Evropa
Skopje
V Skopju se je zbralo več tisoč nasprotnikov premierja Zorana Zaeva. Foto: Reuters
Bojko Borisov
Bolgarski premier Bojko Borisov je odpovedal srečanje z makedonskim predsednikom Gjorgom Ivanovom, ki je prispel na uradni obisk Bolgarije. Foto: Reuters
Gjorge Ivanov
Ivanov je bil predsedniški kandidat zdaj opozicijske stranke VMRO-DPMNE, ki je bila v Makedoniji na oblasti med letoma 2006 in 2017. Foto: EPA
VIDEO
V Skopju več tisoč ljudi...

Dodaj v

Protesti proti imenu Severna Makedonija. Bolgarski premier zavrnil predsednika Ivanova.

Predsednik Ivanov ne namerava podpisati sporazuma
14. junij 2018 ob 10:20,
zadnji poseg: 14. junij 2018 ob 15:45
Skopje - MMC RTV SLO, STA

Bolgarski premier Bojko Borisov je odpovedal srečanje z makedonskim predsednikom Gjorgom Ivanovom, ki nasprotuje dogovoru o imenu med Grčijo in Makedonijo.

Makedonski in grški premier, Zoran Zaev in Aleksis Cipras, sta v torek sporočila, da sta dosegla dogovor o novem makedonskem imenu: Republika Severna Makedonija. Vendar je dogovor naletel na ostre kritike tako politike kot javnosti v obeh državah.

Makedonski predsednik Ivanov je tako sporočil, da ne namerava podpisati dogovora, saj po njegovem mnenju škodi državi, ki so jo v Združene narode sprejeli pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

Ivanov bi moral danes obiskati Bolgarijo – ta trenutno predseduje Svetu Evropske unije – in se srečati z bolgarskim premierjem Borisovom, ki pa je srečanje odpovedal. Vzrok naj bi bil Ivanovo nasprotovanje dogovoru. Bolgarski portal 24 ur je poročal, da je Ivanov medtem že prispel na uradni obisk Bolgarije.

Premier Borisov naj bi ministrici za zunanje zadeve Ekaterini Zaharievi naročil, naj se ne sreča z makedonskim predsednikom. Bolgarska vlada je nato potrdila, da sta Borisov in Zaharieva odpovedala srečanje z Ivanovom, saj "se ne želijo vmešavati v notranje zadeve sosede".

Z bolgarskega zunanjega ministrstva so ob tem sporočili, da je stališče Sofije "načelno in jasno, kot tudi celotne mednarodne skupnosti, da je integracija v EU in Nato ključna za prihodnji razvoj naše sosednje države – in tega ne gre postaviti pod vprašaj".

Reševanje 27 let trajajočega spora o imenu je bistveno za makedonsko približevanje EU-ju in Natu, ki ga je Grčija doslej onemogočala.

Atene in Skopje bosta dogovor podpisala v soboto
Kot je potrdil vodja stranke makedonskih Albancev Demokratična unija za integracijo (DUI), koalicijske stranke v makedonski vladi, Ali Ahmeti v pogovoru za kosovsko televizijo T7, bosta premierja Grčije in Makedonije dogovor podpisala v soboto v prisotnosti visokega predstavnika EU-ja. Ostalih podrobnosti glede podpisa dogovora ni navedel. Dodal je, da makedonski Albanci podpirajo dogovor.

Množični protesti v Skopju
Predlaganemu dogovoru pa poleg Ivanova nasprotuje tudi del Makedoncev. Pred makedonskim parlamentom v Skopju se je v sredo zvečer zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti sporazumu z Grčijo, da bi se država preimenovala v Severno Makedonijo.

Demonstranti, ki so po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia proti stavbi sobranja in policistom pred njim metali tudi steklenice in druge predmete, so pred parlamentom zaprli okoliške ceste in ulice. Vzklikali so Makedonija, Makedonija in skandirali proti premierju Zaevu, ki mu očitajo, da je s sklenitvijo sporazuma z Grčijo izdal državo.

Gorele so navijaške bakle, slišati je bilo tudi poke petard, povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Protesti tudi drugje po državi
Protestniki so se zbrali tudi v drugih mestih po državi. Poročil o morebitnih poškodovanih ni, le enemu od protestnikov naj bi postalo slabo in so ga reševalci odpeljali v bolnišnico, še poroča Tanjug. Novi protesti proti dogovoru z Grčijo so napovedani tudi za nocoj.

