Evropa
Luigi Di Maio se veseli končnega dogovora. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi
Berlusconi ponuja sebe za premierja. Foto: Reuters

Dodaj v

V Italiji dosegli končni dogovor o koalicijski pogodbi. Berlusconi je proti.

Poteka že interno glasovanje
18. maj 2018 ob 11:09,
zadnji poseg: 18. maj 2018 ob 17:12
Rim - MMC RTV SLO, STA

Italijansko populistično Gibanje petih zvezd in skrajno desna Liga sta dosegla končni dogovor o koalicijski pogodbi, so sporočili iz gibanja. Nekdanji premier Silvio Berlusconi se je medtem uprl sestavi vlade brez njega in njegove stranke Naprej, Italija.

"Danes smo končno določili vse podrobnosti pogodbe o vladi sprememb, resnično sem vesel," je na Facebooku zapisal vodja Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio.

"Teh 70 dni je bilo res intenzivnih, zgodilo se je veliko stvari, a na koncu nam je uspelo uresničiti vse, kar smo napovedali med volilno kampanjo," je dodal.

Člani Gibanja petih zvezd lahko o koalicijski pogodbi glasujejo danes na internem spletnem glasovanju. Začelo se je ob 10. uri in bo trajalo do 20. ure.

Tudi Liga naj bi za mnenje o koalicijski pogodbi povprašala svoje člane, in sicer na neuradnih voliščih, ki jih bodo konec tedna postavili po vsej državi.

Berlusconi proti
Medtem je nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi in vodja stranke Naprej, Italija vodjo Lige Mattea Salvinija pozval, naj odstopi od dogovora, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"V zadnjem telefonskem pogovoru sem Salviniju svetoval, naj se odpove vladanju z Gibanjem pet zvezd," je dejal Berlusconi in dodal, da je zaradi vsebine koalicijske pogodbe zelo zaskrbljen. "V njej so številne točke, ki popolnoma nasprotujejo desno-sredinskemu programu. Razlika med strankama Naprej Italija in Liga je trenutno zelo velika," je po poročanju italijanskih medijev še dejal Berlusconi.

Naprej Italija in Liga sta pred volitvami sklenili zavezništvo, ki je na volitvah 4. marca prejelo največ, in sicer 36 odstotkov glasov. Liga se je nato odločila za koalicijska pogajanja z Gibanjem pet zvezd.

Berlusconi: Nikogar ni mogoče primerjati z Berlusconijem
Potem ko so mu prejšnji petek ukinili prepoved opravljanja javnih funkcij, je Berlusconi izrazil pripravljenost, da bi prevzel vodenje manjšinske desnosredinske vlade. "Nobenega drugega kandidata ni mogoče primerjati s Silviem Berlusconijem," je še dejal.

Salvini na drugi strani trdi, da koalicijska pogodba vključuje številne programske točke njegove Lige in zavezništva z Berlusconijem. "Vse bomo naredili za oblikovanje vlade. V ponedeljek bomo o položaju obvestili predsednika Sergia Mattarello," pravi Salvini, ki z vodjem Gibanja pet zvezd Luigiem Di Maiem išče primernega kandidata za premierski stolček.

K. S., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Orionstar
# 18.05.2018 ob 11:43
Volite LEVICO...in dobili boste Italijo v malem (preneseno iz 24kur):

Migranti: rešitev
Olajšali bomo pridobitev statusa begunca in izboljšali položaj beguncev ter odpravili nedavne spremembe azilne zakonodaje, ki so v nasprotju z mednarodnim pravom.
Orionstar
# 18.05.2018 ob 11:28
• ZAKAJ STE IZBRISALI SPODNJI KOMENTAR? •

Kaj je to populistično gibanje K.S.??

Vsak politik nagovarja populacijo!
Želi biti priljubljen med populacijo!
Želi čim večjega št. glasov populacije!
Samo VOX POPULI, ga pripelje v parlament in v vlado!
Politik...populacija...populizem...

