Požari vzdolž avtoceste v pokrajini Trakija blizu mesta Aleksandropolis. Foto: EPA
Požari vzdolž avtoceste v pokrajini Trakija blizu mesta Aleksandropolis. Foto: EPA

Stanje je kljub nekoliko izboljšanim vremenskim pogojem najslabše v nacionalnem parku Dadia na severovzhodu Grčije, blizu mesta Aleksandropolis. Kot je v četrtek sporočil Lenarčič, je tam zgorelo več kot 73.000 hektarjev površin, zaradi česar so požari pri Aleksandropolisu najhujši v zgodovini EU-ja.

"Še naprej moramo krepiti nacionalna in kolektivna prizadevanja za preprečevanje in pripravljenost zaradi še hujših požarnih sezon," je ob tem slovenski komisar zapisal na družbenem omrežju X.

Požganih je 73.000 hektarjev površin. Foto: EPA
Požganih je 73.000 hektarjev površin. Foto: EPA

Gasilci: Večina novih požarov je podtaknjenih

Evropski program za podnebje Copernicus je medtem sporočil, da je od prejšnjega petka v Grčiji zagorelo 517 požarov.

Požar v gorovju severozahodno od grške prestolnice Atene je zaradi umirjanja vetra v veliki meri pod nadzorom, je medtem poročala grška javna radiotelevizija ERT.

Po navedbah grških gasilcev je v 24 urah od srede do četrtka zvečer v državi izbruhnilo 69 novih požarov, večina pa jih je pod nadzorom. Po prepričanju tiskovnega predstavnika gasilcev je bilo veliko požarov podtaknjenih, kar bo sicer zelo težko dokazati, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Tiskovni predstavnik grške vlade Pavlos Marinakis je sporočil, da so v povezavi s požari pridržali 149 ljudi, od katerih jih je 79 osumljenih podtikanja požarov.

Podnebne spremembe ustvarjajo "idealne pogoje" za požare

"Grčija gre skozi najtežje leto, kar zadeva podnebne razmere, v zgodovini spremljanja in zbiranja meteoroloških podatkov," je še povedal tiskovni predstavnik grške vlade Marinakis.

Poletni gozdni požari so v Grčiji običajni, vendar so po oceni vlade letos intenzivnejši zaradi razmer, ki jih znanstveniki povezujejo s podnebnimi spremembami. "Kombinacija visokih temperatur, suše in vetrov na žalost ustvarja idealne pogoje za požare v naravi," je dejal Marinakis.

Požgana drevesa in zgradbe na območju parka Dadia blizu kraja Avantas, kjer so našli trupla prebežnikov. Foto: Reuters
Požgana drevesa in zgradbe na območju parka Dadia blizu kraja Avantas, kjer so našli trupla prebežnikov. Foto: Reuters

Na pogoriščih našli 21 trupel, večina naj bi bila prebežnikov

Na pogoriščih v parku Dadia so oblasti v ponedeljek in torek našle posmrtne ostanke 19 ljudi, vključno z dvema otrokoma. Policija je danes sporočila, da so našli še dve trupli, eno pa naj bi bilo tam še pred požarom.

Grške oblasti domnevajo, da je šlo za prebežnike, saj je skozi požarno območje potekala priljubljena migrantska pot od Turčije proti državam Unije. Po tej poti skozi nacionalni park Dadia, kjer je bujno zelenje pred požari prebežnikom nudilo kritje pred grško policijo, naj bi iz Turčije vsako leto prispelo več tisoč ljudi.

Vodja lokalne skupnosti v kraju Avantas George Hacigeorgiou je v prvih dneh požara na območju opazil tri skupine prebežnikov. "Tam je bila ženska z otrokom, ki je nosila ruto, ogenj pa je bil 100 metrov stran. V angleščini sem jih prosil, naj gredo na vaški trg. Govorili so 'policija, policija'. Bali so se, da jih bodo aretirali," je dejal.

Agencija Združenih narodov za begunce UNHCR že dolgo obtožuje Grčijo, da na meji nehumano ravna s prebežniki in jih včasih prisilno naganja nazaj v Turčijo, kar je po mednarodnem pravu nezakonito.