Turški zunanji minister je pozval k pogajanjem v Venezueli in izrazil nasprotovanje vmešavanju od zunaj. Foto: Reuters
Turški zunanji minister je pozval k pogajanjem v Venezueli in izrazil nasprotovanje vmešavanju od zunaj. Foto: Reuters

Turčija je v nasprotju z zaveznicama v zvezi Nato, ZDA in Kanado, zavrnila priznanje Guaidója in odločno podprla predsednika Nicolása Madura. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je okrepil gospodarsko in politično sodelovanje Turčije in Venezuele, je prejšnji mesec Madura pozval, naj se upre "protidemokratičnim razvojem".

Cavusoglu je v nedeljo dejal, da bi si morale države, ki podpirajo Guaidója, namesto tega raje prizadevati za pogajanja za rešitev krize v Venezueli. Dogodki v državi se spodbujajo od zunaj, je dejal turški minister, tako pa se kaznujejo Venezuelci.

Sorodna novica Turčija pod pritiskom Zahoda zaradi trgovanja z Venezuelo

Nestrinjanje glede Venezuele bi lahko postal nov resni spor med Washingtonom in Ankaro, ki ju delijo že politike glede Sirije, sankcij proti Iranu in turških načrtov kupiti ruski raketni sistem.

ZDA že preverjajo, ali turško trgovanje z Venezuelo krši ameriške sankcije proti tej državi in Iranu. V primeru kršitev sankcij Washington grozi z ukrepi zoper Ankaro. Turčija medtem zatrjuje, da je njeno poslovanje z Venezuelo v skladu z mednarodnim pravom in pravili.

Francija: Če do večera ne bodo razpisane volitve, priznavamo Guaidója

Medtem se izteka ultimat, ki so ga evropske države postavile Nicolásu Maduru. Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija ter še nekaj držav so od Madura zahtevale, da do danes razpiše nove predsedniške volitve, sicer da bodo kot začasnega predsednika priznale Juana Guaidója. To je sicer že storil Evropski parlament. Maduro je njihov ultimat zavrnil in ga označil za "predrznega".

Oglasila se je francoska ministrica za evropske zadeve Nathalie Loiseau, ki je napovedala, da bo Francija priznala Guaidója, če Maduro do večera ne bo razpisal predsedniških volitev.

Maduro je sicer privolil v predčasne parlamentarne volitve, francoska ministrica pa je to označila za "farso". Večino v venezuelskem parlamentu ima sicer opozicija.

Venezuela čaka na Madurovo odločitev