Foto: AP
Foto: AP

Načrte, označene pod imenom "Operacija Londonski most", je prvič razkril Guardian leta 2017, zdaj pa so poln vpogled v njih dobili pri Politicu.
V njih je nadrobno razložen obseg ureditev za pogreb, iz njih pa veje tudi strah vlade, ali ima Združeno kraljestvo dejansko dovolj sredstev, da zagotovi pogreb takih razsežnosti.

Strategija družbenih omrežij igra ključno vlogo, vključno z načrti za preureditev spletne strani kraljeve družine v zatemnjeno stran s kratko izjavo, ki potrjuje kraljičino smrt, medtem ko bodo spletne strani britanske vlade gov.uk in vladna družabna omrežja obarvana v črno.

Elizabeta se je na britanski prestol povzpela leta 1952. Foto: AP
Elizabeta se je na britanski prestol povzpela leta 1952. Foto: AP

V tem času ne bodo objavljali nobenih nenujnih vsebin, poobjavljanje tvitov pa bo prepovedano, razen če jih ne odobri vodja vladne službe za odnose z javnostjo.

Dan državnega žalovanja

Načrti razkrivajo, da bodo krsto s kraljico s procesijo prepeljali iz Buckinghamske palače v Westminstrsko palačo, kjer bo ležala na povzdignjenem odru, ki bo odprt za javnost tri dni 23 ur na dan.

Častnim gostom bodo izdali posebne vstopnice z določeno časovnico.
Državni pogreb bo deset dni po njeni smrti, takrat bo tudi razglašen "dan državnega žalovanja", ne bo pa dela prost dan. Če bo pogreb na delovni dan, se bodo delodajalci odločali, ali bodo dali svojim zaposlenim dela prost dan.

Ko bo kraljica umrla, bo javni uslužbenec premierja obvestil, da je "Londonski most padel", na kar bodo obvestili tudi medije.

Operacija "Pomladna plima"

Foto: AP
Foto: AP

Kot piše Guardian, naj razkritje dokumentov o protokolu po smrti kraljice ne bi bilo vezano na kakršno koli slabšanje zdravja 95-letne kraljice.

Načrti za operacijo "Londonski most" in operacijo "Pomladna plima", v kateri je nadrobno razloženo, kako točno bo prestol prevzel princ Charles, zajemajo tudi izredne ukrepe, kaj bi se zgodilo, če se Downing Streetu slučajno zatakne pri prepočasnem spuščanju zastave na pol droga.

Dokument tudi razkriva pomisleke zunanjega ministrstva, kako regulirati vstop večjega števila turistov, notranjega ministrstva glede potencialnih terorističnih groženj in ministrstva za transport glede prevelike gneče v Londonu.

Dan, ko bo kraljica umrla, bodo interno naslavljali kot "Dan-D", vsak naslednji dan do pogreba pa "D+1", "D+2" itd. Britanski parlament ter parlamenti na Škotskem, Walesu in Severni Irski tisti dan ne bodo zasedali, obrambno ministrstvo pa bo organiziralo strelske pozdrave na vseh postajah, prav tako bodo tisti dan za dve minuti v tišini ustavili javno življenje.