Vučić predlagal mandatarja za sestavo vlade

49-letni Vučević je po izobrazbi pravnik in je bil med letoma 2012 in 2022 župan Novega Sada. Leta 2021 je postal podpredsednik vladajoče stranke SNS, 27. maja lani po odstopu Vučića s čela stranke pa postal njen predsednik.

Ime mandatarja je Vučić sporočil po posvetih s parlamentarnimi strankami po lanskih predčasnih parlamentarnih volitvah. Posvetov se opozicija ni udeležila, saj so zaradi številnih nepravilnosti volitve zanjo sporne.

Nova vlada bi bila lahko oblikovana v prihodnjih tednih.

Srbski volivci so se na volišča odpravili decembra lani, ko je na predčasnih parlamentarnih volitvah slavila koalicija srbskega predsednika Aleksandra Vučića z njegovo Srbsko napredno stranko (SNS) na čelu. V novem sklicu 250-članske skupščine ima 129 poslancev.

Srbska napredna stranka (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima v novem sklicu 250-članske skupščine 129 poslancev. Foto: Reuters
Srbska napredna stranka (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima v novem sklicu 250-članske skupščine 129 poslancev. Foto: Reuters

Na predčasnih volitvah je v parlament prišlo skupno deset strank in zavezništev. Vodilna opozicijska koalicija, zbrana na listi Srbija proti nasilju, ki jo sestavljajo levoliberalne in sredinske stranke, je osvojila 65 sedežev, lista, zbrana okoli Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivice Dačića, 18 sedežev, desna koalicija Nada in Mi – glas ljudstva, katere nosilec je zdravnik Branimir Nestorović, pa 13 sedežev. V parlament je prišlo tudi pet manjšinskih list.

Srbija zaradi neznanega letalnika aktivirala dve bojni letali

Srbska vojska je dopoldan aktivirala dva lovca MiG-29, potem ko je nad krajem Valjevo na zahodu države na višini 5500 metrov opazila letalnik neznanega izvora. Ta je sicer izginil z radarja, preden sta ga lovca dosegla, so sporočili s srbskega obrambnega ministrstva.

Bojni letali sta se po opravljenem pregledu vrnili v bazo, srbska vojska pa je nadaljevala z rednim spremljanjem in nadzorom zračnega prostora, so še sporočili z ministrstva.