Grška opozicija poziva k nezaupnici Ciprasu
Sporazumu, ki ga je Zaev sklenil z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom v torek, nasprotujeta tako makedonska kot grška opozicija, tudi del grške koalicije. Zaradi dogovora z Makedonijo je grška opozicija pozvala k nezaupnici Ciprasu. Vodja glavne opozicijske stranke Nova demokracija Kiriakos Micotakis je ob tem pojasnil, da Cipras v parlamentu nima večine za podporo dogovoru. Micotakis je pred tem dejal, da ne želijo doseči delitve Grkov na račun združitve Makedoncev.

"Dolžan sem grškim ljudem, da preprečim, da bi bila v prihodnosti naša domovina obremenjena zaradi dogovora, ki škodi našim nacionalnim interesom," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Micotakis. Po pričakovanjih naj bi Cipras prestal glasovanje o nezaupnici. Ni še znano, kdaj naj bi bilo glasovanje.

Skopje: O imenu odloča ljudstvo, ne predsednik
Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je v sredo tudi napovedal, da ne bo podpisal zakona o ratifikaciji, ker da je škodljiv in ponižujoč za Makedonijo. Vlada v Skopju je v odzivu obžalovala stališče Ivanova, a poudarila, da bodo o prihodnosti države odločali državljani, in ne Ivanov.

Obtožili so ga, da ne išče rešitev in si ne prizadeva za vključitev Makedonije v EU in Nato, ki da sta najvišji nacionalni prioriteti državljanov. Namesto tega predsednik zavira prihodnost Makedonije in jo potiska v izolacijo, so poudarili v vladi in presodili, da bi bilo najbolje, če bi se umaknil iz politike.

Hahn poziva k odgovornemu ravnanju
Predsednika Ivanova je evropski komisar za sosedsko politiko Johannes Hahn medtem pozval k odgovornemu ravnanju glede dogovora med Grčijo in Makedonijo. Dejal je, da se je v demokraciji treba poslušati in pogovarjati, poudaril pa je tudi, da je predsednik države za številne ljudi v državi vzor.

B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 14.06.2018 ob 11:34
Sploh ni tako slabo ime Severna Makedonija. Meni se zdi kar dober kompromis tako, da bo enkrat konec in se stvari premaknejo naprej. Vsem tako ali tako ne bo nikoli nič všeč.
miranpohar138
# 14.06.2018 ob 11:23
Kaj pa je narobe z imenom Severna Makedonija?
Surikate
# 14.06.2018 ob 10:32
Ko je bila še SFRJ pa so bili Grki lepo tiho, ker če bi takrat kaj sikali, bi jih razmontirali in jim še njihovo Makedonijo vzeli.
babooon
# 14.06.2018 ob 11:36
Kaj nima Grčija bolj pomembnih tem za reševanje, kot ukvarjanje z imenom sosede?? Npr. razsulo v državi, katastrofalna ekonomska situacija, itd .. Mogoče gre pa samo za preusmerjanje pozornosti.
Jon Sneg
# 14.06.2018 ob 14:22
Nekako se mi zdi, da smo od narodov bivše Jugoslavije še edino Slovenci ostali to, kar smo od vedno bili, brez nekih pretiranih mitomanij do iskanja nekih novih identitet. Če pogledam ostale so tu:
-Hrvati, ki se "furajo" na svojem nacionalizmu in večvrednostnem kompleksu tudi z zanikanjem slovanskega porekla (kot za časa NDH) in na silo spreminjanja jezika, da bi bil čim manj podoben srbskemu;
-Bošnjaki oz. Muslimani, ki se še niso odločili ali so Bosanci ali Turki;
-Srbi, ki so svojo ideologijo gradili na Veliki Srbiji in na raznih teorijah najstarejšega, nebeškega naroda (pravzaprav zrcalna slika Hrvatov);
-Makedonci, ki so iskali svoj izvor v Aleksandru Makedonskem in antiki;
-Črnogorci, ki so po potrebi eno s Srbi ali Rusi, nato pa se spomnijo, da so pravzaprav samostojni Montenegrini.
Avanture
# 14.06.2018 ob 11:16
Pa naj si grki spremenijo ime države v Grška Makedonija Aleksandra Velikega, makedoncem pa naj pustijo ime "Makedonija"
Regedit
# 14.06.2018 ob 15:07
kaj je problem?naj imajo Grki svojo regijo z imenom Makedonija in Makedonci svojo državo z imenom Makedonija tako kot je bilo že zadnjih ne vem koliko let
ti-ne
# 14.06.2018 ob 11:09
Surikate

# 14.06.2018 ob 10:32
Prijavi neprimerno vsebino Ko je bila še SFRJ pa so bili Grki lepo tiho, ker če bi takrat kaj sikali, bi jih razmontirali in jim še njihovo Makedonijo vzeli

