Evakuacija turistov v Turčiji

Med rešenimi turisti v Bodrumu je tudi več kot 100 ruskih. "To je enostavno neverjetno. Kako se je lahko ogenj tako hitro razširil v petih minutah," se na enem od videoposnetkov, ki so se razširili po družbenih omrežjih, sprašuje moški, ki je pomagal pri evakuaciji turistov.

Turški minister za kmetijstvo in gozdarstvo Bekir Pakdemirli je dejal, da je 91 požarov od 101, ki so se razplamteli zaradi močnega vetra in visokih temperatur, pod nadzorom. Na območjih v petih pokrajinah, ki so jih prizadeli požari, so že razglasili izredne razmere. S požari se bojujejo tudi v Antalyi, Mersinu, Mugli in Usaku.

Predsednik države Recep Tayyip Erdogan si je v soboto iz helikopterja ogledal škodo na več prizadetih območjih. Kot je dejal, so v boj z ognjenimi zublji poslali še sedem letal, skupno jih tako gasi 13, pri čemer več tisoč turškim gasilcem in drugim pomagajo tudi letala iz Ukrajine, Rusije, Azerbajdžana in Irana. Zvečer je Erdogan v govoru v Marmarisu dejal, da so enega od požarov zanetili otroci.

V Manavgatu je umrlo pet ljudi, med njimi dva gasilca, en človek pa v Marmarisu. Obe mesti sta priljubljeni turistični destinaciji, še poroča Guardian.

Grčija: 16 ljudi v bolnišnici

V Grčiji je civilna zaščita vaščane štirih vasi blizu Patrasa v SMS-sporočilih pozvala k evakuaciji, po poročanju tamkajšnjih medijev pa je več vaščanov kljub temu ostalo doma, kjer se bojujejo proti ognju.

Sorodna novica Evropi preti izredni vročinski val - temperature kar do 50 stopinj

Na Peloponezu so medtem zaradi opeklin in težav z dihanjem v bolnišnico prepeljali 16 ljudi. Avtocesto so zaprli, prav tako most čez Korintski zaliv, ki povezuje Peloponez in celinsko Grčijo.

Po podatkih agencije za civilno zaščito je v zadnjih 24 urah v Grčiji izbruhnilo 58 gozdnih požarov, ki so jih večinoma hitro pogasili. Grčijo sicer gozdni požari prizadenejo vsako poletje, a strokovnjaki opozarjajo, da so zaradi segrevanja planeta vse pogostejši in obsežnejši.

V petek so oblasti pozvale, naj ljudje ostanejo doma, razen izjem, zaradi vročine pa so zaprli tudi Akropolo.

Pred dnevi je ogenj opustošil tudi goro Penteli blizu Aten, žrtev k sreči ni bilo. Prav na tem območju je požar julija 2018 v najhujši naravni katastrofi do takrat zahteval 102 življenji.

V Grčiji je sicer letos zgorelo že 13.500 hektarjev površin, kar je skoraj dvakrat toliko, kolikor znaša letno povprečje v obdobju 2008–2020, ki je pri 7500 hektarjih.

Temperature od 42 do 44 stopinj Celzija

Državo obenem pesti vročinski val. Dnevne temperature se gibljejo od 42 do 44 stopinj Celzija, danes naj bi ponekod dosegle celo 45 stopinj Celzija, v ponedeljek in torek pa naj bi se še stopnjevale. Po pisanju nemške tiskovne agencije DPA vremenoslovci tokratni vročinski val označujejo za zgodovinskega. Zlasti v mestih temperatura niti ponoči ne pade pod 30 stopinj Celzija.

V nekaterih mestih so za prebivalce, ki doma nimajo klimatskih naprav, odprli posebne klimatizirane dvorane. Na ministrstvu za delo so opozorili, da je treba delo na prostem čim bolj omejiti, društva za zaščito živali pa so pozvala k ustrezni skrbi za potepuške živali.

Ne le požari in vročina, obe omenjeni državi je danes zjutraj stresel še potres v Egejskem morju. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je bil epicenter potresa z magnitudo 5,5 23 kilometrov jugozahodno od otoka Nisiros, kjer živi okoli 1000 ljudi. O žrtvah ali gmotni škodi za zdaj ne poročajo, so pa tresenje tal čutili v več delih Grčije in Turčije.

Požari v Grčiji, Turčiji in Italiji