...a obstaja politik, ki ne želi biti prepoznan in ne imeti popularen program?
ž@jfa
# 18.05.2018 ob 11:27
Še je upanje za Italijo. Pripraviti se pa moramo, saj bodo začeli izganjati migrante, kar pomeni da bodo skušali zbežati v Slovenijo, Avstrija ima mejo popolnoma zaprto (prelaz Brenner).
Govorila sem z vojakom, ki slovenski policiji pomaga patruljirati mejo v Beli Krajini in pravi, da zadeve postajajo nevzdržne število migrantov in nezakonitih prestopov meje strmo narašča, policisti in vojaki pa so nezadovoljni, ker jih ne smejo takoj poslati nazaj čez mejo. Več kot 90% jih morajo peljati v Ljubljano, ker izrečejo magično besedo azil, od tod pa izginejo neznano kam.

Pravi, da bo zadeva kmalu eksplodirala, na naši meji z Italijo pa ponoči vrvi od migrantov, ki nezakonito prehajajo mejo.
PomisliSe1x
# 18.05.2018 ob 11:57
Upam, da se bo Slovenija primerno pripravila, to pomeni vecji naval ilegalcev ne le iz Italije pred deportacijo ampak vecji naval na Balkansko pot, ker jih bo manj poskusalo priti v Italijo iz Libije, ampak se bodo odlocali za Balkansko pot.

Zadnji cas bi bil, da se rece bobu bob in da se prizna, da ne gre za begunce ampak ekonomske migrante, ki precijo vec varnih drzav. Ce imamo Schengensko obmocje ga je treba varovati na zunanjih mejah.

Kandidatov, ki bi radi prisli v EU, je na svetu vsaj milijarda! Ce bi jim bilo lahko priti, bi sigurno prisli. Ni nasa dolznost, da jih sprejmemo.Mi nismo odgovorni, ce imajo drugi vecjo nataliteto, kot jo lahko prenese njihovo okolje, za to so odgovorni sami in morajo sami odgovarjati. Sicer bo enostavno prislo do nase nadomestitve.

Ce bodo ljudje volili Levico, SD, LMS, ki izjavljajo, da Slovenija brez problema lahko sprejme 200 000 ilegalcev, potem jih bo Slovenija toliko sprejela...kajti prisli bodo sami od sebe. Dovolj je le pasivnost in ne zavracanje.
srebrnibreg
# 18.05.2018 ob 11:32
Dol z levičarji
Klemen_Tina
# 18.05.2018 ob 11:50
blue_night:

1. Smo v srednji Evropi.
2. Tvoje navedbe so laž.

Zdaj že 92 odstotkov zaprosi za azil v Sloveniji, ker vedo, da jim bomo plačali 1.920 EUR na mesec, kar nas davkoplačevalce stane 1.7 milijona EUR mesečno.

Italija oz Liga pa je med volitvami napovedala množičen izgon nezakonitih migrantov.
Klemen_Tina
# 18.05.2018 ob 11:46
Salvini, ne izneveri Pamele Mastropietro.
kaimera
# 18.05.2018 ob 13:21
Ravno govoril s kolegom policajem, s katerim bi morali skup iti na morje. In pravi, da zna bit težka ker jih že pripravljajo na to, da bodo morali delati v novih izpostavah azilnega doma Ljubljane (Črnomelj, Središče ob Dravi...). In da ti ko sedaj prihajajo iz Bosne jih velika večina želi ostati v SLO. Imajo pametne telefone, ugotovili so, da njihove obljubljene dežele ala germani in ostale niso to o čemer so sanjali. In zgleda bodo res zaglavili tukaj, sploh če bo še Italjan po vzoru avstrije zaprl mejo in uvedel kontrole.
Ne strašim ali napihujem le dejstva nevajam,
grenadir
# 18.05.2018 ob 12:29
Neverjetno, kako vam pri kateri koli novici vedno potegne na migrante... O enormnem italijanskem dolgu, bankrotu in vzporedni valuti Evru v Italiji, pa kdaj drugič....P.S. -- Ne rečem, da migranti niso problem, ampak vselej trobezjat in vekat o tem, pač nima smisla, ker če še niste opazili, vas glede tega ablast ne posluša kaj dosti....Pa še razvodeni debatzo, takrat, ko se gre zares...
PomisliSe1x
# 18.05.2018 ob 12:03
blue_night
Še enkrat: migranti želijo v Nemčijo in Skandinavijo. Nihče ne želi ostati v sekretu vzhodne Evrope. Ne laskajte si.