########
Ko je bila SFRJ, Makedonci so bili Slovani in v niso bili obsedeni s tem, da so nasledniki Aleksandra Velikega Makedonskega.
Winnie the Pooh
# 14.06.2018 ob 13:50
Ko so ljudje na dnu (plače 200 € in pokojnine 100 € so tam nekako "normalne"), lahko prevladuje ponos in trma brez podlage. Če Makedonci ne bodo pragmatični, bodo tonili še globlje, še je prostor, dno je vedno globlje od tega kar mislimo.... Politično "prepucavanje" in napihovanje ne pelje nikamor. Kompromis na mizi je neka razumna pot...
el CARTEL
# 14.06.2018 ob 12:02
Surikate
# 14.06.2018 ob 10:32
Prijavi neprimerno vsebino
Ko je bila še SFRJ pa so bili Grki lepo tiho, ker če bi takrat kaj sikali, bi jih razmontirali in jim še njihovo Makedonijo vzeli.


takrat niso sikali, ker so bile socialistične republike le "administrativne" razmejitve (vsaj tako je tito trdil). po titovi smrti pa so se stvari spremenile
Korošec
# 14.06.2018 ob 19:34
Bolje Severna Makedonija kot bivša Jugoslovanska republika Makedonija, saj bolj preprosto če drugega ne.
raknac navi
# 14.06.2018 ob 15:27
Stajerci se lahko odcepijo, sam kaj ko jim avstrija ne bo pustila uporabe imena... tko priblizno je to..
Clown
# 14.06.2018 ob 15:18
karkoli je bolje kot FYROM
peglezn
# 14.06.2018 ob 15:26
Kmalu bodo na žalost Vzhodna Albanija
Mazni
# 14.06.2018 ob 19:23
Makedonci furajo nekakšen nacionalizem, potem pa gladko vzamejo bolgarski potni list, da lahko delajo pri nas v EU brez delovnih viz in omejitev. V podjetju, kjer dela žena, imajo vsi bolgarski potni list, poudarjajo pa, da so Makedonci. :)
Nikec3
# 14.06.2018 ob 19:31
Grkom in Makedoncem mora bit jasno, da brez kompromisa ne bo šlo.
cene vols
# 14.06.2018 ob 19:04
A so Grki že vrnil dnar? Al še kar hodjo ob 12 h s šihta domov?
Valuk_
# 14.06.2018 ob 14:54
Pa naj se zmenijo, meni se zdi dober kompromis.

Seveda Gruevski bi pa še naprej po mafijsko vodil državo, zato bo miniral vse kar bi državo peljalo naprej .

Populizem spet na svojem delu.
kučkučki
# 14.06.2018 ob 20:52
res ne vem zakaj spremenit ime, če hočeš vstopit v nato in eu....tud moldavija je pokrajina v romuniji pa romuni tega vseeno ne nasprotujejo
atom ant
# 14.06.2018 ob 18:21
Kaj pa je narobe z imenom Severna Makedonija?

Nam se ne zdi nič narobe, le Makedonci bodo postali Severni Makedonci in svojo kultno pesem "Makedonsko devojče..." bodo spremenili v "Severnomakedonsko devojče...
Dejmo no...
Bormio
# 14.06.2018 ob 16:44
@rakanac navi

Tako nekako je res, kot praviš. Ko sem se prejel vprašal, kdo na svetu sploh ve za južno Makedonijo, sem prejel prgišče minusov. Čudaško. Kot da po svetu res vedo za Južno Makedonijo ali za (Južno) Štajersko.
el CARTEL
# 14.06.2018 ob 11:59
makedoncem še nihče ni povedal, da te male kvazi-državice nihče nič ne vpraša,
gospodarji so jih itak že spravili pod ideologijo washingtonskega konsenza,
sedaj jo poskušajo spraviti v NATO

in jim je vseeno, kako se bo imenovala država, samo da se to uredi.
shambala
# 14.06.2018 ob 19:00
folk je zmešan. Po skor 30 letih pride do sporazuma, končn grejo loh naprej, ampak ne, še je treba srat naprej, ker enemo ali drugemu ime države ni všeč...

Ko da se imenujemo South Shithole...
evaevi
# 14.06.2018 ob 18:34
Tudi meni se zdi ime Severna Makedonji dobra in pregledna rešitev, samo jaz sem outsider, ki ne ve za vsa boleča ozadja.

