Policija preiskuje dve jezeri, v katerih iščejo trupli Romunke in njene hčere. Foto: EPA
Policija preiskuje dve jezeri, v katerih iščejo trupli Romunke in njene hčere. Foto: EPA

Ciper velja za varno deželo brez hujših primerov nasilja. "Šokirani smo nad razkritjem sramotnih umorov toliko nedolžnih tujih žensk in majhnih otrok," je v izjavi sporočil predsednik 890.000 Ciprčanov, Nicos Anastasiades.

Vendar iz javnosti in opozicije na vlado letijo očitki, da primerov niso obravnavali dovolj resno, ko so tuje ženske prvič prijavili za pogrešane.

Strelišče, kjer so odkrili truplo neidentificirane tujke. Foto: EPA
Strelišče, kjer so odkrili truplo neidentificirane tujke. Foto: EPA

38-letna Marry Rose Tiburcio in 28-letna Arian Palanas Lozano, obe s Filipinov, sta pogrešani že od lani. Na začetku aprila je policija našla njuni trupli. Nato so na podlagi spletnih sporočil 38-letnice identificirali in aretirali vojaškega častnika.

35-letnik je priznal umora, a zanikal vpletenost v izginotje 31-letne Filipinke konec leta 2017, katere truplo je odkrila policija. Nato je spremenil svoje pričanje in priznal umore sedmih žensk in deklic v zadnjih treh letih, kar je prvi primer serijskih umorov v zgodovini Cipra, poroča BBC.

Policijo je odpeljal do vodnjaka na vojaškem strelišču, kjer so odkrili truplo neidentificirane ženske iz Nepala ali Indije. Trenutno prečesavajo dve jezeri zahodno od prestolnice, da bi odkrili trupla Romunke in njene hčere, sočasno iščejo tudi šestletno hčer omenjene Filipinke Marry Rose Tiburcio.

"Tukaj smo zato, da bi lahko delale"

V petek se je v ciprski prestolnici Nikozija zbralo več sto ljudi, ki so za umorjene prižgali sveče in se jih spomnili z minuto molka. "Tukaj smo, da se spomnimo naših žrtev. Prosimo za pravico za vsa dekleta, ki so bila brutalno umorjena. Pretresene smo, vsi smo tukaj samo zato, da bi lahko delali," je na shodu dejala Lissa Jataas, članica gibanja Obreras, ki združuje filipinske migrantske delavce na Cipru.

Organizatorka shoda, Ciprčanka Maria Mappouridou, je za BBC dejala, da so smrti žensk velik šok, ki so usode migrantskih delavk prvič prinesle v javno zavest.

Opozicija zahteva odstope

"Te ženske so prišle sem, da bi zaslužile denar za pomoč svojim družinam. Živele so stran od njih. Ko jih je zemlja požrla, to nikogar ni zanimalo," je za Reuters dejala poslanka Irene Charalambides. "Morilcu bo sodilo sodišče, ostalo pa bo veliko vprašanje kriminalne ravnodušnosti, ko so se prvič pojavila poročila o izginotju," je poslanka iz glavne opozicijske stranke AKEL pozvala k odstopu pravosodnega ministra in vodjo policije.

Policija je sporočila, da bo uvedla preiskavo glede morebitnih pomanjkljivosti pri obravnavanju primera. V ponedeljek na otok prihaja tudi skupina britanskih detektivov, ki bodo pomagali pri preiskavi.