Angela Merkel bi rada vec imigrantov. Od milijona, ki jih je sprejela 2015 jih dela le kaksen odstotek. Ostali zivijo od sociale, placane iz davkov, katere placujejo Nemci. Zato je Angela Merkel le stezka dobila nov mandat. Ce se obremenitev Nemcev se dodatno poveca, je mozno, da bo celo Merklova spremenila politiko odprtih vrat. Takrat pa bo tudi Slovenija dovolj dobra (varna?) za ilegalne ekonomske migrante, ki recejo azil in bodo zadovoljni z denarjem, ki jim ga bo dajala Slovenija iz nasih davkov.

Kandidatov je milijarda, tudi Nemcija jih ne more sprejeti toliko...

Ako ide!
ž@jfa
# 18.05.2018 ob 11:26
Odlično!
Terminologija
# 18.05.2018 ob 13:49
kaimera, hvala za povedano. Z izjemo enega medija, je informacije o tematiki nemogoče dobiti, iz prve roke toliko težje.
Namenoma se pred nami skrivajo informacije, ki so za nas izjemnega pomena.
Kar se Italije tiče, se tudi sam bojim, da glede na popolnoma nezavarovano mejo z našo sosedo obstaja realna nevarnost ne le da postanemo žep, vendar da pri nas pride do izrednih razmer videnih leta 2015
Seesaw
# 18.05.2018 ob 17:32
Mednarodni trgi so se odzvali, populisti pa že jamrajo. Moraš biti posebne vrste idiot, če verjameš, da boš lahko imel 100 milijard evrov primanjkljaja na letni ravni.

Italian populist parties accuse markets of ‘blackmail’
Kotimex
# 18.05.2018 ob 13:19
Kaj se sekirate
Bojo pa na balkan pršli sj smo znani po tem da smo "sod smodnika"
Migranjte bojo kle nardil štalo
Že tko krhke mednacionalne odnose poslal v brezno in se bo začel
Sj američani samo čakajo da majo razlog zavandrat nekam v evropo v imenu "demokracije"...
En mora zakuhat sranje in balkan je perfekten kandidat!
Mi damo uraden povod pol se pa stvari razvijejo po svoje... recimo da Poljska zgine
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 12:39
PomisliSe1x

Merklova ne propagira nemškega javno-kapitalskega sistema. Vzgojena na vzhodu propagira svoje socialno tržno gospodarstvo, vse zavezano upraviteljici Državi, ki bi ji ona spet dala več pooblastil. Češ da je Nemčija dovolj dolgo trpela in imela zmanjšana pooblastila za oblast in Državo kot upravitelja, za politiko kratka. Ona ni toliko Nemčija, kakor se zdi, vsaj ne ZRN. Seveda je pa tudi nekaterim drugim z njo vred vedno več do nadoblasti. Ne rečem, da tam da je vse postlano z rožicami, da avtomatično, sistemsko morajo celoto sedaj upoštevati. Ne kot pred vojno, ko je neka naci stranka prevzela identiteto nacije.

Sedaj nacija v ZRN (in ev. tudi v Avstriji) svojo ima, je lastnica vzajemnega dela kapitala ona, kot davkoplačevalska celota, je ta lastniško njen, ne pa državni. Država je namreč pravna oseba in upravitelj. En od. Je lastniško javni, upravitelji, vključno Država, pa čeprav tudi ta v javni lasti, pa potem tisti opredeljeni kot lastnici celoti zavezani. Po pogodbicah.