Huje se mi zdi, da so 'severni' Makedonci v enaki Nato zablodi, kot so bili Slovenci pred desetletjem...jaz sem sicer vedela in mislila o Natu takrat isto kot danes in sem tako tudi glasovala.
Alchemist
# 14.06.2018 ob 17:12
Zaev ima veliko večino in bo že nekako sfural. Problem je to, da Cipras je nima. In problem je tudi to, da Grčija se (vsaj kolikor sem videl) ni s tem dogovorom zavezala da Makedonije do vstopa v EU ne bo več ovirala. Dogovor mora bit tak, da če se v Grčiji menja vlada, dogovor obstane.
vonko
# 14.06.2018 ob 14:57
Severna Makedonija je slišati tako, kot da gre za del Makedonije in kar kliče po tem, da se ločeni deli celote združijo. Bolje bi bilo Makedoslavija :P
Owl
# 14.06.2018 ob 11:13
Podpis
gesan
# 14.06.2018 ob 22:29
noprou
# 14.06.2018 ob 20:54
do 1920 so bili Bolgari, potem pa se je nekdo izmislil, da so Makedonci. Poglejte njihov jezik ...
------------------------------------------------
To je glih tak kot, da bi prekmurcem rekel, da so bili madžari!
Sploh pa, "jezik" se posluša in razume ali pa ne.

Torej, drugič bolj poslušat, pa manj gledat.
Stara kitajska modrost pravi, da resnico dojameš komaj, ko ne gledaš!
gesan
# 14.06.2018 ob 22:23
samo bedaki in konji
h123
# 14.06.2018 ob 21:53
Ce so oboji proti, potem ves, da je kompromis dober.
Lupo
# 14.06.2018 ob 21:21
[url="http://www.mamasfood.mk"]Bojkotira
jte ajvar Mama's!
[/url]
To je firma od Zaeva.
Sussudio
# 14.06.2018 ob 20:26
Surikate
daj ne nakladaj. Jugoslovanski partizani so imeli veliko načrte z grškimi komunisti pa so se lepo skrili v svoje jugoslovanske luknje še preden je v grčijo prišla angleška vojska.
Prav tako je Grčija po drugi svetovni vojni ekonomsko dobro rasla, tako dobro da je prehitela cel balkan in ja tudi Slovenijo je!
Slovenija je Grčijo gospodarsko dohitela in prehitela šele dobrih 20 let po razpadu Jugoslavije.

Ti pa kar sanjaj da sta Jugoslavija in Albanija bila včasih pojem pojma in da Tita in Hoxhe se je bal cel svet...
svyatoslav
# 14.06.2018 ob 19:20
Bolgarija čaka ugoden zgodovinski trenutek, ko bo umetna tvorba imenovana BJRM ugasnila v vse bolj verjetni državljanski vojni in si pripojila vzhodni del. Ni skrivnost, da ima 200.000 državljanov BJRM bolgarski potni list.
Kar jim ni uspelo 1912 in 1913, jim bo z blagoslovom Zahoda uspelo v kratkem.
Forex
# 14.06.2018 ob 18:58
Ne vem,zakaj grki ne povedo možnosti, makedonci dajo ta imena na referendum in odloči večina. Ni fer,da se premje dogovarja in dogovori o tem, saj ima oblast ljudstvo in o takih stvareh posameznik, četudi predsednik zaev nima pravice se postavljati v imenu ljudstva. Na tak moj komentar sem dobil odgovor, da je pri nas isto, ljudje odločijo, vlada dela po svoje. Pa ni šlo za podpornika sds. Kar mi je preostalo,je to, da sem mu pritrdil, da ima PRAV.O
kapljač
# 14.06.2018 ob 15:05
So si izvolili Zajeva. Temu komandirajo Albanija in Kosovo, na kar je Zajev pristal le da bi obstal sedlu. Je sposoben prodat Makedonijo, če še ne veste
ibn Ghazi
# 14.06.2018 ob 12:10
Obtožili so ga, da ne išče rešitev in si ne prizadeva za vključitev Makedonije v EU in Nato, ki da sta najvišji nacionalni prioriteti državljanov.

Vprašanje ali je to res pomembnejše od vprašanja identitete. Bodo na referendumu povedali. Težava le, da bodo Albanci (so)odločali o imenu države Makedoncev.

