Prebežniki so se po desetih dneh na ladji Alan Kurdi izkrcali na Malti. Foto: Reuters
Prebežniki so se po desetih dneh na ladji Alan Kurdi izkrcali na Malti. Foto: Reuters

Nobeden izmed prebežnikov ne bo ostal na Malti, temveč jih bodo z letali prepeljali v omenjene štiri države, so pojasnili v Valletti, kjer so se še zahvalili Evropski komisiji za posredovanje pri članicah Evropske unije in iskanju rešitve, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sorodna novica Nekatere evropske države pripravljene sprejeti prebežnike z ladje

Ladja Alan Kurdi je v lasti nemške nevladne organizacije Sea-Eye. Malteške oblasti, podobno kot italijanske, ladjam z rešenimi prebežniki ne dovolijo več pristati v svojih pristaniščih. Kot opozarjajo, nase ne morejo prevzeti dodatnega bremena in zahtevajo solidarnost drugih držav EU-ja, obenem pa nevladne organizacije pozivajo, naj upoštevajo mednarodno zakonodajo in prenehajo akcije.

Ladja Alan Kurdi je bila, potem ko je ob libijski obali rešila prebežnike, najprej namenjena na italijanski otok Lampedusa, kjer prav tako ni smela pristati, in se je šele pozneje usmerila proti Malti.

Malteška ladja prebežnike prevzela na morju

Malteške oblasti tudi po dogovoru o sprejemu prebežnikov ladji niso dovolile v pristanišče, temveč je ljudi z nje na morju prevzela malteška ladja in jih okoli 18. ure pripeljala v Valletto. Od tam bodo pot nadaljevali z letalom. Francija naj bi jih sprejela 20, Nemčija pa do 26.

Skupno so rešili 64 ljudi, dve ženski so že pred tem iz zdravstvenih razlogov prepeljali na Malto. Preteklo noč so na Malto zaradi izčrpanosti prepeljali tudi člana posadke ladje Alan Kurdi, je sporočila organizacija Sea-Eye.