Grški parlament je kot prvi ratificiral protokol o pristopu Makedonije k zvezi Nato. Foto: Reuters
Grški parlament je kot prvi ratificiral protokol o pristopu Makedonije k zvezi Nato. Foto: Reuters

Ratifikacija se je zgodila po tem, ko sta Makedonija in Grčija končali 27 let trajajoč spor zaradi imena nekdanje jugoslovanske republike. Parlament v Atenah je namreč konec januarja potrdil sporazum, po katerem Makedonija spreminja ime v Severna Makedonija.

"Menim, da smo opravili našo domoljubno dolžnost. Storili smo, kar je prav," je med petkovo razpravo v parlamentu dejal grški premier Aleksis Cipras. Ratifikacija protokola o pristopu Makedonije k Natu je prejela tesno večino poslank in poslancev v parlamentu s 300 sedeži.

Ko bodo protokol ratificirale vse članice Nata, bo Makedonija postala 30. članica zavezništva. To naj bi se po okvirnih ocenah zgodilo v približno letu dni. Že v prihodnjem tednu bi sicer protokol lahko ratificirala tudi Slovenija.

Do dogovora o imenu oziroma prespanskega sporazuma je bila makedonska pot v EU in Nato ves čas blokirana zaradi nasprotovanja Grčije, ki lahko kot članica obeh organizacij z vetom prepreči članstvo novih držav.

Ali bo dogovor o imenu omogočil tudi premik Makedonije na poti v EU, konkretno odločitev o začetku pristopnih pogajanj v juniju, kot je obljubila Unija, pa je bolj negotovo. Nekatere članice, med njimi Francija, premikom v širitvenem procesu namreč niso naklonjene.