Svet
Viktor Orban
Madžarski premier Viktor Orban je v torek nagovoril evropske poslance in "raztrgal" poročilo Judith Sargentini. Med drugim ji je očital, da gre za "obsodbo Madžarov, ker ne želijo živeti v državi prebežnikov". Foto: Reuters
Peter Szijjarto
Sprejem poročila je v sredo v Budimpešti komentiral madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Med drugim je dejal, da gre za maščevanje Madžarski, ker je dokazala, da je migracije mogoče ustaviti. Napovedal je, da bo kljub glasovanju stranka Fidesz ostala v skupini Evropske ljudske stranke (EPP), saj jo želi reformirati. "Želimo ostati v skupini, želimo jo reformirati, tako da bo v njej prevladala protimigrantska drža. V nasprotnem primeru bo po evropskih volitvah maja 2019 nastala koalicija EPP, socialdemokratov, liberalcev in Zelenih, ki bo evropsko celino preplavila z migranti," je opozoril Szijjarto. Foto: EPA
Judith Sargentini
Nizozemska poslanka Zelenih Judith Sargentini, ki je pripravila poročilo, je po potrditvi planila v jok. Foto: EPA
Evropski parlament
Poslanci med glasovanjem o poročilu. V 750-članskem parlamentu ima največ poslancev (219) Evropska ljudska stranka. Sledijo socialisti (189) in liberalci ter demokrati (68). Foto: EPA

Evropski poslanci potrdili obremenilno poročilo o Madžarski

Odločitev poslancev bodo tehtali še voditelji držav članic EU-ja
12. september 2018 ob 14:56,
zadnji poseg: 12. september 2018 ob 21:38
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s 448 glasovi za in 197 proti potrdili poročilo nizozemske poslanke Zelenih Judith Sargentini o domnevnem kršenju temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem.

S potrditvijo poročila so poslanci prvič v zgodovini začeli postopek za sprožitev 7. člena pogodbe o Evropski uniji, katerega skrajni ukrep je odvzem glasovalnih pravic članici, za kar pa je potrebno soglasje.

Poročilo Sargentinijeve med drugim očita vladi madžarskega premierja Viktorja Orbana napade na medije, manjšine, nevladne organizacije in jo obtožuje odstranitve neodvisnih sodnikov ter kršenja vladavine prava.

Orban je že v torek vse očitke zavrnil in jih označil za "žalitev madžarskega naroda in za zlorabo moči". Dejal je, da gre za "obsodbo Madžarov, ker ne želijo živeti v državi prebežnikov".

Szijjarto: Maščevanje promigracijskih politikov
Na poročilo se je v sredo v Budimpešti odzval še madžarski zunaji minister Peter Szijjarto in ga označil za "majhno maščevanje promigracijskih politikov". "Madžarska in madžarski narod sta bila kaznovana, ker smo pokazali, da migracije niso potrebne in da jih je moč zaustaviti," je dejal vodja madžarske diplomacije.

Izid glasovanja je sleparski
Dodal je, da je rezultat glasovanja "sleparski" in da bi morali glasove vzdržanih (48) v skladu z evropskimi pravili šteti kot glasove proti poročilu, saj v tem primeru potrebna dvotretjinska večina ne bi bila dosežena. Napovedal je, da bo madžarska vlada proučila možnosti za pravne postopke. Kot je še menil, je odločitev v Evropskem parlamentu pokazala, da so politiki, ki so za migracije, v Evropskem parlamentu v večini. "To smo že vedeli, a danes se je izkazalo, a so zagovorniki migracij v večini tudi znotraj Evropske ljudske stranke (EPP)," je še dejal.

Evropska ljudska stranka po svoji vesti
Socialdemokrati, liberalci, Zeleni in levica so že vnaprej sporočili, da bodo poročilo predvidoma podprli, evroskeptiki naj bi bili proti. Ključno pa je bilo, kako se je odločila najvplivnejša, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), ki je sicer politična družina madžarskega premierja Viktorja Orbana. Kot je v torek dejal vodja EPP-ja Manfred Weber po burni in dolgi razpravi v skupini, je poslancem dovolil, da glasujejo po svoji vesti. EPP ima v 750-članskem Evropskem parlamentu 219 poslancev. Sledijo socialisti (189) in liberalci ter demokrati (68).

