Stoletnico prve svetovne vojne so počastili z veliko vojaško parado, v kateri so bili tudi slovenski vojaki. Foto: Televizija Slovenija
Stoletnico prve svetovne vojne so počastili z veliko vojaško parado, v kateri so bili tudi slovenski vojaki. Foto: Televizija Slovenija
Trst
Letala akrobatske skupine Frecce tricolori. Foto: Televizija Slovenija
Sergio Mattarella
Italijanski predsednik Sergio Mattarella je obiskal Redipuljo in Trst. Foto: Reuters
Vojaška parada v Trstu

Največjo državno proslavo v Trstu po letu 1968 so si v družbi italijanskega predsednika Sergia Mattarelle ogledali vojaški predstavniki 12 držav, med njimi tudi Slovenije.

Pred kulisami, ki so jih sooblikovale tri vojaške ladje ob obali, je potekala raznolika vojaška parada, v kateri so z nacionalno zastavo sodelovali tudi slovenski vojaki. Ob koncu je italijansko himno zapel svetovno znani trio mladih tenorjev Il Volo, letala akrobatske skupine Frecce tricolori pa so nad prizoriščem izrisala italijansko zastavo.

Državnik Mattarella je praznično pot v Furlaniji - Julijski krajini začel v Redipulji, kjer se je poklonil spominu na padle v prvi svetovni vojni. Na osrednjem tržaškem trgu ga je zatem pričakalo 700 vojakov vseh rodov italijanske vojske in predstavniki držav, ki so bile pred stotimi leti tudi nasprotnice na istem bojišču.

"Spominjamo se v pristnem duhu prijateljstva in sodelovanja z narodi in vladami držav, katerih vojske so se častno in z žrtvovanjem borile skupaj z nami ali proti nam," je zbrane na stoto obletnico konca prve svetovne vojne nagovoril italijanski predsednik.

Obrambna ministrica: "Mir danes ni samoumeven"
Evropske države so v povezovanju opravile pomembno pot, pa vendar jih čaka še veliko korakov, je opozorila italijanska obrambna ministrica Elisabetta Trenta. "Mir danes ni samoumevna vrednota in ne moremo si dovoliti, da jo imamo za trajno. Mir moramo graditi in varovati vsak dan," je poudarila.

Po boleči skupni preteklosti je danes čas za prijateljstvo, za čezmejno in mednarodno sodelovanje. Italija je velika zaveznica Slovenije v Evropski uniji in zvezi Nato, je za RTV Slovenija povedal načelnik Generalštaba Slovenske vojske general major Alan Geder.

Dogodki potekajo dan po paradi italijanskih neofašistov CasaPound in njihovih nasprotnikov, ki je minil brez večjih izgredov.

Vojaška parada v Trstu