Evropa
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je srbe na Kosovu pozval k zadržanosti. Foto: Reuters
VIDEO
Vučić: ravnanje kosovskih...
VIDEO
Napetost na Kosovu

Dodaj v

Vučić "sprehod" Thacija in specialcev na severu Kosova označil za ogrožanje miru

Srbski predsednik kosovske Srbe pozval k zadržanosti
30. september 2018 ob 14:10,
zadnji poseg: 30. september 2018 ob 19:02
Beograd - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je obisk kosovskega predsednika Hashima Thacija na severnem, pretežno srbskem delu Kosova označil za provokacijo in kršenje mednarodnih odnosov.

Hashim Thaci je v soboto ob spremstvu pripadnikov posebne enote kosovske policije ROSU obiskal območje akumulacijskega jezera Gazivode s hidroenergetskim kompleksom, ki si ga lastita tako Srbija kot Kosovo. Srbija je nenapovedani obisk označila kot zavzetje jezera in razglasila najvišjo stopnjo pripravljenosti srbske vojske.

Ob koncu obiska so se enote ROSU-ja sicer umaknile, a težava je nastala že s tem, ker na to območje sploh ne bi smele vstopiti brez dovoljenja Kforja.

Kot je poudaril srbski predsednik Aleksandar Vučić z zvezo Nato velja dogovor, po katerem je lahko posebna enota ROSU na severu Kosova dejavna le ob odobritvi Nata in lokalnih srbskih oblasti. Vučić sicer "ni prepričan, ali je Nato operacijo odobril. Srbske oblasti je niso," je zatrdil. V soboto so tudi iz Kforja sporočili, da niso bili obveščeni o dejanju ROSU-ja na severu Kosova.

O razmerah na Kosovu tudi s Putinom
V okviru obiska kosovskega predsednika je bilo na terenu aktivnih od 110 do 130 pripadnikov posebne enote. Po Vučićevi oceni je bilo med njimi tudi več ostrostrelcev. Vučić je v soboto dejal, da bo o razmerah na Kosovu spregovoril tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na obisku v Moskvi. Po poročanju srbskih medijev bo Vučić obiskal Moskvo v torek.

Kosovske Srbe pozval k strpnosti
Srbski predsednik je že v soboto zvečer obtožil Prištino, da je pri prvem obisku Thacija na severozahodu Kosova kršila resolucijo Združenih narodov in bruseljski dogovor o normalizaciji odnosov. Po oceni Vučića je bil zaradi incidenta ogrožen mir. Dodal je, da so želeli v Prištini od Beograda izzvati odgovor, ki bi ga lahko izrabili, da demonizirajo Srbijo. Nadaljeval je, da je očitno Priština prepričana, da mednarodni dogovori zanjo niso obvezujoči in da ima pri tem celo podporo svojih zahodnih zaveznikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ob tem je v televizijskem nagovoru v soboto pozval kosovske Srbe k zadržanosti, saj je treba nadaljevati dialog o normalizaciji odnosov s Prištino. Ponovno se je zavzel tudi za mir, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Haradinaj: Menjave ozemlja s Srbijo ne bo
Kosovski premier Ramush Haradinaj je danes na novinarski konferenci v Prištini zatrdil, da državljanov ni treba biti strah pred kakim dogovorom s Srbijo glede menjave ozemlja, ker da do tega ne bo prišlo

Po vrnitvi iz ZDA, kjer se je v prvi vrsti udeležil splošne razprave v okviru Generalne skupščine Združenih narodov, je Haradinaj sporočil, da so mu ameriški predstavniki dejali, da bi moralo Kosovo ostati v okviru sedanjih meja.

"Vsi so izrazili mišljenje, da je sporazum s Srbijo o priznanju neizbežen, vendar pa ne tudi spreminjanje meja ali izmenjava ozemlja. Zagotavljam vam, da nimate razlogov za skrb, ker ideja o popravljanju meja in menjavi ozemlja ni prišla od ZDA," je dejal Haradinaj.

