Ruska policija je na protestih v podporo novinarju Ivanu Golunovu aretirala vodjo opozicije Alekseja Navalnija (na fotografiji). Foto: Reuters
Ruska policija je na protestih v podporo novinarju Ivanu Golunovu aretirala vodjo opozicije Alekseja Navalnija (na fotografiji). Foto: Reuters

Policija je posredovala proti približno 1.200 protestnikom, med aretiranimi so najmanj štirje novinarji, tudi producent nemške revije Der Spiegel.

Protesti so potekali v podporo preiskovalnemu novinarju Ivanu Golunovu, ki je bil prejšnji teden aretiran zaradi domnevne preprodaje mamil. Aretacija 36-letnika je sprožila val ogorčenja in solidarnosti v ruski javnosti.

"Kar se je zgodilo Ivanu Golunovu, se dogaja vsak dan po vsej državi. Veliko primerov, povezanih z mamili, se zgodi tako," je izjavil mladi protestnik, ki je nosil majico z napisom Jaz sem Golunov. Trije največji časopisi v državi so v ponedeljek objavili naslovnico, na kateri je z velikimi črkami pisalo Jaz sem/mi smo Ivan Golunov.

Golunov v torek izpuščen

Shod so sprva organizirali v podporo Golunovu, vendar je bil novinar v torek nenadoma izpuščen, obtožbe proti njemu pa ovržene. Mnogi v izpustitvi Golunova vidijo poskus Kremlja, da bi preprečil val protestov.

"Oblasti se zelo bojijo fantastičnega in soglasnega izraza solidarnosti v primeru Golunov," je na Twitterju zapisal Navalni. "Zato je zanje pomembno, da uničijo skupno solidarnost ter nato ustrahujejo in zaprejo tiste, ki vztrajajo," je dodal.

Iz Kremlja so v torek sporočili, da bi protest motil praznovanja ob dnevu Rusije, ki je dela prost dan.

Manjša skupina okoli 100 protestnikov se je zbrala tudi v Sankt Peterburgu, kjer so pozvali oblasti, naj izpustijo žrtve policijskih zlorab, kot je ugledni zgodovinar Jurij Dmitrijev, poroča AFP.