Proti članici se 7. člen pogodbe EU-ja sproži v primeru, da se prepoznajo kršitve osnovnih vrednot Evropske unije, ki so navedene v 2. členu Lizbonske pogodbe, med njimi so enakopravnost, svoboda, demokracija, vladavina prava ter spoštovanje človeške dostojanstvenosti in pravic.

Za odvzem glasovalnih pravic potrebno soglasje, ki pa ga najverjetneje ne bo
Postopek po 7. členu je kompleksen. Skrajni ukrep je odvzem glasovalnih pravic, za kar pa je potrebno soglasje, ki ga v primeru Poljske ni, saj je Orban že na začetku napovedal veto na takšno odločitev. V zameno lahko verjetno zdaj pričakuje podobno zagotovilo Poljske.

Prva faza: Štiripetinska večina za končno odločitev
K sprožitvi prve, preventivne faze 7. člena lahko pozove tretjina članic Unije, Evropski parlament z dvetretjinsko večino oddanih glasov in absolutno večino vseh poslancev ali Evropska komisija. Končno odločitev o tem, ali obstaja tveganje resnih kršitev, sprejmejo članice s štiripetinsko večino.

Druga, kazenska faza: Za začetek tretjina članic ali Evropska komisija
K sprožitvi druge, kazenske faze 7. člena lahko pozove tretjina članic ali Evropska komisija. Tu gre za odločanje o tem, ali dejansko obstajajo resne kršitve, ne govori se več le o tveganju. Ta del ima dve stopnji. V prvi morajo voditelji Unije najprej soglasno odločiti, da obstajajo resne kršitve. V drugi pa svet s kvalificirano večino – 72 odstotkov članic, ki predstavljajo 65 odstotkov prebivalstva EU-ja – odloča o odvzemu pravic, ki izhajajo iz članstva, vključno z glasovalnimi pravicami.

Slovenski poslanci večinsko (4:3) proti poročilu
Od osmih slovenskih poslancev v EP-ju so Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin in Lojze Peterle (vsi EPP) glasovali proti poročilu, Franc Bogovič (EPP) se je vzdržal, medtem ko so ga Tanja Fajon (socialisti in demokrati), Igor Šoltes (Zeleni) in Ivo Vajgl (Alde) podprli.

Zver: Ukrep je prestrog
Zver (EPP/SDS) je ocenil, da je ukrep proti Madžarski zagotovo prestrog. Med drugim je glasoval proti zaradi vsebinskih razlogov, saj poročilo po njegovi presoji posega na področje, ki ni v pristojnosti evropskih inštitucij, kot sta socialna politika in izobraževanje. Dodal je še, da je levica skušala s poročilom pridobiti politične točke pred volitvami v Evropski parlament. Pojasnil je, da če se bo spor nadaljeval znotraj EPP, bo ta morda celo izgubila volitve, saj bodo volivci videli, da skupina ni enotna, ampak razdeljena. "To je nevarnost, ki se nam lahko zgodi," je dejal.

Tomc: Poročilo je neuravnoteženo
Tudi Tomčeva (EPP/SDS) je glasovala proti poročilu, ker je bilo neuravnoteženo. V poročilu in glasovanju o razmerah na Madžarskem vidi nepotreben vnos razdora v politiko Evropske unije. Današnja odločitev po njenem prepričanju ne bo dosegla nobenih sprememb na Madžarskem in bo imela ravno nasprotni učinek od želenega, saj se bo položaj Orbana v domovini le še okrepil.

Fajonova in Šoltes zadovoljna
Na drugi strani pa sta se sprejetja poročila razveselila Fajonova in Šoltes, pri čemer sta oba poudarila sporočilo, ki so ga s sprejetjem poslali Budimpešti. "Sporočilo je jasno, da takšne politike v Evropi ne sprejemamo," je dejala Fajonova.