Fora pa je v tem, da so nasledniki Makedoncev iz časov Aleksandra Velikega. Ti pač niso bili Grki (Curtius Rufus negrško govorečim Makedoncem na nekem mestu pravi Paflagonci) in ko enkrat pogledaš mimo mita o srednjeveški 'slovanski doselitvi', ne ostane drugega kot ta zaključek.
kaskaval
# 15.06.2018 ob 16:42
To je podobno, kot da bi deli Slovenije, ki so nekoč bili Italijanski (kot je Portorož), Slovenija imenovala Italija, pol pa Italiji reče, naj si spremeni ime. Noro!!
Konc koncev, to je samo zaradi sprejema v NATO. Zakaj bi pa Makedonci rabili NATO? A bo dvignil standard življenja? To je militarna organizacija, lepo prosim!
Ime = identiteta!
mihael1
# 15.06.2018 ob 16:16
Ali je bolgarski ne mogoce povezan z novo starimi bolgarskimi apetiti po Makedoniji?

Zaskrbljajoce.
paver
# 14.06.2018 ob 22:36
Kakorkoli se bodo dogovorili bo zame prav.
gesan
# 14.06.2018 ob 22:26
miranpohar138
# 14.06.2018 ob 11:23
Kaj pa je narobe z imenom Severna Makedonija?
---------------------------
Narobe je samo v glavah ljudi, ki se gredo politikantstvo, populistično spiranje možganov rulji...

Baje, da v taki družbi, paraziti bajno uspevajo!
In paraziti so največji grabežljivi grebci.
masterjoze
# 14.06.2018 ob 21:54
V Makedoniji je kristalno jasno, da gre od imena dalje izključno za geopolitične igrice globalistov iz EU in NATA, ki bi si radi okrepili lego. Se še spomnite, da je pod Gruevskim Makedonija sama zaustavljala migrante, washingtonski plačanec Zaev, ki je prišel na oblast po "barvni revoluciji" jih pa pospešeno spušča skozi?
svyatoslav
# 14.06.2018 ob 21:37
V Dušanovem zakoniku izdanem 1349 in 1354 v Sjopju in Seresi (današnja grška Makedonija), se omenjajo naslednji narodi kot prebivalci Srbije: Srbi, Grki, Albanci (člen 77, 82) , Aromuni (Vlahi) (čl.32, 77, 82) , Saksonci (čl..123).

Оkoli 1229-1230 leta, bolgarski car Ivan Asen II postavi napis v Trnovu (današnja Bolgarija): "Vzel sem zemljo od Adrianopolisa (Edirne) do Drača (zdajšnja Albanija), grško, albansko in še srbsko".
svyatoslav
# 14.06.2018 ob 21:22
@noprou do leta 1920 so bili Bolgari...Motiš se. Bili so Srbi, kar so tudi sedaj.
Treba je opustiti komunistično jezuitsko zgodovinsko pamfletistiko in upoštevati relevantne zgodovinske vire.
Bivši uporabnik
# 14.06.2018 ob 20:32
Makedonija je za ZDA in EU popolnoma nepomembna in nekoristna. Razdelila jo bosta med svoje bolj pomembne hlapce Bolgarijo, Grčijo in Albanijo.
Boste videli....
tobi
# 14.06.2018 ob 19:29
Treba se je vseeno spomniti grške državljanske vojne in pomoč Jugoslavije (in sedanje Makedonije) pozneje poraženim grškim komunistom. Tega Grki očitno ne pozabljajo.
vinklj.kugla
# 14.06.2018 ob 19:26
men se sploh ne smilijo. ce je clovek tako tepast da ga politika vozi ke in sem zaradi imena države.....kot bi međimurci dobili državi in bi ji bilo ime prekmurje. pa komu puca naj majo prekmurje...
borut-blas
# 14.06.2018 ob 19:25
grki imako malo skupnega s starimi grki in makedonci, še največ skupnega imajo z albanci , makedonci pa imajo največ skupnega s tračani a so mešanica poslovanjenih tračanov in bolgarov
slovanski jezik je bil v času selitve narodov lingua franca vojaških grupacij in če govorijop na balkanu slovansko , še ne pomeni da so genetsko slovani
... razsulo , ki ga je postil za sabo rimski imperij je možno že videti sedaj, v razsulu , ki se bliža raspadu ameriškega imperija
Bormio
# 14.06.2018 ob 12:30
Nekaj desetletij staro državno ime Makedonija bi spremenili v Severna Makedonija? Zakaj? Kdo na svetu pa sploh ve, da obstaja tudi Južna Makedonija.

Vprašajte Američane!
Sussudio
# 14.06.2018 ob 20:28
Zahvaljujoč se strpni politiki do tujcev in do priseljevanja bo Makedonija počasi Nova Albanija, kaj šele Severna Makedonija.
FranzFerdinand
# 14.06.2018 ob 19:58
Kaj se pa imajo zdaj Bolgari za javljat? A jih skrbi, da bo manj denarja za njih, ce pride Makedonija v EU?
Kazalo