Dvig upokojitvene starosti je za protestnike nesprejemljiv. Foto: EPA
Dvig upokojitvene starosti je za protestnike nesprejemljiv. Foto: EPA

Po navedbah organizatorjev – proteste organizirajo komunisti – se je samo v Moskvi, tam so oblasti shod dovolile, zbralo do 100.000 protestnikov, medtem ko opazovalci ocenjujejo, da je bilo udeležencev precej manj. BBC poroča o okoli 12.000 protestnikih. "Putin, pojdi v pokoj!" in "Hočemo doživeti naše pokojnine in ne umreti pri delu" sta le dva izmed napisov na transparentih protestnikov.

"Na desettisoče ljudi se je zbralo tukaj, da izrazijo nasprotovanje pokojninski reformi," je na zborovanju v Moskvi dejal vodja komunistične stranke Genadij Zjuganov. Moški v Rusiji v povprečju umrejo v svojih zgodnjih 60. letih, "svojo pokojnino bodo dobili v krstah", je dodal.

Protesti, ki so jih oblasti dovolile, so potekali tudi v številnih mestih in krajih na ruskem Daljnem vzhodu in v Sibiriji, v Novosibirsku se je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS, ki se sklicuje na mestne oblasti, zbralo 1.200 ljudi.

Kot navaja AFP, so protesti eden redkih izrazov javnega nasprotovanja reformnim načrtom vladajoče stranke Enotna Rusija. Peticijo proti pokojninski reformi je podpisalo 2,9 milijona ljudi, proti njej pa so glasovali tudi komunisti, ki pogosto podpirajo politiko vladajoče stranke.

Kot poroča BBC, je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije za Ruse pričakovana življenjska doba 66 let, za Rusinje pa 77 let.

Padec priljubljenosti Putina
Priljubljenost predsednika Vladimirja Putina, ki pred predsedniškimi volitvami marca, na katerih je bil znova izvoljen, ni omenil pokojninske reforme, je z 80 odstotkov v maju v tem mesecu padla na 64 odstotkov, je pokazala anketa državnega centra za javnomnenjske raziskave VTsIOM. Putin je pretekli teden dejal, da mu zamisel o zvišanju upokojitvene starosti ni všeč, da pa ni mogoče ohraniti obstoječega stanja. "Sprejeti bomo morali nekatere pomembne odločitve."