Bogovič: Morali bi glasovati še o Slovaški, Poljski, Romuniji in Malti
Bogovič pa je priznal, da se je glasovanja vzdržal, ko je tehtno premislil argumente na obeh straneh in ni mogel pritrditi ne eni ne drugi strani. Opozoril je, da je v Evropi še več držav, ki bi bile vredne enakovredne obravnave. "Če bi imel možnost v sklopu glasovati še za Slovaško, Poljsko, Romunijo in Malto, bi 100-odstotno potrdil in dal jasno opozorilo, kje je rdeča linija," je povedal.

VIDEO
Romana Tomc in Tanja Fajon o sredi v Strasbourgu
VIDEO
Matej Avbelj o postopku proti Madžarski
VIDEO
Evropski poslanci za začetek postopa proti Madžarski
A. V.
Prijavi napako
Komentarji
hehet
# 12.09.2018 ob 15:03
Če hočeš živeti v državi nasilja na ulicah in množičnih posilstev, ti EU birokrati ploskajo. ko bi rad živel v čisti in urejeni krščanski državi, te označijo za hitlerja.
Zlobni škrat
# 12.09.2018 ob 15:05
Tak postopek je EU že sprožila decembra lani proti Poljski kjer in Madžari so že rekli, da ne bodo glasovali proti poljski enako Polsjka ne bo glasovala proti Madžarski.

Čen 7 se lahko sproži samo če vsi v Evropskem svetu glasujejo proti članici in Mardžarska in Poljska ne bosta glasovali ena proti drugi tako, da tukaj ne bo vse skupaj nič doseženo razen to,d a bodo imeli novinarji o čem pisati.
JM39
# 12.09.2018 ob 15:06
čeprav mi Orban ni v sanjah ni všeč, se glede migrantske politike čisto strinjam z njim.
Počasi tudi ostali del Evrope zbuja iz sanjanosti.
Zanima me kdo ima interes uničiti Evropo in kdo mu v Evropi pomaga?
brain2k
# 12.09.2018 ob 15:10
"Nizozemska poslanka Judith Sargentini, ki je pripravila poročilo, je po potrditvi planila v jok"

Zaradi takih fanatikov je Evropa v takem položaju kot je. Taki ljudje spadajo kam drugam kot v evropski parlament...
Zlobni škrat
# 12.09.2018 ob 15:06
Člen 7 mora potrditi celotni EU svet Poljaki ne bodo glasovali proti Madžarski tako, da tresla se je gora rodila se je miš.
Zlobni škrat
# 12.09.2018 ob 15:08
Tanja Fajon je proti Orbanu pravo, da moramo boriti proti ljudem kot so Orban a potem še dodaja, da Evropa mora biti odprta in strpna in sprejemati migrante.

Zdaj ne vem ali se ta Fajonka dela norca ali je kaj drugega, ker čim več bo migrantov bo tudi čim več Orbanov.

Razen če Fajonova in company hočejo zanetiti vsexplošen konflikt v Evropi.
Zlobni škrat
# 12.09.2018 ob 15:09
Viktor Orban je bil izvoljen tako, da tile EU birokrati so smešni.

Nigel Fatage jim je včeraj lepo povedal.
el CARTEL
# 12.09.2018 ob 15:14
Zlobni škrat @ a ni ravno tanja fajon tista, ki je izjavila,d a je vizumska liberalizacija s kosovom njen največji politični uspeh.

če vas zanima, zakaj se po vaših mestih govori albansko, veste, čigav je to uspeh
sm0ve
# 12.09.2018 ob 15:09
Pričakujte ali novo evropsko stranko, ali pa Hungexit.
DrMinistr
# 12.09.2018 ob 15:10
Kot je v torek dejal vodja EPP Manfred Weber po burni in dolgi razpravi v skupini, je poslancem dovolil, da glasujejo po svoji vesti.

