Požari v Furlaniji - Julijski krajini so zahtevali prvo smrtno žrtev, poroča Primorski dnevnik. Žrtev je bila 56-letna prostovoljka in koordinatorica civilne zaščite. Umrla je med preverjanjem požarišča pri Praprotnem, ko se je nanjo podrlo drevo, ki ga je poškodoval ogenj. Dogodek preiskujejo karabinjerji iz Čedada. Gre sicer za požar, ki je izbruhnil med Praprotnim in Čedadom.

Obsežen požar gori tudi v okolici vasi Jamlje. Gasilcem je požar uspelo omejiti, ognjeni zublji hiš trenutno ne ogrožajo, je za Radio Slovenija poročala Špela Lenardič.

Italija: V Jamljah požgano vaško pokopališče

Na terenu so gasilci, gozdna straža in civilna zaščita, skupaj več kot 250 ljudi. Pohvalili so tudi odlično sodelovanje s slovenskimi kolegi, gasilo je tudi več kot 20 slovenskih ekip.

Gasilci so vidno utrujeni, je za Televizijo Slovenija poročala Petra Marc. Delajo po 12 ur na dan, nato izvedejo menjavo.

Pri gašenju sodelujeta dva kanaderja – eden je moral vmes na popravilo – in pet helikopterjev. Ko se bo stemnilo, bodo helikopterji prenehali gasiti.

Ni še jasno, kdaj se bodo prebivalci lahko vrnili domov

Gori nad vasjo na griču Kremenjak, južno v smeri proti Sabljičem ter zahodno, v rezervatu Doberdobskega jezera.

Nekaj hiš je požar oplazil, gorelo je do hišnih vrat in oken, tako da so ponekod počile šipe. Ogenj je zajel tudi pokopališče.

Hiše so zdaj na varnem, zagotavlja tamkajšnji župan. Ni pa še znano, kdaj se bo lahko več kot 200 prebivalcev vasi vrnilo na domove.

Številni evakuirani domačini so zjutraj kljub prepovedi prišli preverit razmere, nekateri so morali tudi poskrbeti za domače živali. Ni še jasno, kdaj se bodo prebivalci sicer lahko vrnili domov.

Helikopter v bližini Jamelj zajema vodo za gašenje. Foto: Televizija Slovenija/Petra Marc
Helikopter v bližini Jamelj zajema vodo za gašenje. Foto: Televizija Slovenija/Petra Marc

Avtocesta Trst - Benetke znova odprta v obe smeri

Popoldne je upravljavec avtoceste Autovie Venete v celoti odprl avtocestni odsek med Sesljanom in Redipuljo na avtocesti Trst - Benetke v obe smeri. Gasilcem je uspelo omejiti požar, ogenj avtoceste in njene okolice ne ogroža več. Gasilci sicer ostajajo v polni pripravljenosti.

Železniška proga do Trsta ostaja zaprta, a italijanske železnice zagotavljajo nadomestni prevoz, med drugim po morju. Strokovnjaki ugotavljajo, kakšno škodo je požar povzročil na železniški infrastrukturi.

Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da so oblasti zaprle zračni prostor na območju za zasebna letala, da lahko letala in helikopterji za gašenje nemoteno opravljajo delo.

V Trstu skrbi glede elektrike

Župan Trsta Roberto Dipiazza je v sredo opozoril prebivalce, naj ne uporabljajo dvigal, saj je možnost izpada električne energije. V Trst namreč elektrika prihaja iz Slovenije, "kjer pa prav tako divja požar", je pojasnil Dipiazza in dodal, da bi lahko to vplivalo tudi na dobavo vode, ki naj bi jo v četrtek pripeljali s cisternami.

Onesnaženje z delci PM10, priporočajo se maske

Zaradi dima ljudem še vedno priporočajo, naj se ne zadržujejo na prostem, če pa že, naj nosijo maske tipa FFP2. V Tržiču je v sredo raven delcev PM10 v zraku dosegla 108,5 mikrograma na kubični meter.

V tržiški ladjedelnici Fincantieri so se odločili, da bo zaradi razmer delo prekinjeno tudi danes.

Požar divja na mejnem območju med Italijo in Slovenijo. Foto: Reuters
Požar divja na mejnem območju med Italijo in Slovenijo. Foto: Reuters

O vzrokih požara se še ugiba, a se zdi najverjetneje, da so ogenj sprožile iskre, ki so nastale zaradi zaviranja vlaka. Močen veter, ki je takrat pihal nad Krasom, in suho rastlinje sta bila hitro netivo za prve plamene.

Obsežen požar pustoši tudi v Toskani

Obsežen požar gori tudi na območju Versilia v Toskani, kjer so evakuirali več kot tisoč ljudi, je sporočila civilna zaščita. V požaru je do zdaj zgorelo 868 hektarjev površin, poroča Ansa. Guverner Toskane Eugenio Giani je na Twitterju sporočil, da so eksplodirale nekatere plinske cisterne, ki jih je zajel požar.

V sredo je v Toskani sicer izbruhnilo približno 20 novih požarov, v Kampanji pa več kot deset. Na Siciliji in Sardiniji je stopnja opozorila pred gozdnimi požari povečana, ponekod celo najvišja.

Huda suša v severni in osrednji Italiji

Sušno stanje v Italiji se medtem še poslabšuje, je sporočil observatorij za vodne vire ANBI. V strugi reke Pad je le deset odstotkov povprečnega vodostaja. Zaradi pomanjkanja vode v reki, ki napaja tretjino italijanskega kmetijstva, so oblasti že razglasile izredne razmere.

Guverner Lombardije Attilio Fontana opozarja, da je v tej regiji zaradi suše že skoraj zmanjkalo vode za kmetijstvo, poroča Ansa. Jezera Maggiore, Garda in Como imajo rezerve, ki jih bo za kmetijske namene mogoče uporabljati le še nekaj dni. Razmere so zelo skrb vzbujajoče; če v naslednjih dneh ne bo deževalo, bo težko najti vodne vire za kmetijstvo, je opozoril Fontana. Suša je močno prizadela tudi osrednjo Italijo. ANBI je prestolnico Rim in mesto Viterbo opisal kot "italijanski prestolnici žeje".

Nebo nad slovensko-italijansko mejo prekrito z dimom