Vsi to počnejo. Se delo distribuira, ga opravljajo vsi, ni centralizirano... Vseeno pa po istem sistemu. Tudi Država zavezana državi kot celoti. Lastniško pravno zavezana, kapitalsko, ko se celoto ločeno opredeli in brani enako, kakor vse osatale. Tudi celoto enako! Ne z oblastjo, pač pa lastniško-pravno pred vsako oblastjo in prisvajanjem.

To ni ravno po njeno in zato mi ne slišimo tistega, kar ZRN v resnici ima.

V bistvu je njej vseeno, kdo NJEJ davke plačuje, ali Nemci ali kdo drug... Samo navidez je ona ZRN. V resnici je bila šolana pa na vzhodu in je naklonjena večjim pooblastilom za oblast in za upravitelje. Saj pravim, govori, kako da so davkoplačevalci vse, a ji je v bistvu vseeno, kdo so. Njej gre za pooblastila. Važno da jih dobiva. Na žalost.

Ko jo je Ukrajina prosila da naj ji ZRN uredi sistem in da nemškega. Ali ji je Merklova nemškega ponudila? Svojega ji je, tisto svojo državno-kapitalsko pogruntavščino, češ da tisto da ima Nemčija. Državno-kapitalskega ji je ponudila. Isto, kar Ukrajina že ima in zaradi česar sploh je v težavah; zaradi česar ji vladajo oblastneži ...
soc
# 18.05.2018 ob 12:38
Še en udarec za Lepi novi svet Sorosa in kompanije.
FDVjevec
# 18.05.2018 ob 15:31
Naj se Salvini drži svojih obljub in očisti Italijo.
Bivši uporabnik
# 19.05.2018 ob 10:34
Samo še 'širokega' Berlusconijevega pogleda se manjka, ko bo levi del desnice spet pošibal tudi na levo. Da kakšne res leve opcije spet ne bo. Da bo sama desna, na levi in desni. Da bo 'široko', kot vedno, vse desno. Socializem ni prava leva opcija (v bistvu je desna, temelji na oblasti nad upraviteljem, ki se mu da poln pooblastila, podobno kot to zagovarja ostala desnica).
mirora
# 18.05.2018 ob 12:26
Ko neki državi vlada koalicija, je enako kot da bi ves narod zaprli v kletko, brez pravic in možnosti razmišljanja.
GORILA
# 18.05.2018 ob 12:11
Torej bodo v Italiji začeli s prakso, ki v Sloveniji že deluje!

http://www.rtvslo.si/slovenija/izgnali-dva-tujca-ki-sta-v-sloveniji-bivala-ze-vec-let/455152

...tisti, ki se vam prikazuje, da bodo na meji italijanski vojaki z rafalom kosili po prihajajočih migrantih se pa zbudite, ker so to samo vaše sprevržene sladke sanje!
Guinness
# 18.05.2018 ob 11:43
Kaj je to populistično gibanje K.S.??

Lahko si prebereš definicijo populizma, ker sodeč po vprašanjih, ki si jih postavil, tebi tudi ni najbolj jasna. Populistična gibanja in stranke seveda obstajajo: na levi in desni, v praksi (oz. na oblasti) pa se ponavadi ne izkažejo preveč dobro...
blue_night
# 18.05.2018 ob 11:28
ž@jfa
Pripraviti se pa moramo, saj bodo začeli izganjati migrante, kar pomeni da bodo skušali zbežati v Slovenijo,

LOL, ne laskaj si, mislim, da raje zbežijo nazaj v Grčijo.
blue_night
# 18.05.2018 ob 11:46
Orionstar

Še enkrat: migranti želijo v Nemčijo in Skandinavijo. Nihče ne želi ostati v sekretu vzhodne Evrope. Ne laskajte si.
Kazalo