Bošnjaška stranka bi v grbu Črne gore križu dodala še polmesec. Foto: Reuters
Bošnjaška stranka bi v grbu Črne gore križu dodala še polmesec. Foto: Reuters
Kazen za Črnogorce, ki ob himni ne bi stali?

Predvidene kazni so visoke – do 2.000 evrov za posameznike, za podjetnike in direktorje, ki bi ob pesmi Oj, svetla majska zora obsedeli, pa do 6.000 evrov. Ni jih malo, ki so prepričani, da predlog nima smisla in da prinaša le represijo proti ne dovolj domoljubnim ali pretirano sproščenim prebivalcem države.

Utrjevanje domoljubja s finančno represijo je metanje peska v oči, je v zadnjih dneh mogoče slišati na črnogorskih ulicah, kjer je sicer tudi precej tistih, ki predlog podpirajo. "Izkazovanje spoštovanja državi in njenim simbolom je enako skrbi za družino," je dejala neka Črnogorka, druga pa: "Nihče ne more nikogar prisiliti k nečemu, česar ne mara."

Aleksandar Dajković z ministrstva za kulturo je pojasnil: "S temi ukrepi smo nameravali spodbuditi razvoj civilne družbe, spoštovanje različnosti in tudi državnih simbolov, v katerih se zrcalita naša tisočletna zgodovina in tradicija."

Posojilo za plačilo kazni?
Nasprotniki pravijo, da gre za kršenje ustave, predlog pa ima tudi politično ozadje: dobršen del poslancev prosrbske in proruske opozicije ob himni noče vstati. A pred kaznijo jih bo še naprej ščitila imuniteta, povprečni državljan, ki zasluži 500 evrov mesečno, pa bi moral za plačilo vzeti posojilo.

Črnogorski premier Duško Marković je dejal: "Zakon bodo upoštevali vsi, vsaka ustanova z izobešeno zastavo, vsak državljan, ki ima rad domovino, ter državni organi in inšpekcijske službe. Če kdo na stadionu ne bo vstal, bomo začeli prekrškovni postopek."

Za mnoge pa je najbolj sporno, da je del verzov v himni priredil Sekula Drljević, sodelavec fašistov, nacistov in okupatorjev v drugi svetovni vojni. Sprva zagovornik velikosrbske ideje, pozneje pod pokroviteljstvom ustašev utemeljitelj črnogorskega državnega sveta.

Branka Bošnjak, poslanka iz Demokratske fronte, opozarja: "Ti simboli niso sporni le za prosrbsko opozicijo, ampak tudi za bošnjaško stranko in Albance. Toda to težavo moramo rešiti enkrat za vselej."

Ob tem je bošnjaška stranka, sicer del vladne koalicije, že poskrbela za novo žgočo razpravo – v grbu Črne gore bi križu dodali še polmesec.

Kazen za Črnogorce, ki ob himni ne bi stali?