Relotius je po razkritju škandala že dal odpoved in vrnil vse novinarske nagrade. Foto: EPA
Relotius je po razkritju škandala že dal odpoved in vrnil vse novinarske nagrade. Foto: EPA

33-letni novinar naj bi namreč bralce pozival k donacijam za sirske otroke, ki živijo na turških ulicah, sredstva pa domnevno porabil zase. Kot je na spletni strani pojasnil Spiegel, so zaskrbljeni bralci v preteklih dneh uredništvo opozorili, da je Relotius zbiral denar za sirske brezdomne otroke v Turčiji, ki jih je predstavil v enem izmed člankov.

Novinar naj bi k donaciji pozval bralce prek spletne pošte, potem ko so ti z njim stopili v stik glede te zgodbe. Tistim, ki so želeli prispevati sredstva, je dal podatke lastnega bančnega računa.

Vsota neznana

"Spiegel bo dal vse razpoložljive informacije javnemu tožilstvu v sklopu kazenske ovadbe," so zapisali na spletni strani. Tednik je ob tem dodal, da ni bil seznanjen s to kampanjo in da trenutno ni jasno, kolikšno vsoto naj bi Relotius prejel z donacijami bralcev.

Spiegel je Relotiusov članek objavil julija 2016. Turški fotograf, ki je takrat sodeloval z novinarjem, pa je odtlej opozoril na več netočnosti zgodbe.

Časopis zdaj verjame, da si je 33-letnik najverjetneje izmislil dva glavna akterja, mladega brata in sestro iz Sirije, ki naj bi živela na turških ulicah.

Pri Spieglu zdaj menijo, da si je Relotius izmislil najmanj 14 od 60 zgodb. Foto: EPA
Pri Spieglu zdaj menijo, da si je Relotius izmislil najmanj 14 od 60 zgodb. Foto: EPA

"Najhujša stvar za ekipo"

V najnovejši izdaji je časopis zapisal, da je bila novinarjeva prevara "najhujša stvar, ki se lahko zgodi uredniški ekipi".

Spiegel je ta teden razkril, da si je njihov zdaj že nekdanji novinar več let izmišljeval zgodbe. Relotius, ki je prejel več novinarskih nagrad, si je izmislil zgodbe in njihove akterje v najmanj 14 od 60 člankov, ki so bili objavljeni v tiskani in spletni izdaji časopisa.

Po razkritju je goljufijo priznal in dal odpoved. Vrnil je tudi vse nagrade.

Relotius si je zgodbe izmišljeval več let. Foto: EPA
Relotius si je zgodbe izmišljeval več let. Foto: EPA

Ameriška vlada: Dokaz pristranskosti

Škandal je že komentirala tudi ameriška vlada, češ da je to dokaz, da so mediji "prirojeno nastrojeni" proti Ameriki.

Richard Grenell, ameriški veleposlanik v Nemčiji, je v ostrem pismu uredništvu Spiegla zapisal, da je Relotiusovo novinarstvo "simptomatično za protiameriško pristranskost v vseh vodilnih medijih".

"Jasno je, da smo bili žrtve kampanje institucionalizirane pristranskosti," je zapisal Grenell in dodal, da je zgrožen nad načinom, kako je revija omogočala to "protiameriško poročanje".

Relotius je v lovu za zgodbami večkrat odpotoval v ZDA, a za najmanj tri od teh zgodb se je zdaj izkazalo, da so bile popolnoma ali pa vsaj delno izmišljene. Med njimi tudi članek iz marca letos o 59-letni ženski, ki je z avtobusom potovala po ZDA, da bi prisostvovala usmrtitvam zapornikov. Ta zgodba je bila izmišljena popolnoma.

Relotius je letos v Charlestonu tudi intervjuval 99-letno Traute Laufrenz, zadnjo preživelo iz protinacistične skupine Bela vrtnica, a si je izmislil vsaj dele besedila in podrobnosti glede intervjuja.