Evropa
Zeid Al Husein
Zeid Al Husein med nagovorom ob začetku zasedanja Sveta ZN za človekove pravice. Foto: Reuters
Vojislav Šuc
Zasedanju Sveta za človekove pravice predseduje slovenski stalni predstavnik v Ženevi Vojislav Šuc. Foto: EPA

Dodaj v

Al Husein kritiziral "sebične in hladnokrvne voditelje"

Junijskemu zasedanju predseduje Vojislav Šuc
18. junij 2018 ob 21:34
Ženeva - MMC RTV SLO, STA

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Ra'ad Al Husein je ob začetku 38. zasedanja Sveta ZN-a za človekove pravice v Ženevi kritiziral "sebične in hladnokrvne voditelje".

Številne vlade se pretvarjajo, da podpirajo skupne cilje, bojujejo pa se samo za lastne interese, je dejal Al Husein. Kot je dodal, od ZN-a vzamejo, kar lahko dobijo, same pa ne vlagajo v uspeh. Pri tem ni omenil posameznih držav. ZN po njegovih besedah pri tem preveč klečeplazi in bi moral bolj protestirati.

Še posebej je bil kritičen do ZDA, ki na meji z Mehiko otroke migrante ločujejo od staršev. ZDA so v petek sporočile, da so od sredine aprila v okviru politike ničelne tolerance do migrantov od njihovih družin ločili več kot 2000 otrok priseljencev. To je sprožilo burno razpravo v državi, nasprotovanje pa je izrazila celo prva dama Melania Trump.

"Misliti, da lahko država ločuje starše in povzroča takšne zlorabe otrok, je brezvestno," je poudaril visoki komisar ZN-a. Ob tem je izrazil zaskrbljenost in ločevanje otrok od družin označil za "kruto". "ZDA pozivam, da takoj prenehajo prisilno ločevati otroke in podpišejo konvencijo o otrokovih pravicah," je povedal Al Husein, ki se sicer poslavlja s položaja. ZDA so edina država, ki ni ratificirala te konvencije.

Washington ob začetku zasedanja ni pojasnil, ali bodo ZDA izstopile iz sveta, kot so zaradi pomanjkanja napredka pri reformah tega organa ZN-u zagrozile pred enim letom.

Komisar je opozoril tudi na slabe razmere v številnih drugih državah, med drugim v Siriji, Venezueli, Mjanmaru, Nikaragvi, Severni Koreji in na Madžarskem.

Na ločevanje otrok migrantov od staršev v ZDA na meji z Mehiko se je odzval tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, ki je kritiziral ameriško politiko. "Generalni sekretar verjame, da bi morali z begunci in migranti vedno ravnati spoštljivo in dostojanstveno ter v skladu z obstoječim mednarodnim pravom," navaja tiskovnega predstavnika ZN-a Stephana Dujarrica. Dodal je, da otrok ni bi smeli travmatizirati s tem, da se jih loči od staršev. "Enotnost družin je treba ohranjati," je dejal.

Pahor bo Svet ZN-a nagovoril v sredo
Junijskemu zasedanju SČP predseduje slovenski stalni predstavnik pri Svetu ZN-a veleposlanik Vojislav Šuc. Zasedanje je tradicionalno tematsko osredotočeno na človekove pravice žensk, krepitev njihove moči in enakost med spoloma. Na dnevni red zasedanja sta uvrščeni panelni razpravi, in sicer o krepitvi vloge žensk v gospodarstvu in dvigu njihove udeležbe v informacijski in komunikacijski tehnologiji ter o vplivu nasilja nad ženskami, zagovornicami pravic žensk in ženskimi organizacijami v digitalnem prostoru. Zasedanja se bo udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki bo SČP nagovoril predvidoma v sredo, 20. junija.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 18.06.2018 ob 22:03
Al Husein kritiziral "sebične in hladnokrvne voditelje"

