Poljski premier Donald Tusk je opozoril, da ruski predsednik Vladimir Putin z obtoževanjem Ukrajine za teroristični napad v Moskvi
Poljski premier Donald Tusk je opozoril, da ruski predsednik Vladimir Putin z obtoževanjem Ukrajine za teroristični napad v Moskvi "čuti potrebo po opravičevanju vse bolj nasilnih napadov na civilne cilje v Ukrajini". Foto: AP

"Vojna ni več pojem preteklosti. Je resnična in začela se je pred dvema letoma. Trenutno je najbolj skrb vzbujajoče, da je mogoč kateri koli scenarij. Pred takšnimi razmerami nismo bili že od leta 1945," je dejal Tusk v petkovem intervjuju z nemškim časopisom Die Welt.

"Vem, da zveni preteče, zlasti za mlajšo generacijo, vendar se moramo navaditi, da se je začelo novo obdobje: predvojni čas. Ne pretiravam, to postaja vsak dan jasneje," je dejal.

Odkar je Rusija februarja 2022 sprožila invazijo v Ukrajini, so evropski voditelji vse bolj zaskrbljeni, da bi se konflikt lahko razširil na druge države ob ruski meji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ta teden dejal, da Rusija ne namerava napasti nobene države Nata in ne bo napadla Poljske, baltskih držav ali Češke republike. Putin je izjavo podal kot odziv na napovedi Zahoda, da bo Ukrajini dostavil letala F-16. "Do teh držav nimamo agresivnih namenov," je dejal, vendar opozoril, da dobava vojnih letal ne bi spremenila razmer na bojišču in da bodo ta letala "legitimne tarče", saj jih bodo sestrelili, kot so doslej uničili tanke, oklepna vozila in drugo vojaško opremo.

Tusk: Evropa mora postati vojaško bolj samozadostna

Ukrajinski vojaki polnijo havbico na frontni črti v Donecku. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki polnijo havbico na frontni črti v Donecku. Foto: Reuters

Tusk je dal intervju dan po največjem napadu na ukrajinsko energetsko infrastrukturo doslej v vojni, v katerem so z več kot stotimi raketami in brezpilotniki ruske sile poškodovale več elektrarn in povzročile obširen izpad energije v devetih ukrajinskih pokrajinah.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je taktiko oklical za "raketni teror" in opozoril, da bi napadi na hidroelektrarne lahko povzročili okoljsko katastrofo.

Župan mesta Harkov, kjer so majhna podjetja odvisna od generatorjev, industrija pa se spopada z izpadi elektrike, je v pogovoru za BBC škodo na omrežju opisal kot "zelo resno" in dejal, da bo popolna obnova trajala dva meseca.

Tusk je dejal, da Putinov poskus, da bi brez dokazov za napad na moskovski Crocus City Hall obtožil Ukrajino, kaže, da "čuti potrebo po opravičevanju vse bolj nasilnih napadov na civilne cilje v Ukrajini".

"Iz zgodovine vemo, da Putin takšne tragedije izkorišča za svoje namene," je dejal in spomnil na ugrabitve, ki so jih čečenski uporniki izvedli leta 2002 v moskovskem gledališču Dubrovka in leta 2004 v šoli v Beslanu na jugu Rusije.

"Putin je že začel obtoževati Ukrajino, čeprav ni predložil nikakršnih dokazov," je opozoril Tusk.
Poljski premier je svoj prvi intervju z evropskim medijem po svoji izvolitvi konec leta 2023 izkoristil za poziv Evropi, naj okrepi svojo obrambo, je navedel BBC.

Med prvim predsedovanjem poljski vladi med letoma 2007 in 2014 je Tusk dejal, da se le malo evropskih voditeljev zunaj Poljske in baltskih držav zaveda, da je Rusija potencialna grožnja.

V intervjuju za Die Welt je dejal, da Evropi ni treba vzpostavljati "vzporednih struktur z Natom", vendar bi celina morala postati vojaško bolj samozadostna, ne glede na to, kdo bo dobil naslednje ameriške predsedniške volitve.

Poljska letos za obrambo namenja štiri odstotke svojega BDP-ja, medtem ko druge evropske države ne dosegajo Natovega cilja dveh odstotkov.

Medtem ko sedanji ameriški predsednik Joe Biden vztraja pri podpori Ukrajini, je nekdanji predsednik Donald Trump prejšnji mesec dejal, da bo ob morebitni ponovni izvolitvi novembra vsako članico Nata, ki ne bo izpolnjevala smernic glede porabe sredstev za obrambo, prepustil na (ne)milost Rusiji.

"Naša naloga je, da vzdržujemo čezatlantske odnose, ne glede na to, kdo je predsednik," je opozoril Tusk.

Poljski premier Donald Tusk opozarja na nevarnost vojne