Dodal je še, da je v ZDA dobil "blagoslov" za oblikovanje varnostnih sil Kosova. Prav tako je zatrdil, "da ne bo odlašanja glede vizumske liberalizacije" za Kosovo.

Podprl pa je tudi kosovskega predsednika Thacija, ki je v soboto poskrbel za dvig napetosti s Srbijo z obiskom akumulacijskega jezera Gazivode s hidroenergetskim kompleksom na severozahodu Kosova, ki si ga lastita tako Srbija kot Kosovo. Haradinaj je dejal, da bi moral Thaci obiskovati vse dele Kosova.

K. Št., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
KdoJeDarthVader
# 30.09.2018 ob 14:31
Kosovo ni država, ampak CIA ekspozitura in poligon za operacije.
Kordinator-vlade
# 30.09.2018 ob 14:57
Je šla Tanja Fajon že dol izjazat podporo Tačiju ?
Ramus
# 30.09.2018 ob 14:42
Juncker in njegova komisija pa spet mlahava in brez jasnih stališč,.... katastrofa kakšne napake dela EU
jarovit
# 30.09.2018 ob 14:18
Itak gre samo za Albansko kazanje mišic.
Lobo
# 30.09.2018 ob 17:48
Mogoče je že prišel čas da Slovenija začne razmišljat o reviziji priznanja Kosova.
ajša55555
# 30.09.2018 ob 14:42
Nekomu je v interesu, da se na balkanu skoz nekaj dogaja....Vročekrvneži pa nasedajo...vse za denar...če ne veš zakaj je tako sledi denar.....zakaj že je toliko raka na balkanu ??? aja, sonce , pa to.........
KdoJeDarthVader
# 30.09.2018 ob 16:41
@Kordinator-vlade
Je šla Tanja Fajon že dol izjazat podporo Tačiju ?

100 jurjev EUR za podpis tu, 100 jurjev EUR za podpis tam itd. kosovska mafija preko lobistov nabira podpise v Bruslju
kip
# 30.09.2018 ob 18:02
xyz72

Če je Kosovo juzna srbska pokrajna, zakaj tam ni vojske srbije in policije srbije, zakaj tam velja zakonodaja države Kosova, zakaj obstajajo mejni prehodi in zakaj vsak srbski politik(tudi predsednik) mora napovedat obisk v Prištino. Tači na Gazivode verjetno ni prišel prespat da bi se po srbski pritozbi :) umaknil . Srbska lista,ki je v vladajoči koaliciji s Haradinajem ima podporo Vučića in Beograda,halo tiststeha Haradinaja ki ga srbi imajo za vojnega zločinca. Zrežirane in vnaprej dogovorjeni scenariji incidentov tako Beograda kot Prištine hranijo ovce na obeh straneh.

Vojske in policije ni tam zato ker je ta Južna Srbska pokrajina pod mednarodnim protektoratom.To pomeni da mednarodne sile tam izvajajo zakone in jih določa po mednarodnemu sporazumu.Albanske varnostne sile so pod nadzorom Kforja ter delujejo in ne smejo brez njihovega dovoljenja delovati na tem območju ravno tako kot Srbska vojska in policija.Če Albanske sile delujejo brez vednosti in dovoljenja Kforja in lokalnih oblasti potem lahko samo delujejo kot teroristi in mafijci ali kriminalna združba,kajti njihovo dejanje je proti zakonito se pravi kriminalno.Če pa misliš da Tači in Hardinaj nista terorista in morilca po vseh dokazih in dejanjih in da se noče predat sodišču ki ga preganja potem dokaži nasprotno če lahko.Že za ta oboroženi nezakonit vpad na Gazivode bi v vsaki normalni državi udeleženci in odgovorni odgovarjali na sodišču.Zamisli si da bi Koroški Slovenci v Avstriji organizirali neko varnostne sile po mednarodnih dogovorih ki bi oboroženo vletavale v Nemški del Koroške da bi se Valentin Incko predsednik Slovenskih Korošcev tam sprehajal.
rampage
# 30.09.2018 ob 14:43
Tako Vučić kot Thaci sta na plačilni listi zahoda.

