Evropa
Luigi Di Maio
Vodja Gibanja Luigi Di Maio je po razburjenju javnosti dejal, da so osnutek pogodbe močno spremenili. Foto: Reuters

Dodaj v

Načrti koalicije: Pokojninska reforma, lažji izgon priseljencev, manj poslancev

Ime mandatarja znano do ponedeljka?
17. maj 2018 ob 09:51
Rim - MMC RTV SLO, STA

Desničarska Liga in populistično Gibanje pet zvezd sta le dosegla dogovor o koalicijski pogodbi za sestavo nove italijanske vlade. V dokumentu ni več načrta za izstop iz evrskega območja, ki naj bi bil v osnutku koalicijske pogodbe.

40-stranski dokument vključuje 22 točk. V programu, ki ga vključuje koalicijska pogodba, je načrt revizije od leta 2012 veljavne pokojninske reforme. Okrepili naj bi boj proti nezakonitemu priseljevanju in v povezavi s tem olajšali izgone. Med drugim naj bi tudi zmanjšali število poslancev. Sistem oskrbe z vodo naj bi ostal v rokah države, dosegli naj bi tudi dogovor o ponovni proučitvi zakona o obveznem cepljenju.

Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je koalicijsko pogodbo označil za "največjo politično novost zadnjega leta". "Italijanom bo prinesla, kar si državljani želijo: spremembo," je zapisal.

Osnutek so "radikalno" spremenili
Italijanska različica spletne strani Huffington Post je v sredo objavila osnutek koalicijske pogodbe, ki je močno razburkal italijansko javnost. V njem je pisalo, da bi 250 milijard evrov italijanskih dolgov pri Evropski centralni banki (ECB) kar odpisali. Trenutno je Italija zadolžena za 2263 milijard evrov. Glede izstopa iz evrskega območja pa sta stranki zapisali, da bi moralo biti vsaki državi dovoljeno, da zapusti območje. Tako Gibanje pet zvezd kot Liga sta zvečer nato pojasnili, da izstop iz evrskega območja ni tema pogajanj, osnutek pa so že "radikalno" spremenili, je dejal vodja Gibanja di Maio. "Velikega dela stvari, ki so na naslovnicah, ni več noter," je dodal in pojasnil, da so povsem spremenili predvsem dele o dolgovih, evru in priseljevanju.

Dnevi minevajo ...
Imena premierja medtem še vedno ni na vidiku. Tako Di Maio kot prvi mož Lige Matteo Salvini zagotavljata, da bo ta položaj zasedel politik, in ne strankarsko neodvisni strokovnjak. Za zdaj se kot morebitni kandidat omenja nekdanji novinar in senator Gibanja pet zvezd Emilio Carelli.

Po besedah Salvinija bi lahko z Di Maiom najpozneje do ponedeljka predsedniku države Sergiu Mattarelli predstavila imena premierja in ministrov.

Predstavniki Gibanja pet zvezd in Lige so pogajanja o sestavi vlade začeli prejšnji teden, pretekli četrtek pa so Mattarello zaprosili, naj jim rok za pogovor podaljša še za konec tedna. Prvi napredek so v obeh strankah potrdili že v soboto, v nedeljo pa dosegli osnovni dogovor.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
mirora
# 17.05.2018 ob 10:09
Šele ko greš v Italijo, delat, živet za nekaj časa, poslovat, bit proaktiven...vidiš in se zaveš kako urejena in varna je Slovenija.
Krok
# 17.05.2018 ob 10:02
Vedno je boljše več poslancev, a ne? Če je le razdeljeno tako, da je več regij zastopanih, kar pomeni širšo predstavo ljudstva v parlamentu. Za lažji izgon migrantov se pa strinjam, zakaj bi bilokdo moral vzdrževati nekoga, ki mu je prišel sedeti na grbo in ga izžemati
cairns
# 17.05.2018 ob 10:36
Skippy
Populisti in njihovi volivci, ki cele dneve gledajo Youtube videe, so največja grožnja demokraciji.