Sirota hinavska in prestrašena. Naj enkrat v kritiki omeni savdskega diktatorja če si upa.
Čez Trumpa lahko govori ker ve da ne bo posledic.
vl4do
# 18.06.2018 ob 21:51
Na bruhanje mi gredo taksna zasedanja kjer vsak hinavi in se spreneveda za velike denarje.
Bivši uporabnik
# 18.06.2018 ob 23:37
Al Husein dela po diktatu.! Zakaj omenja Madžarsko in kako si jo upa primerjati s Sirijo ali Severno Korejo.?
mb128
# 18.06.2018 ob 22:00
Ah ja le zakaj Al Husein raje ne pove kaj ZN dejansko je?!
Skratka blablaba psi lajajo še enkrat več karavana pa gre še vedno naprej!
In kaj bi se dalo dejansko kaj narediti?! Glede na aktualen geopolitičen sistem nič, čisto nič!
Je pa res, da bi bilo potrebno najprej poskrbeti za to, da ljudje sploh ne bi bežali iz svojih domov! In zakaj bežijo?! Ah ja to pa bi bilo preveč za ta članek! Mislim le kdo je npr. kriv, da je kmet v J. Ameriki prisiljen gojiti koko, da bi svoji družini sploh omogočil preživetje?! Saj bi tudi on raje gojil kaj drugega a kaj ko mora tudi on, če že ne kaj drugega, jesti!
Jep le zakaj so bile opijske vojne?!
Pa toliko o t.i. demkratičnem zahodu z moje strani. Zapisal bom samo še to kar sem že parkrat tu gor. Smrt enega (lahko) pomeni življenje drugega! Smo priča nečesa podobnega kot je bilo janičarstvo začasa Otomanov.
Mimogrede. Kako kaj z rodnostjo v Zda?!
ogenj
# 18.06.2018 ob 23:29
Zeid Ra'ad Al Husein ja kaj pa bi drugega moral ali znal povedati. A je kdaj vsem tem prebežnikom položil v srce, da je Evropa krščanska! Da so tu druge civilizacijske norme!
STRIKE
# 19.06.2018 ob 07:18
Al Husein prihaja iz države kjer geje ubijajo brez razloga in si drzne kritizirat druge?

Pomedi pred svojim pragom! Sramota da je sploh komisar za človekove pravice!
brain2k
# 19.06.2018 ob 07:32
Tale Al Husein, prihaja iz saudove arabije...kaj pa tam pomenijo clovekove pravice pa ze vsi vemo...tako da....
whiteswan
# 19.06.2018 ob 06:28
Pozabil je reci da je njegova saudi arabija svetilnik demokracije in clovekovih pravic.
Guliarth
# 19.06.2018 ob 06:59
Jordanec govori o človekovih pravicah?
Orionstar
# 19.06.2018 ob 07:22
Kje pa ste poročali o skupini BILDERBERGER, ki je imela srečanje v Torinu od 8.-10.6.2018??
SamoRes
# 19.06.2018 ob 07:01
Pahor bo Svet ZN-a nagovoril v sredo
Zasedanje je tradicionalno tematsko osredotočeno na človekove pravice žensk, krepitev njihove moči in enakost med spoloma.


"Ajde, miška mala, gremo. To mi deli, to mi deli.”
audiac
# 19.06.2018 ob 08:45
lemur,
Spet trdiš, da Zeid ni nikoli kritiziral savdske politike?

Pošteno povedano,pretiraval ni nikoli.Kolikor jo je že kritiziral,je bolj ovinkaril.S.Barabiji morajo taki povedati v faco,kar jim sledi.Humanitarna katastrofa v Jemnu je predvsem zaradi njih v nebo vpijoča.Diplomatskega jezika si tako debeloriti niti ne zaslužijo.Kot je napisal Cairns.Njega pred odhodom zanima predvsem Trump in Madžarska,ne pa S.B(arabija).Na to zadnjo je čudežno pozabil.Kako lahko omeni Mažare,na Saude pa pozabi? Pa te državi sta v stopnji civilizacijskih norm razlike par svetlobnih let,se ti ne zdi?
Aja,v SB bodo kmalu ženske vozile celo avto.Na to sem pozabil :)) Vsako stoletje napredujejo za en procent.Pa še tukaj imajo 1500 let praznine.
patriot1970
# 19.06.2018 ob 07:23
"ZDA so edina država, ki ni ratificirala te konvencije."

Najbrž res,....ampak RTV SLO,...ta konvencija je res zaščitniška do otrok, saj ne prepoveduje npr. otroških porok,...oziroma so nekatere članice UN konvencijo podpisale v obliki, da lokalni zakoni prevladujejo nad določili konvencije! USPEŠNO MEŠANJE MEGLE!

https://en.wikipedia.org/wiki/Convention
_on_the_Rights_of_the_Child
ocalar_1
# 19.06.2018 ob 10:03
Kakšen pokvarjenec je to, ne omenja razmer v Jemnu, izpostavi pa Madžarsko!
cairns
# 19.06.2018 ob 08:31
lemur
Spet trdiš, da Zeid ni nikoli kritiziral savdske politike? Ti kupim google?