Njuni spori so farsa in zgolj predstava za lačen narod.
SMERŠ
# 30.09.2018 ob 18:50
srbi so izgubili kosovo za vedno
tc12
# 01.10.2018 ob 16:03
Kosovo ima 2 milijona prebivalcev hahahaah pa si ti na glavo padel...CIA je sama objavila podatek, da je na Kosovu aktivnih manj kot milijon telefonskih stevilk...vsi bezijo iz Kosova...med prebezniki je bilo v 2 letih skoraj 200.000 albancev iz Kosova...tako da ne streljajte v prazno, eno so stevilke v medijih, drugo pa je realno stanje...vemo da je v povprecju v evropskih drzavah vec kot en telefon na glavo prebivalca...pas racunaj koliko je dejansko ljudi na Kosovu...tam vlada albanska mafija...
Kekec99
# 01.10.2018 ob 04:45
@xyz72
Več kot 100 držav sveta? In koliko svetovne populacije? 20, mogoče 30%?
Kekec99
# 01.10.2018 ob 04:43
Kosovo država? Enako kot Islamska Država, tudi podpornike imajo enake.
el CARTEL
# 30.09.2018 ob 22:26

praetor
# 30.09.2018 ob 20:56
Prijavi neprimerno vsebino
Bye bye Kosovo. Tako je, ko žanješ plodove lastnega nacionalizma.


pravijo podporniki albanskega nacionalizma lol
praetor
# 30.09.2018 ob 20:56
Bye bye Kosovo. Tako je, ko žanješ plodove lastnega nacionalizma.
kip
# 30.09.2018 ob 14:23
Če je Kosovo samostojna država in ne več južna Srbska pokrajina zakaj so se pa po parih urah in po Srbskih pritožbah pobrali od tam ???
xyz72
# 30.09.2018 ob 22:32
Zamisli si da bi Koroški Slovenci v Avstriji organizirali neko varnostne sile po mednarodnih dogovorih ki bi oboroženo vletavale v Nemški del Koroške da bi se Valentin Incko predsednik Slovenskih Korošcev tam sprehajal.

par tisoč koroških slovencev.ki so se prostovoljno odločili da bi bili del države Avstrije primerjaš z 2 miliona albancev, ki imajo priznanje več kot 100 držav sveta :)
kip
# 30.09.2018 ob 18:17
xyz72

Dmitrij Peskov danes: Še je prezgodaj govoriti ali bo Rusija pomagala Srbiji glede Kosova.

Kremelj daje pod vprašaj podporo Srbiji, "majčica" Rusija. :)

Dejstvo je da če nebi bilo Rusije danes Srbov nebi bilo več, še huje beseda Srb bi bila prepovedana .Tako pa na tvojo žalost vseeno na tem svetu obstaja vsaj malo pravice in se lahko svobodno v zahvalo Rusiji izražamo za Srbe ne da bi nas nekdo za to kdo ubil.Seveda pa Rusija ni vsemogočna in je treba tudi kdaj kakšno stvar požret in potrpet kajti že jutri se lahko stvar obrne na bolje .
joc 2504
# 30.09.2018 ob 15:06
ima prav.

edin mal bo mogu pazt v prihodnje na izjave o miloševiču.
xyz72
# 30.09.2018 ob 22:23
Če pa misliš da Tači in Hardinaj nista terorista in morilca po vseh dokazih in dejanjih in da se noče predat sodišču ki ga preganja potem dokaži nasprotno če lahk