Lol...a ni v osnovi tako, da poslanci prisežejo (oz obstaja nek kodeks), da se ravnajo po svoji vesti? Zdaj pa v ultrademokratični EU potrebujejo dovoljenje, da glasujejo po svoji vesti?
sunken
# 12.09.2018 ob 15:06
V primeru Madžarske sicer bode v oči dejstvo, da Evropska komisija doslej še ni predlagala uporabe 7. člena, kar je storila v primeru Poljske, čeprav se kršitve na Madžarskem pojavljajo že bistveno dlje.

Meni pa v oči bode dejstvo, kako pristransko na RTVju pišete o političnih temah. Žalost. Od kdaj je poskus zaščite lastne države kršitev??
the law1
# 12.09.2018 ob 15:12
Nizozemska poslanka Judith Sargentini, ki je pripravila poročilo, je po potrditvi planila v jok

Ooo uboga se je zjokala. No, to je ta evropska levica, ki izgublja čas z namišljenimi problemi
semaino
# 12.09.2018 ob 15:03
@Ramus Niso problem migranti, problem so nestrpneži in nacionalisti

Kdo so ti nestrpnezi in nacionalisti, kaj zelijo? Noben novinar ne poroca vseibnsko, vsi samo pljuvajo nekaj pavsalno.

Mene zanima vsebina, kako so nestrpni, rad bi bral in videl to nestrpnost in nacionalisticnost. A so tako nestrpni kot so bili nacionalsocialisti v Nemciji?
DrKult
# 12.09.2018 ob 15:12
EU ima en sam problem in to so migracije. Orban je diktator in zelo negativen politik, glede migracij ima pa popolnoma prav. Pred štirimi leti so ga vsi evropski voditelji obsojali, ker postavlja ograje, zdaj jih postavljajo sami. Kot je tudi Orban pravilno povedal, zaradi odprtih zunanjih meja Evrope, zapiramo meje med državami.
Treba bo reči bobu bob - noben noče migrantov.
Če zapremo zunanje meje, smo rešili že pol problema. V roku 10 let bo EU postala največja svetovna velesila.
Če jih ne, v roku 10 let EU več ne bo obstajala.

Pa da smo na jasnem, jaz sem zelo proevropski. Podpiram tudi bistveno globljo integracijo držav od obstoječe. Ne bom pa podpiral ilegalnih migracij in kriminala, ki z njimi prihaja!
semaino
# 12.09.2018 ob 15:02
Nasvidenje se Madzarska, po UK. Ta parlament nima pameti.
Lukos
# 12.09.2018 ob 15:16
Problem res niso migranti, ker vsak si lahko pridobi potrebne papirje. Problem so ilegalni socialni migranti, ki se nočejo vključiti v družbo pa lahko eu namenja nevem koliko denarja pač ne pomaga.

Švedska, ki bi naj bila ponos o uspešni multikulturi propada imajo nogo cone.... Mediji se še pa vedno čudijo zakaj takšen izzid volitem tam...
momamoma
# 12.09.2018 ob 15:19
Prosim, da mi tov. Fajon našteje uzakonjene evropske vrednote.
Če držijo navedbe proti Madžarski, kdaj lahko pričakujemo isto za SLO ?
Pod nadzorom tovarišev : pravosodje, notranje zadeve, zunanja politika,mediji,...
Je to vse v sklopu evropskih vrednot ?
Regedit
# 12.09.2018 ob 15:19
ap72

nizozemcem se je zgodila bosna leta 1995, kar je bilo dosti hujše kot karkoli na madžarskem, ... a je kdo odgovarjal?

kolikor vem se je to zgodilo Združenim narodom.njim se pa itak to preveč pogosto dogaja
anny22
# 12.09.2018 ob 15:28
Ta nizozemska poslanka me spominja na feministke, ki se derejo zaradi zlorab desetletja nazaj, zahtevajo prepoved kopalk na modnih tekmovanjih in hočejo slike pretežkih žensk na naslovnicah revij, da ne bo slučajno kakšna "z oblinami" užaljena.
Istočasno pa poteka v 3/4 sveta neprimerno hujše zatiranje žensk, od posilstev, porok z otroci, trgovine z belim blagom, kratenje svobode, obrezovanje genitalij, izkoriščanje za sužensko delo, spreminjanje v stroj za rojevanje...ampak ne, najlažje se je spraviti na najlažjo tarčo, za katero veš, da te ne bo ugriznila nazaj.