Kaj pa ljudem drugega preostane,čepa MMMMC na vse načine blokira novice ki niso v skladu z uredniško politiko. Npr. novica da migrant posili mladoletnika ker kao ne ve da je to prepovedano.
Če je brskanju po spletu grižnja za demokracijo, potem se jaz takšni demokraciji takoj odpovem.
krumpek
# 17.05.2018 ob 10:25
Po pisanju IT medijev bo Salvini prevzel notranje ministrstvo...vprašajte se raje, kaj to pomeni ob prihodnji migrantski krizi - Madžarska , Avstrija in Italija bodo zaprle vrata, naši pa cincali s panelnimi ograjicami...
prasecpolitik
# 17.05.2018 ob 10:28
Ti SamoRes si pa res en levi ki svoje levičarje v oblake kuješ nisem tudi za desničarje ker tudi niso kaj dosti naredili. Ampak toliko dolga in pa škode kot ga je levica naredila v vseh svojih mandatih pa je katastrofa!!
skoro84
# 17.05.2018 ob 11:02
Veste v čem je problem???... to da, stranko, ki zahteva, da politk prejema 5000 bruto na mesec, imenujete populisti...nekdo, ki hoče dodelit pošteno pokojnino, ki želi zajeziti vsakodnevne vlome v hiše italijanov, organiziranih kriminalcev iz vzhodne evrope in se zavzema, da davke plačujejo podjetja, ki imajo igralne avtomate po barih...taki so populisti?...meni bolj zveni, da ste vi neki tihi kolaboranti, ki imajo nalogo širjenja propagande, čeprav se sami verjetno tega ne zavedate...
GoodFella
# 17.05.2018 ob 10:08
Tudi populistična desnica na koncu ugotovi, da EU in evru ni pametne alternative...
Rockos
# 17.05.2018 ob 10:08
Krok: Vedno je boljše več poslancev, a ne?

Nisem prepričan. So probali pri MOK in FIFA, pa je pomenilo, da je lažje in ceneje pridet do glasov - preprosto jih kupiš, vplivaš nanje.. v politiki, kjer se obračajo stotine milijard in je na voljo stotine milijard poslov, je jasno kam bo ciljalo gospodarstvo. Po drugi strani manj poslancev pomeni, da so ti glasovi dražji, pomembnejši, lažje se jih spremlja in nadzoruje, ima pa manj ljudi večjo moč odločanja. Kakorkoli obrneš in obračaš še naprej, je vsaka opcija vedno dvorezen meč.
mali_piscek
# 17.05.2018 ob 15:07
Glede migrantov počasi vse srečuje pamet, samo nas še ne. Pri pametnih odločitvah smo mi vedno zadnji, pri neumnih pa med prvimi.
Springbok
# 17.05.2018 ob 12:58
@Seesaw - si me prehitel. No trgi se medtem že odreagirali. Po najavi zahteve za odpus dolga so vlagatelji začeli z razprodajo italijanskih obveznic. Donos je preko noči poskočil za 1.5 %. Razmak do Bundov je 2% točki. Italija se od včeraj zadolžuje po višji obrestni meri. In ne gre za zaroto iluminatov, prostozidarjev in marsovcev. Gre enostavni za reakcijo trgov. Denar je plah kot srna, je nekoč izhavil naš guvernet. In populistični dvojček še niti ni na oblasti.

Salvini in di Maio pozabljata, da trgi delujejo izključno po principu pohlep in strah. Pač trenutek ko populustični politamaterji trčijo ob realnost trgov.

Scenarij pa je predvidljiv. Pred volitvami obljubljaš radikalne nerealne vendar všečne rešitve. V drugi fazi reagirajo trgi. V tretji fazi trge, vlagatelje in medije obdolžiš prostozidarske zarote. Sledi grožnja z izstopom iz eura, uvdbo lire, referendumi (vsi se še spomnemo nedavnega OXI referenduma v Grčiji). Sledi neomaja reakcija vlagateljev in tujine: kredite boste plačali do zadnjega centa. V eurih. Ne lirah. Pa tudi če bankrotirate in žrete travo. V šestem koraku se populist strezni, in spozna, da je dolgove potrebno plačati, pokojnine znižati, socialo zmajnšati in davke dvgniti. Zadnji korak populusta: molčiš, gledaš v tla, un upaš, da po naslednjih volitvah, ko izpadeš iz parlamenta, ne boš trepetal pred sodiščem zaradi povzročene škode državi in družbi.
vidicdr1
# 17.05.2018 ob 10:58
Srebrnibreg!
Pravilni zapis je BRAVISSIMO
masterjoze
# 17.05.2018 ob 11:31
Glede na vrednote sta M5S in Lega zelo različni, sta pa obe iz vrst evroskeptikov in nasprotnici evrofederalizma. Hvala Bogu, da je prišlo do anti-globalistične koalicije, ki se jo liberalni Zahod tako boji.
Upam, da bodo obljube tudi izpolnjevali, ne le obsedeli v udobnih stolčkih
srebrnibreg
# 17.05.2018 ob 10:52
Se je že oglasil Dimitris avanpopulis za migracije ampak ga je Salvini hitro utišal in mu rekel, da je on neizvoljeni komisar v EU in naj se ne utika v Itlaijo