Zeid bi moral kritizirat savdijce vsak dan če bi hotel biti verodostojen. Google je zastonj, zato si za ta denar rajši kupi 100 g pameti.
Canis.Lupus
# 19.06.2018 ob 09:57
firbec111
# 19.06.2018 ob 09:04
Prijavi neprimerno vsebino fantje poanta je da on ni iz Saudske Arabije, tako da ne vem zakaj si jo danes ne bi upal kritizirati. Pač kritiziraš tiste o katerih se trenutno največ piše


Ko očistiš drek na svoljem dvorišču, lahko greš kritizirat drek na sosedovem. Ok?
Canis.Lupus
# 19.06.2018 ob 09:56
Kje njade čas za lapat na UN, ko pa je še toliko bomb za vreči na Jemen in toliko glav za odseakt na javnih usmrtitvah v S.A.

Pravi multitasking gospod.

Saj bo moral še na bolovanje od sile
AMFIBIJA
# 19.06.2018 ob 07:24
Moja zgodba

LOČITEV NA MEJI

Je bila še juga, jaz še mulo,
s fotrom sva čez mejo jo ubrala,
nisva švercala in nič prodala,
šla na bojše sva s popotno culo.

Malo sva nakradla še po poti,
saj bilo je itak vse državno,
meni zdelo se je res zabavno,
kar nek graničar naju zaloti.

Fotr se je delal mladoleten
in dejal, pred vojno da beživa,
mene gluhonemega da skriva,
ker premalo sem za boj okreten.

Kaj so graničarji naredili?
Enega v zapor za mladoletne,
drugega naravnost v trde ketne,
sina od očeta so ločili.
boro007
# 18.06.2018 ob 23:54
"ZDA pozivam, da takoj prenehajo prisilno ločevati otroke in podpišejo konvencijo o otrokovih pravicah," je povedal Al Husein, ki se sicer poslavlja s položaja. ZDA so edina država, ki ni ratificirala te konvencije.

Toliko o tej veliki demokratični pravičniški ameriki... Če samo pomislim kako se obnašata dva največja etično/moralna stebra z otroci (drugi je seveda Vatikan)... Ni mi všeč v katero smer pelje ta voz.

Zmoti me tudi da si je šele ob odhodu upal na take stvari pokazat s prstom. ZN so pa takoalitako samo fasada, važno da se v nedogled razpravlja. Me zanima če bo Angie šla še te Mehiške otroke v ZDA obiskat?
woodoo
# 19.06.2018 ob 10:23
Kako si bilokdo drzne izpostaviti Madžarko? :)
hehe, Janezek se kar dobro uči, njegovi zvesti privrženci pa tudi :)))

