Napad v vasi Banjska je znova zaostril napetosti med Kosovom in Srbijo. Foto: EPA
Napad v vasi Banjska je znova zaostril napetosti med Kosovom in Srbijo. Foto: EPA

"Najprej sankcije, potem pa lahko govorimo o preostalem," je dejala Osmani ob prihodu na srečanje Evropske politične skupnosti (EPS) v Granadi, ki se ga sicer udeležuje tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Pred tem je k uvedbi sankcij že pozval tudi kosovski premier Albin Kurti.

Vučić se je v Granadi zahvalil Madridu za podporo pri vprašanju Kosova, saj Španija namreč poleg Grčije, Romunije, Cipra in Slovaške spada v skupino držav Evropske unije, ki ne priznavajo samostojnosti Kosova.

Kosovo bo tema pogovorov ob robu vrha EPS-ja, kar je prvo mednarodno srečanje po terorističnem napadu in spopadih na severu Kosova, zaradi katerih so se še zaostrili odnosi med Kosovom in Srbijo.

Odgovornost za napad je prevzel nekdanji podpredsednik največje stranke Srbov na Kosovu Srbske liste Milan Radoičić, ki goji tesne stike s srbskimi oblastmi. Priština odgovornost pripisuje Beogradu, ki pa vpletenost zanika.

Evropska unija je sicer že junija sprejela niz ukrepov proti kosovskim oblastem, ker niso storile dovolj za umiritev napetosti na severu Kosova.

Golob se zavzema za previdnost

Slovenski premier Robert Golob se je ob prihodu v Granado zavzel za previdnost pri sprejemanju morebitnih sankcij proti Srbiji po nedavnih spopadih na severu Kosova, saj po njegovih besedah ni nujno, da bi privedle k trajni rešitvi, se bo pa Slovenija pridružila sankcijam, če bo tako enotno stališče v EU-ju.

Kot je povedal, o uvedbi morebitnih sankcij proti Srbiji voditelji članic EU-ja še niso razpravljali. "Mislim pa, da moramo biti pri tem previdni, konsistentni in vztrajni," je poudaril.

Po premierjevem mnenju je treba umiriti razmere in iskati trajno rešitev. "Ne verjamem, da sankcije same po sebi lahko pripeljejo k trajni rešitvi. Če bo treba in če bo do tega obstajalo enotno stališče, se bo Slovenija pridružila. Ni pa nujno, da je to prvi in edini korak," je povedal.

Zadnje dogajanje na severu Kosova, kjer so bili v terorističnem napadu in poznejših spopadih ubiti kosovski policist in trije srbski napadalci, je obsojanja vredno, je še dejal Golob. Prav je, da mednarodna skupnost obsodi posameznike, ki so spodbujali k eskalaciji. Tudi Slovenija ostro obsoja posameznike, ki so pri tem sodelovali oziroma vodili ta proces, je dejal.

Rešitev za napetosti sicer vidi v ponovitvi volitev v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova. Vse, tudi kosovske Srbe, je pozval k sodelovanju na volitvah, da bi izvolili legitimno oblast.