BRAVISIMO MATTEO BRAVISIMO
delfino_
# 17.05.2018 ob 16:54
Iz evra lahko izstopijo, ko bodo imeli pogoje za to. Žal trenutna Italija vse bolj tone in spominja na tretji svet. Upam, da temu tandemu uspe vsaj nekaj spremenit na bolje, ker problemov v Italiji je ogromno, kjer so Cerkev, politična elita in kriminal tesno povezani že od nekdaj.
vidicdr1
# 17.05.2018 ob 10:55
Italijanska misija nemogoče: Zmanjšanje števila kljukcev v parlamentu.
Bivši uporabnik
# 17.05.2018 ob 23:38
Zakaj imamo mi na desni samo SDS in NSi pa nobene Lige ali Zlate zore? Seje so zato vsak dan bolj dolgočasne.
PomisliSe1x
# 17.05.2018 ob 14:31
SpringbokScenarij pa je predvidljiv. Pred volitvami obljubljaš radikalne nerealne vendar všečne rešitve. V drugi fazi reagirajo trgi. V tretji fazi trge, vlagatelje in medije obdolžiš prostozidarske zarote. Sledi grožnja z izstopom iz eura, uvdbo lire, referendumi (vsi se še spomnemo nedavnega OXI referenduma v Grčiji). Sledi neomaja reakcija vlagateljev in tujine: kredite boste plačali do zadnjega centa. V eurih. Ne lirah. Pa tudi če bankrotirate in žrete travo. V šestem koraku se populist strezni, in spozna, da je dolgove potrebno plačati, pokojnine znižati, socialo zmajnšati in davke dvgniti. Zadnji korak populusta: molčiš, gledaš v tla, un upaš, da po naslednjih volitvah, ko izpadeš iz parlamenta, ne boš trepetal pred sodiščem zaradi povzročene škode državi in družbi.

6 korak
Merkla objavi, vsi so dobrodosli, sicer Grcija ne bi pristala na trojko...

seveda, ce ti sredstvo postane cilj (denar) in ti ni vazno, to kar je vazno 99.999999% ostalim vrstam potem gres pac raje v zamenjavo in izumrtje, kje bos potem stel denarce pa raje ne razmisljamo...
Seesaw
# 17.05.2018 ob 12:25
dober program

medtem ko Slovenija pa se eno iteracijo vecne elite...


ECB jim bo odpisal 250 milijard evrov dolga. Obdavčitev bo 15% (flat tax rate), poleg tega pa bi uvedli UTD v višini 700 eur na mesec, ki ga bo deloma financirala EU. Nerazgledanim bebcem se zagotovo zdi odličen program. Tistim, ki pa smo se v osnovni šoli naučili preprostega seštevanja in odštevanja pa je povsem jasno, da gre za navadne populistične nebuloze.
copcop
# 17.05.2018 ob 10:39
Smešni so. Država je zapufana do vratu in čez, Italija je EU bolnik takoj za Grčijo, oni pa razpravljajo o omilitvi pokojninske reforme, o izstopu iz EU, o odpisu dolgov in podobne bučke. Da je mera polna, imeli so epidemijo ošpic z 12 umrlimi, zato so zaostrili predpise, populisti pa bi zopet uvedli prostovoljno cepljenje. Eh, južnjaki, samo čas izgubljajo.
Lipoglav
# 17.05.2018 ob 10:27
SamoRes@ klicati ali pa groziti s trojko je razlika. Sploh pa se to ni zgodilo v nobeni desni vladi.
Kvattro
# 17.05.2018 ob 10:09
pametno. V tem mandatu dokazat, kaj vse lahko naredi ne-leva vlada, v naslednjem pa METLA. Od evroatlantskih institucij do repatriacije vseh ilegalcev.
Roky89
# 17.05.2018 ob 13:54
Če je program gospodarsko in institucionalno dober, pa v njem ni nekih populističnih nebuloz, ga vsekakor podpiram, ne glede na to kdo ga je spisal. Italija rabi spremembe in to nujno.
Kvattro
# 17.05.2018 ob 10:11
Je pa res, da je za vsako posamezno državo trenutno ekonomski samomor zapustiti evro. Kar pa ne pomeni, da si lahko čim bolj prizadevamo, da EU z evrom vred čimprej razpadeta, v korist vsem razen globalistični eliti in njenim lakajem v obliki nevoljenih tehnokratov
PomisliSe1x
# 17.05.2018 ob 10:02
dober program

medtem ko Slovenija pa se eno iteracijo vecne elite...
Skippy
# 17.05.2018 ob 10:17
Populisti in njihovi volivci, ki cele dneve gledajo Youtube videe, so največja grožnja demokraciji.
Bivši uporabnik
# 17.05.2018 ob 10:07
Jasno pa da ne greš iz EU, ker ta ti potem ne bi zbrisala dolgov. Upam, da znajo naši k temu izbrisu pristaviti piskrček.
Bivši uporabnik
# 17.05.2018 ob 10:02
Meni se vsaka zdi koalicija nekaj podobnega diktaturam, pa oprostite. Čisto izogibanje parlamentarni demokracji.
SamoRes
# 17.05.2018 ob 10:18
Italijani so se zafrknili z desnico, pri nas smo si opomogli šele po sestopu desnice z oblasti, ki je v nemoči že klicala trojko.
Kazalo