Ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin je dejal, da odnosi med državama
Ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin je dejal, da odnosi med državama "niso popolni". Foto: Reuters

dala 72 ur, da zapusti državo, potem ko je konzulat obtožila, da nezakonito izdaja potne liste etničnim Madžarom, ki živijo v Ukrajini. Kot povratni ukrep je Madžarska izgnala ukrajinskega konzula v Budimpešti.

Kijev je konzula, ki ima sedež v mestu Beregovo (Berehove) v bližini madžarske meje, obtožil "dejavnosti, ki niso združljive s statusom konzula". "Upamo, da se bo madžarska stran v prihodnje vzdržala vseh neprijateljskih potez proti Ukrajini in da njeni uradniki ne bodo kršili madžarske ustave," so sporočili z ukrajinskega zunanjega ministrstva.

Ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin pa je na Facebooku zapisal: "Dogodki okoli razdeljevanja madžarskih potnih listov v Beregovem ne vzbujajo veselja, ampak le slabšajo že tako nebleščeče odnose med državama."

Izgon konzula predstavlja novo poglavje v nizu diplomatskih zapletov med Ukrajino in Madžarsko, v Budimpešti so celo zagrozili, da bodo preprečili približevanje Kijeva Evropski uniji in zvezi Nato. Zapletati se je začelo, ko je Ukrajina svojim srednješolskim učiteljem ob meji z Madžarsko naročila, da morajo poučevati le v ukrajinščini.

Odziv Madžarov: izgon ukrajinskega konzula
Madžarska je kot povračilni ukrep ukazala izgon ukrajinskega konzula v Budimpešti. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je Ukrajino obtožil, da izvaja "ekstremno kampanjo, ki podžiga sovraštvo zoper transkarpatske Madžare", hkrati pa je zavrnil obtožbe, da je konzul kršil zakonodajo. Ostro se je odzval tudi na vojaške vaje, ki potekajo blizu meje z Madžarsko. "Če država, ki si želi članstva v Natu, namesti vojaške sile blizu meje Natove članice, potem se ne more pridružiti Natu, in če začne napad zoper državljane z dvojnim državljanstvom, potem se tudi ne more pridružiti EU-ju," je bil oster Szijjarto in dodal, da bo, dokler Ukrajina ne bo izpolnila svojih obveznosti, ki izhajajo iz prizadevanj za članstvo v EU-ju in Natu, Madžarska uporabila veto na vsak poskus približevanja Ukrajine obema organizacijama.

Szijjarto se je v sredo srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Na današnje vprašanje, ali je nasprotovanje ukrajinskemu približevanju zahodnim organizacijam razumeti tudi kot prikimavanje Rusiji, je Szijjarto odgovoril, da "želim še enkrat poudariti, da mi ni mar, kaj Rusi mislijo o naši politiki do Ukrajine. Kar mi je mar, je 150.000 Madžarov, ki jih je treba braniti, saj je ogroženo njihovo vsakodnevno življenje in njihove manjšinske pravice".