Peter Marki-Zay se je opoziciji predstavil kot edina izbira tako za levičarje kot za konservativce. Foto: Reuters
Peter Marki-Zay se je opoziciji predstavil kot edina izbira tako za levičarje kot za konservativce. Foto: Reuters

"Gre za tekmovanje o tem, ali bomo svobodni. Ali bo Madžarska ostala evropska država ali bo potonila. Izgubila svojo pot in se obrnila proti vzhodu in postala pokvarjena diktatura, iz katere bežijo njeni ljudje," je Peter Marki-Zay komentiral volitve prihodnje leto, še preden je vedel, da bo glavni kandidat opozicije.

Sorodna novica Orbanova "neliberalna demokracija" - krepitev moči in večanje razkola med Madžari

V drugem krogu izbora skupnega vodilnega kandidata madžarske opozicije je Marki-Zay osvojil okoli 60 odstotkov podpore. Socialdemokratka Klara Dobrev je prejela preostalih 40 odstotkov glasov. Levičarski župan Budimpešte Gergely Karacsony je prejšnji teden izstopil iz boja.

"Nihče ne more zlomiti enotnosti opozicije"

"Samo skupaj lahko zmagamo. Nihče ne more zlomiti enotnosti opozicije," je Marki-Zay po zmagi pozdravil navdušene podpornike, pri čemer so se mu na odru pridružili žena Felicia in vseh sedem otrok. "To je bila bitka, vendar moramo zdaj zmagati vojno," je ekonomist, trženjski strokovnjak in elektroinženir napovedal boj na volitvah prihodnje leto.

"Želim mu veliko moči v naših skupnih naporih, da odstranimo Viktorja Orbana in nato ukinemo njegov režim," pa je dejala protikandidatka Klara Dobrev.

49-letnik je položaj župana v trdnjavi Fidesza osvojil brez podpore uveljavljenih strank, na podlagi svoje platforme Gibanje Madžarska vseh (MMM). Foto: Reuters
49-letnik je položaj župana v trdnjavi Fidesza osvojil brez podpore uveljavljenih strank, na podlagi svoje platforme Gibanje Madžarska vseh (MMM). Foto: Reuters

"Koalicija čistih" že na primarnih volitvah privabila volivce

Opozicija je primarne volitve označila za velik uspeh, saj se jih je skupno udeležilo več kot 800.000 volivcev, kar je skoraj desetina volilnega telesa v državi z 9,8 milijona prebivalci, navaja France 24.

Sorodna novica Madžarska opozicija zaradi tehničnih težav prekinila volitve za skupnega kandidata

V združeni opoziciji sodeluje šest strank – socialdemokrati, socialisti, liberalci, Momentun, nekoč skrajno desni zdaj pa bolj zmerni Jobbik in MMM –, ki jih Marki-Zay imenuje "koalicija čistih" in obljublja boj s korupcijo. Javnomnenjske ankete jim trenutno napovedujejo približno enako podpore kot Fideszu.

Leta 2018 postal župan rojstnega kraja

49-letnik brez strankarske podpore, ustanovitelj Gibanja Madžarska vseh (MMM), je na madžarskem političnem prizorišču prvič nase opozoril leta 2018, ko so ga volivci rojstnega kraja Hódmezővásárhely izbrali za župana. Njegova zmaga je bila toliko večja, ker je kraj s 44.000 prebivalci, ki leži na jugu Madžarske blizu Szegeda, sicer tradicionalna trdnjava vladajoče stranke Fidesz.

Spretno politično krmarjenje je dokazal pred primarnimi volitvami opozicije, ko se je pestri paleti šestih strank predstavil kot edina primerna izbira tako za levičarje kot za konservativce. Pred primarnimi volitvami so ga javno podprli le levičarsko gibanje Momentun in socialisti.

Shod Marki-Zayevih privržencev v Budimpešti pred tednom dni. Foto: Reuters
Shod Marki-Zayevih privržencev v Budimpešti pred tednom dni. Foto: Reuters

Kako se bo Fidesz lotil desničarskega katoličana s sedmimi otroki?

V prvem krogu volitev je končal šele na tretjem mestu, a je nato prepričal župana Budimpešte Karacsonya, da izstopi iz tekme in ga podpre, poroča France 24. Edino preostalo protikandidatko Klaro Dobrev, ženo nekdanjega premierja Ferenca Gyurcsanya, je označil za popolnoma brez možnosti proti Orbanu. Fidesz namreč na volitvah levičarske kandidate zmeraj označi za Gyurcsanyeve lutke.

Prav zato naj bi bil Marki-Zay – samooklicani desničarski katoličan in razočarani volivec Fidesza – izjemno močno orožje v boju proti Fideszu. Konservativni družinski človek madžarskega rodu, oče sedmih otrok in goreč katoličan, je človek, ki se pravzaprav idealno zliva z ideološkim stališčem Orbana. Zato bo Fideszu Marki-Zaya izredno težko ponižati v očeh javnosti, piše Reuters.

Orban prejel tretji odmerek cepiva proti covidu

Madžarski premier Viktor Orban je prejel tretji odmerek cepiva proti covidu-19, in sicer proizvajalca Moderna.

Na svoji Facebookovi strani je Orban objavil tudi videoposnetek cepljenja, na katerem sprašuje zdravnika, ali bo imelo cepivo še isti dan stranske učinke, saj da ima vstopnice za gledališče. Zdravnik mu odgovarja, da bi lahko čutil utrujenost in bolečine v mišicah, v gledališče pa da lahko gre brez skrbi.

Madžarska je kot prva evropska država že 1. avgusta prebivalcem omogočila cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Napovedal obračun z Orbanovo zapuščino

"Če bi zmagal na volitvah, bi moral Fidesz razveljaviti vsa svoja pravila igre," je napovedal politik, ki je bil večkrat kritičen do populističnih političnih manevrov 58-letnega Orbana in njegove "neliberalne demokracije". Ta se je v zadnjih 11 letih na oblasti iz prepričanega liberalca spremenil v nacionalističnega samooklicanega branilca krščanskih vrednot.

V preteklosti je napovedal, da bo v zapor spravil vse, ki so odgovorni za "tatvino iz državne blagajne". Prizadeval si bo za novo ustavo in razveljavitev zakonov, ki so premierju Viktorju Orbanu pomagali pri utrjevanju moči. Med drugim namerava obnoviti avtonomijo lokalnih oblasti. Napoveduje proevropsko držo in sprejem valute evro.

Marki-Zay in župan Budimpešte Karacsony, ki mu je pred drugim krogov primarnih volitev opozicije kazalo najbolje, a ga je zmagovalec nato prepričal, naj odstopi in ga podpre. Foto: Reuters
Marki-Zay in župan Budimpešte Karacsony, ki mu je pred drugim krogov primarnih volitev opozicije kazalo najbolje, a ga je zmagovalec nato prepričal, naj odstopi in ga podpre. Foto: Reuters