Tako ravnajo obstranski opazovalci v razredu, ko se bullyji spravljajo na šibkejšega. Ravno ti pridni fantki in deklice mu na skrivaj prisolijo še eno okrog ušes in dodatno brco, da se vidi, kdo ima moč. Samo zato, ker lahko.
the law1
# 12.09.2018 ob 15:25
@svabo

Pa še nekaj, ko brskaš po podatkih koliko mladih posameznikov ali družin se je odselilo iz Slovenije v Eu ugotoviš, da ni podatka da bi se kdorkoli od skoraj 10.000 mladih, ki so zapustili Slovenijo preselil na Madžarsko. Ali je ta Orbanov raj na zemlji, torej bolj utvara?

Kamorkoli so se odselili so šli z urejenimi papirji
anny22
# 12.09.2018 ob 15:22
Ja razumemo, omejil bi migrante, saj to večina ljudi misli, seveda na nek human način. A ni potrebe po sovražnem govoru.

Ne biksaj ga.
Čas za human način je bil pred 2015 in še prej, pred 2000. Dovolj bi bilo jasno sporočilo:" Ne prihajajte, ne potrebujemo vas, meje so zaprte, ilegalce bomo deportirali"!
A Merklova je zaj... celotno Evropo, Nemčijo in še tiste, ki prihajo z rožntimi očali z wilkommen.
Preblagi ukrepi na meji in nesposobna policija z uradniki vred dajo migrantom jasno sporočilo, da se lahko delajo norca iz azilne zakonodaje, prehajajo med mejami, počenjajo kriminal, zganjajo terorizem, kolikor hočejo, nihče jih ne bo ustavil.

Za mehke načine je davno prepozno. Sedaj bosta govorili ulica in sila, do konca, dokler se ne bo klopčič razvil v eno ali drugo stran. Preveč ljudi je besnih, razočaranih in prestrašenih. Enako stanje je bilo pred drugo svetovno vojno ali pa komur seže spomin tako daleč, ob začetku razpada Jugoslavije. Nadaljevanje poznamo.
prvi00
# 12.09.2018 ob 15:20
Ni problem, Madžarska lahko tudi izstopi iz unije, pa potem Poljska, Češka, Slovaška, Italija, Avstrija itn...ni noben problem.
Morskii
# 12.09.2018 ob 21:37
A si prisotni želite osnovnih vrednot Evropske unije, ki so: enakopravnost, svoboda, demokracija, vladavina prava ter spoštovanje človeške dostojanstvenosti in pravic?

DA - plus
NE - minus
lemi4133
# 12.09.2018 ob 17:28
Sorosovi plačanci v EU spet udrihajo po madzarski ...dekonstrukcija vsega evropskega in krščanskega pod masko politične korektnosti .... da lahko potem razne feministke jokajo .v poslanskih klopeh od vsega navdusenja in obcutka lastne moralne večvrednosti ... ker so kao tako zelo človekoljubne ...
the law1
# 12.09.2018 ob 15:21
@svabo

očitno nisi prebral 13 očitkov, ki jih izpostavlja poročilo. Nikjer mu nihče ne očita close border politike. Očitajo mu pa neprimerno, nečloveško, nehumano ravnanje z migranti. Potem je pa še 12 drugih dejstev, ki z migranti nimajo nobene veze imajo pa zelo močno povezavo z osnovnimi človekomimi pravicami. Tako da Madžarski problem so pač njihove oz. predsednikove vrednote. Nihče mu ne brani, imeti teh vrednot, sploh če ga narod podpira, vendar ne znotraj Evropske unije.

Počakajmo do volitev maja naslednje leto in tudi takšna fake poročila se bo strgalo. Vsake oči pač imajo svojega malarja.