Krisztian Simon, madžarski politolog:
Začelo se je leta 2010 z zgodbo nasprotovanja Mednarodnemu denarnemu skladu, ki nas hoče menda kolonizirati. Madžarska je bila naenkrat preplavljena z oglasi, da je MDS star 60 let, Madžarska pa več kot 1000. Zgodbi o MDS je sledila zgodba o beguncih, nato je prišel na vrsto Soros, zarotnik velekapitala in še jud povrhu, ki podtalno deluje proti Madžarski. Zdaj je na vrsti OZN in tako naprej. Poleg medijev v državni lasti in državnih reklam pa je tukaj še medijska zakonodaja, zaradi katere neodvisnih medijev na Madžarskem skorajda ni več.
Madžarska vlada sama izdeluje petminutne radijske novice, ki jih lahko lokalni mediji potem snamejo in predvajajo. Posledica je, da imate na madžarskih radiih vsako uro politično propagando. Ljudje so neprestano bombardirani.
Orbán se predstavlja kot človek iz ljudstva, kot slehernik, kot nekdanji revolucionar, ki prihaja iz revne vasice severno od Budimpešte. Še vedno se ima za upornika, le da se zdaj bori proti migrantom, proti EU, proti MDS in OZN, skratka, proti vsakomur, ki državo kritizira oziroma jo napada, kakor pravi. Tako je postal idol razočaranih, njihov človek.
Orbán potrebuje prijatelje po vsej Evropi. Očitno meni, da ima SDS realne možnosti, da pride na oblast v Sloveniji, in če ji pri tem malo pomaga – zanj to ni velik denar –, bo lahko kdaj kasneje seveda prosil za kakšno protiuslugo. Gre pa v tem, slovenskem primeru brez dvoma za denar, ki posredno izhaja iz madžarskih javnih sredstev. Tri madžarska podjetja, ki so denar vložila v medije SDS, recimo živijo skorajda izključno od že omenjenega sistema državnih reklam, konkretni plačnik denarja pa je eden od najbolj znanih Orbánovih gradbenih oligarhov. Če ne drugega, lahko on računa, da bo, če bo na vaših volitvah zmagala SDS, v Sloveniji dobil gradbene posle. Morda bo recimo pomagal pri gradnji nove železniške povezave.
Ljudi želijo prepričati, da so bili pod komunizmom hudo zatirani. S tem se danes del politikov bori proti socialdemokratskim ali liberalnim idejam. Drugi, ki čutijo, da so bili v preteklosti označeni za kolaborante ali naciste, hočejo s tem reči: mi smo se zgolj borili proti komunizmu. Oziroma če so sodelavci nacistov krivi, so bili krivi tudi sodelavci komunistov in podobno.
Fideszov poslanec: pravijo, da je Orbán diktator. Ne vem, ali je, ampak vem, da imajo Madžari radi diktatorje, pod katerimi dobro živijo. In Orbán je takšen diktator, pod katerim smo srečni. Morda je to resnica.
Orbán danes odkrito trdi, da je proti liberalni ureditvi, prepričan je, da bo madžarska gospodarsko uspešnejša, če bo imela avtoritarno vlado. To je model, ki ga udejanja. Orbán ne verjame v demokracijo.
Celt
# 19.06.2018 ob 07:31
ZDA naj izstopijo iz OZN... tako bo bolje za vse.
Kobalt
# 19.06.2018 ob 16:52
Al Husein prihaja iz države kjer geje ubijajo brez razloga in si drzne kritizirat druge?

Pomedi pred svojim pragom! Sramota da je sploh komisar za človekove pravice!

Bolj sramotno jem, da ti kot poznavalec scene, ne veš da so LGBT pravice v njegovi državi "relatively advanced". Zeid prihaja namreč iz Jordanije in ne Savdijske Arabije!

Tudi sam sem zamenjal njegovo poreklo za savdijsko, pa me je kolega lemur popravil. Admin pa je nato nekaj komentarjev izbrisal, verjetno je bila sporna barva polti, o kateri sem polemiziral.
audiac
# 19.06.2018 ob 11:18
woodoo,
plačan prispevek? :))
Čeprav je tudi v njemu nekaj resnice.Dotika se seveda samo ene plati medalje,tako da je potrebno vzeti z rezervo.
audiac
# 19.06.2018 ob 09:37
firbec,
tako da ne vem zakaj si jo danes ne bi upal kritizirati.

Ti bom jaz povedal,ni težko.Jordanija ima trenutno zelo bolečo institucionalno in predvsem finančno krizo.Z denarjem jih zalagajo Saudi in ker tip predstavlja Jordanijo,ne bo niti z besedico črhnil proti svojim sponzorjem Saudom.
despi
# 19.06.2018 ob 09:32
Kaj majo za zasedat naj kaj naredijo.
KLIPAN
# 19.06.2018 ob 07:55
@brain2k
"Tale Al Husein, prihaja iz saudove arabije...kaj pa tam pomenijo clovekove pravice pa ze vsi vemo...tako da...."

Največji prijatelji in zavezniki te grozne Saudove Arabije pa so Amerika-njihova največja dobaviteljica orožja, Izrael, Francija, Velika Britanija.
Tako da........
A si sploh upate predstavljati, kaj bi Ameri in zahod naredili z državo bogato z nafto kot je SA, če ta ne bi igrala po Ameriških notah??
Do sedaj bi jo že 5x "osvobodili in demokratizirali", da bi bila porušena do tal.
no72
# 19.06.2018 ob 09:56
Saudski Arabec kritizira Madžarsko in jo daje ob bok Severni Koreji in Njanmaru?
Doma ne vidi nič spornega? Svašta...
firbec111
# 19.06.2018 ob 09:04
fantje poanta je da on ni iz Saudske Arabije, tako da ne vem zakaj si jo danes ne bi upal kritizirati. Pač kritiziraš tiste o katerih se trenutno največ piše
lemur
# 18.06.2018 ob 22:21
@cairns

Spet trdiš, da Zeid ni nikoli kritiziral savdske politike? Ti kupim google?
Kazalo