Kolikor je meni znano je eden izmed njih prostovoljno( za razliko od srbskih junakov) odšel v Haag, celo dvakrat? Drugi se pa redno sestaja s predcednikom Srbije. Preberi si ta svoj komentar veckrat, mogoče dojameš da o pravu nimaš pojma :)Še enkrat Haradinaj je na čelu vlade Kosova v kateri so tudi Srbi s severa Kosova, predstavniki takoimenovane srbske liste ki deluje po nalogu Beograda.Zakaj so torej srbi v vladi z vojnim zločincem ,ki ni dokazal da je nedolžen :D :D
jb2504
# 30.09.2018 ob 15:26
jst bi mu za kazen, dal bajto na hrvaško ozemlje.
pravico ima, da ima slovensko zastavo na bajti.
in ima pravico, da je slovenski državljan.
(in dobi boljšo penzijo v sloveniji,
hrvatom pa plačuje nižji davek, kot v sloveniji na nepremičnine)

zame bi bil to win-win.
kolk stane drugač njegova bajta?
jb2504
# 30.09.2018 ob 15:19
to so prov slovenske fore,
joras se je metu po tleh, ko so prišli novinarji in policaji.

zdj smo pa v skupni uniji.
najbrž je lahko le vesel, če je hiša sedaj na hrvaškem,
ker bi plačeval nižje davke na napremičnine.
joc 2504
# 30.09.2018 ob 15:10
pa djte jih v Eu vržt vse skupi,
da se ne bodo kregal o meji.
jb2504
# 30.09.2018 ob 16:39
Ogrožanje miru, sigurno!
Obisk jezera brez predhodne najave,
je sigurno varnostno-obrambni problem.

Pa Tačič, je šel le na jezero, niso se klal al kj podobnga.
(a ne. pa da sm jst slovenski janez, bi s tankom peljal svoje otroke v šolo,
pa mogoče le s patrijam)

Glede klanja:
Kot je delal miloševič.

Jao, Vučič, pazi mal kakšne izjave si dal o miloševiču.
xyz72
# 30.09.2018 ob 16:27
Če je Kosovo samostojna država in ne več južna Srbska pokrajina zakaj so se pa po parih urah in po Srbskih pritožbah pobrali od tam ???

Če je Kosovo juzna srbska pokrajna, zakaj tam ni vojske srbije in policije srbije, zakaj tam velja zakonodaja države Kosova, zakaj obstajajo mejni prehodi in zakaj vsak srbski politik(tudi predsednik) mora napovedat obisk v Prištino. Tači na Gazivode verjetno ni prišel prespat da bi se po srbski pritozbi :) umaknil . Srbska lista,ki je v vladajoči koaliciji s Haradinajem ima podporo Vučića in Beograda,halo tiststeha Haradinaja ki ga srbi imajo za vojnega zločinca. Zrežirane in vnaprej dogovorjeni scenariji incidentov tako Beograda kot Prištine hranijo ovce na obeh straneh.
jb2504
# 30.09.2018 ob 15:13
pa djte jih v EU vržt, da se ne bodo kregal zarad meje.
xyz72
# 30.09.2018 ob 16:56
Po Vučićevi oceni je bilo med njimi tudi več ostrostrelcev. Vučić je v soboto dejal, da bo o razmerah na Kosovu spregovoril tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na obisku v Moskvi. Po poročanju srbskih medijev bo Vučić obiskal Moskvo v torek.

Dmitrij Peskov danes: Še je prezgodaj govoriti ali bo Rusija pomagala Srbiji glede Kosova.

Kremelj daje pod vprašaj podporo Srbiji, "majčica" Rusija. :)
hypatos
# 30.09.2018 ob 16:54
Kosovo je samostojna republika. In njen predsednik se je sprehodil na o zemlju svoje lastne drzave. In to je sedaj groznja Srbom?

Drugo vprasanje pa je, ali so to kot groznjo obcutili drzavljani Kosova srbske nacionalnosti, ali jim je kar Vucic iz Beograda ukazal, da je to za njih groznja?
Kazalo