Naj ta nizozemka napiše npr. poročilo o slovenskem sodstvu pa da vidimo.
katiah
# 12.09.2018 ob 16:17
Ljudje smo tako polarizirani, da me dejansko skrbi, kaj se bo zgodilo z evropo v naslednjih desetletjih. Imam zal na sumu ponovitev zgodovine zaradi nerazumevanja, sovrastva, strahu - in pa tudi nezmoznosti kompromisiranja in poslusati ljudi na drugi strani. Potem se bomo pa spet sprasevali 'kako se je to zgodilo'...
semaino
# 12.09.2018 ob 17:08
Levica v vseh parlamentih preganja teme, ki se ne dotikajo zivljenja obicajnih ljudi. Sami namisljeni porblemi.

Kdo to voli se? Prosim Slovenci, zbudite se iz sna.
vranek
# 12.09.2018 ob 15:44
Hehet, nocem ziveti v kršcanski drzavi. Sekularna mora bit, vsi vi raznorazni verniki, ki verjamete v vse od mesalca do crne luknje, si nalagate kriz na rame aki se mecete po tleh, pa vse svoje verske potrebe zadovoljujte znotraj zidov svojih domov ali objektov ki niso javni in ki niso niti s centom financirani iz proracuna.
vnk
# 12.09.2018 ob 15:43
Nizozemska poslanka Judith Sargentini, ki je pripravila poročilo, je po potrditvi planila v jo.

Custvena nezrelost in sramota vsem sposobnim zenskamv politiki, ki zaradi takih faseji stereotipe.
svabo
# 12.09.2018 ob 15:32
the law
O Slovenskem sodstvu, pa vendar brez zamere vse najboljše. V skladu z vsemi pričakovanji posebej zainteresiranih so v zadnjem času:
- tožilci opustili pregon proti vsem, ki so bili obtoženi protipravnega pridobivanja premoženja.
- sodstvo je ugotovilo, da je popolnoma legitimno se zbirati v skupne, in zamaskiran pozivati k rušitvi pravnega reda in proglasitvi dežele, ter čakati na burjo.....hkrati pa ob tem paradirati z jurišnim orožjem.
- sodstvo izpusti na prostost pravnomočno obsojenega morilca še preden pojasni argumente za to svojo odločitev.
-sodstvo mirno obsodi bolgarskega kradljivca avtomobilov na 8 let zapora, hkrati pa človeka, ki poneveri milijone Evrov oprosti prestajanja zaporne kazni in mu dovoli opravljati javna dela.

torej ko takole lahko pišem še naprej, nisem prepričan, če bi si najbolj glasni med nami dejansko želeli, da nekdo pride in oceni delovanje naših sodišč.......
zeus-zengg
# 12.09.2018 ob 15:22
Evropski poslanci potrdili obremenilno poročilo o Madžarski
-----------------
Orban vodi čisto v redu državno politiko za razliko od večine EU držav , ki se politično priklanjajo Nemcem , gospodarsko pa velekapitalu - posledica vse večji proračun bruseljske birokracije , korucpcija brez primere in enormna zadolženost posameznih držav članic . Verjetno so to v zadnjem času tako ponavljane evropske vrednote . skratka - Orban kar tako naprej in ne oziraj se na Slovenijo , ki je tako ali tako postala že banana provinca tako glede politike kot gospodarstva ...
makoshark
# 12.09.2018 ob 20:32
Jan Oz
Kera igra....itak Orbana podpira 90% evrope, tudi v bruslju.
A je jokala nizozemka....mogoče jo rajcajo posilstva!?!....


