Madžarski premier Orban je velik nogometni navdušenec, na tekmo v tujino pa rad poleti z luksuznim letalom. Foto: Reuters
Madžarski premier Orban je velik nogometni navdušenec, na tekmo v tujino pa rad poleti z luksuznim letalom. Foto: Reuters
Bombardier Global 6000
Letalo Bombardier Global 6000, s kakršnim je Orban letel na nogometne tekme v tujino. Foto: Reuters

Portal za preiskovalno novinarstvo Atlatszo.hu je v ponedeljek poročal, da je Orban z luksuznim osebnim letalom letel v Bolgarijo na tekmo svoje najljubše ekipe MOL Vidi iz njegovega rojstnega kraja Szekesfehervar in večkrat na svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji.

Na portalu ocenjujejo, da je vrednost v Avstriji registriranega letala Bombardier Global 6000 okoli 53 milijonov evrov. Ura letenja stane od 4.200 do 8.500 evrov. Čeprav ni jasno, kdo je lastnik letala, je to največkrat parkirano na letališču v Budimpešti.

Orban je danes očitke zanikal in pojasnil, da je polete financiral njegov prijatelj Istvan Garancsi, ki je lastnik nogometne ekipe MOL Vidi in eden najbogatejših Madžarov. Pri uradu premierja so še pojasnili, da se je Orban že od nekdaj udeleževal tekem Madžarov v tujini in da so bile te poti zasebne narave.

Tiskovni predstavnik premierja Bertalan Havesi je že v ponedeljek zagotovil, da je bil Orban na svojih poteh Garancsijev gost in da na teh poteh ni bil zapravljen niti forint davkoplačevalskega denarja.

Vprašljiv izvor Garancsijevega bogastva
Pojavila pa so se ugibanja, kako je Garancsi, ki ga na Madžarskem označujejo kot oligarha, pridobil svoje premoženje. Orbanovi nasprotniki trdijo, da je lastnik gradbenega podjetja obogatel na račun javnih naročil.

Spletni portal Hungarian Spectrum tudi dvomi, da je Garancsi zares lastnik letala. Njegovo premoženje na Madžarskem ocenjujejo na 150 milijonov evrov. V tem primeru bi za letalo zapravil kar tretjino svojega premoženja.

Opozicija se bo pritožila
Opozicijska stranka Parbeszed je že sporočila, da bo vložila pritožbo na tožilstvu zaradi suma korupcije, in od pristojnega parlamentarnega odbora zahtevala, da premierju odvzame imuniteto pred kazenskim pregonom.