovega preboja ni zaradi razdeljenega Cipra in nasprotovanja nekaterih članic EU-ja, ki ne želijo, da se Turčija pridruži osemindvajseterici.

EU želi biti eden večjih humanitarnih donatorjev
Sicer pa je prvi dan obiska Mogherinijeva Sirskim beguncem v Turčiji obljubila pomoč v višini 70 milijonov evrov. "EU namerava biti eden večjih humanitarnih donatorjev, ko govorimo o krizi v Siriji," je dejala novinarjem v Anakari in ob tem poudarila pomen večje izmenjave obveščevalnih podatkov. Turčija je pod velikim pritiskom Evrope, naj ustavi prehajanje borcev čez meje, ki je postala vstopna točka na ozemlja pod nadzorom skrajnežev.

Evropske države so namreč vedno bolj zaskrbljene zaradi možnih terorističnih napadov, saj se vse večje število evropskih državljanov z izkušnjami s fronte vrača domov. "Govorili smo o situaciji s tujimi borci. To je eden od skupnih interesov, s katerimi se moramo soočiti - imeti dobro koordinacijo in dobro strategijo za ustavitev dotoka na obeh straneh ... Delo poteka v zadnjih tednih, s pozitivnim razvojem pri izmenjavi informacij in usklajevanju. Upam, da bo to prineslo pozivne rezultate v prihodnjih dneh in tednih," je dejala evropska diplomatka.

Obiskala bo taborišče na jugu države
Mogherinijeva, ki je v Turčijo prišla v spremstvu evropskega komisarja za humanitarne zadeve Kristosa Stilianidesa in komisarja za širitev Johannesa Hahna, se je v Ankari srečala s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, premierjem Ahmetom Davutoglujem in zunanjim ministrom Mevlutom Cavusoglujem.

Nekdanja italijanska zunanja ministrica bo v torek obiskala begunska taborišča na jugu Turčije, kjer so nastanjeni sirski begunci. Zavzela se je za rešitev sirske krize in izrazila podporo misiji odposlanca ZN-a za Sirijo Staffana de Misture, ki se bo v Turčiji sestal z voditelji sirskih upornikov.

Za rusko takoj evropska delegacija
Delegacija EU-ja bo Turčijo obiskala teden dni za rusko. Takrat jo je obiskal ruski predsednik Vladimir Putin, ki je razkril, da Rusija umika projekt izgradnje Južnega toka, in kot verjetno alternativo napovedal projekt tok skozi Turčijo na meji z Grčijo. Turčija in Rusija sta tudi sicer pomembni gospodarski partnerici, Rusija pa naj bi zgradila tudi prvo turško jedrsko elektrarno. Turčija proti Moskvi ni uvedla sankcij zaradi njene priključitve Krima, k čemur jo je poziva Bruselj.