Socialist Sánchez je prisegel pred kraljem. Foto: Reuters
Socialist Sánchez je prisegel pred kraljem. Foto: Reuters
Quim Torra
S prisego nove katalonske vlade pod vodstvom Quima Torre se je končal neposredni nadzor Madrida nad samoupravno pokrajino. Foto: Reuters
Sočasno prisegli španska in katalonska vlada
Sanchez prisegel v Madridu, Torra v Barceloni

"Prisegam, da bom zvesto izpolnjeval svoje dolžnosti premierja z vestjo in častjo ter zvestobo kralju in da bom varoval ustavo kot temelj pravnega reda," je v prisegi povedal vodja Španske socialistične delavske stranke, ki sicer kot prvi španski premier ni prisegel na Svetem pismu ali križu.

Kralj je v petek podpisal odlok, s katerim je potrdil imenovanje Sáncheza za premierja, ki naj bi svojo ministrsko ekipo predstavil v začetku prihodnjega tedna. V petek je Sánchez nakazal, da bo sklical nove volitve, ni pa povedal, kdaj naj bi se to zgodilo.

Za Rajoya je bila usodna korupcijska afera njegove Ljudske stranke, povezana z nezakonitim financiranjem.

Novega premierja čakajo težki časi, saj ima njegova stranka, ki je na zadnjih volitvah leta 2016 doživela velik poraz, manj kot četrtino vseh poslancev. Pri iskanju zaveznikov za sprejemanje zakonodaje naj bi imel težave. Podpiral naj bi ga Podemos, ni pa jasno, ali bo imel tudi podporo manjših strank, ki so sicer podprle nezaupnico Rajoyu. To so bile med drugim dve katalonski, ki sta naklonjeni neodvisnosti, in Baskovska nacionalistična stranka (PNV).

Kakšne ugodnosti bi lahko dobile v zameno za podporo, ni jasno. V vsakem primeru se je novi premier, ki napoveduje "novo stran v zgodovini demokracije v Španiji", zavezal k spoštovanju nedavno potrjenega proračuna. Napovedal je tudi dialog s strankami, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije, ob čemer naj bi spoštoval špansko ustavo in regionalni statut, ki določa avtonomijo Katalonije.

V Kataloniji prisegla vlada
Medtem je v Kataloniji prisegla nova vlada, ki jo je sestavil neodvisnosti naklonjen predsednik Quim Torra, s čimer je bil samodejno odpravljen neposredni nadzor nad to pokrajino, ki ga je španska vlada vzpostavila oktobra lani.

V novi 13-članski vladi ni nekdanjih ministrov, ki so bodisi v priporu bodisi v tujini.

Španska vlada je prejšnji mesec sprejela imenovanje Torre za novega predsednika katalonske vlade, ni pa hotela potrditi njegove prve izbire ministrov, med katere je vključil tudi štiri, ki so kazensko preganjani zaradi sodelovanja v prizadevanjih za neodvisnost Katalonije.

Torra je nato v torek predstavil novo ministrsko ekipo, ki ne vključuje več za Madrid nesprejemljivih ministrov.

"Premier Pedro Sánchez, pogovarjajmo se, lotimo se tega vprašanja, tvegajmo, vi in mi," je Torra novega španskega premierja po imenovanju pozval k pogovorom. "Usesti se moramo za isto mizo in se pogajati, vlada z vlado. Razmere, v katerih smo, se ne morejo nadaljevati niti en dan več," je dodal.

"Ta vlada je zavezana premiku naprej k neodvisni državi v obliki republike," je po prisegi po poročanju Reutersa dejal Torra. Sáncheza je že pozval k srečanju in pogovorom glede katalonske prihodnosti.

Torrova vlada je s prisego uradno prevzela dolžnosti, s čimer je bil samodejno odpravljen nadzor Madrida nad sicer samoupravno pokrajino na severovzhodu Španije.

Sočasno prisegli španska in katalonska vlada
Sanchez prisegel v Madridu, Torra v Barceloni