Glede omejevanja migracij in zaprte meje. Ja, tu ga velika večina podpirajo tudi izven Madžarske.
Ampak to ni bila tema glasovanja.
semaino
# 12.09.2018 ob 17:09
A je ljudem jasno, da je v Sloveniji manjsa medijska svoboda kot na Madzarskem, da je pri nas veliko slabse sodstvo kot na Madzarskem itn.
dalton1
# 12.09.2018 ob 21:15
Kakšno je že bilo zadnje poročilo o posilstvih v Sloveniji. Število posilstev 786, od tega so jih 736 zakrivili Slovenci sami, verjetno jih je veliko več na Madžarskem in veliko manj, ki bi jih zagrešili tujci. Kako bomo torej obravnavali posilstva, a samo tista, ki jih zagrešijo tujci ali so pri domačih manjši zločin. Lep primer kako je lahko propaganda hinavska.
jurlin
# 12.09.2018 ob 20:39
Vrednote Orbanove Madžarske in podobno mislečih niso krščanske vrednote na katere prisega in je nanje ponosna EU. Sedaj je čas, da se pokaže ali EU s svojimi vrednotami misli resno ali je vse skupaj le hinavščina.
misterij
# 12.09.2018 ob 17:34
Soroš Kućanov odlikovanec ,ko danes hara z ilegalci tudi pri nas skupno s Kućanom je samo nov dokaz o vpletenosti slovenskega vrha v masovno ilegalno migracijsko okupiranje Slovenije in njenih avtohtonih prebivalcev.
vnk
# 12.09.2018 ob 16:26
Nizozemska poslanka Zelenih Judith Sargentini, ki je pripravila poročilo, je po potrditvi planila v jok.

Ponovil bom neobjavljen komentar, to je nezrelo obnašanje, ki si ga EU ne bi smela privoščiti. Glede na trenutne razmere je potreba ohraniti distanco in nevtralnost, ne pa pokazati, da gre za ideološki boj, potem bo zmagal nezdravi nacionalizem.
Maboaz
# 12.09.2018 ob 15:42
@el CARTEL

Tokrat te moram razočarati. Migrantsko politiko glede prebivalcev Albanije je takrat sprejela Janševa vlada. JJ jih je izenačil pri socialni zakonodaji z državljani Slovenije. Torej, otroški dodatki, socialne podpore, subvencije s stanovanji, itd. In si tako zagotovil največji delež volilcev.
FDVjevec
# 12.09.2018 ob 15:37
Hahaha to je vse zaradi tega, ker je (upravičeno) napadel Soroševo pralnico možganov
the law1
# 12.09.2018 ob 15:15
@svabo

Korektno. Očitno le prihaja čas, da se loči seme od plevela. Če smatra Madžarski predsednik, da s svojimi vrednotami brani Madžarsko in če se njegovi državljani z njim strinjajo, potem pač s temi svojimi vrednotami vred zapušča Evropsko unijo

Nič ni narobe z evropsko unijo, ki temelji na prosti trgovini. Napačna je ta sedanja verzija EU, ki jo hočejo vsilit. Tudi to se bo spremenilo oz. drugo leto maja so volitve v EU parlament.

In ja, Drunkerjeva vizija EU ni edina prava vizija EU oz. kdo je določil, da je openborder politika vizija EU?
feribert
# 12.09.2018 ob 21:08
-10
gisky

# 12.09.2018 ob 15:18
Prijavi neprimerno vsebino zagovorniki orbana- še avstrijski kancler Kurz (ki ga ponavadi isti hvalite) se je distanciral od njega. pri tem poročilu se ne gre samo za migrante, ampak predvsem za vladavino prava (vmeševanje fidesza v sodne zadeve, korupcija) in pravno državo

ampak ne, vi bi orbanu vse oprostili, samo zato ker ima po vašem mnenju glede migrantov prav...
----------------------------------------------
Nope, oni bi mu vse oprostili, ker je ljubljenemu vodji podaril 2 milijona.
Zato se z njim 'ljubijo' (kot Zver v E parlamentu) in ga podpirajo z vsemi mogočimi 'argumenti'!!
G.Bruno
# 12.09.2018 ob 19:13
Oksimoron leta:

Nacionalisti vseh dežel, združite se
Ples
# 12.09.2018 ob 18:39
@S1026146
Če kdo hoče pogledat diverziteto se samo zapeljite v Ljubljano, mene je zadnjič skoraj kap.

Kaj te je pa tako šokiralo v Ljubljani, meni je tu čisto lepo.
Mogoče to, da ne veš za vsakega, kako mu je ime, pa vseh tračev njegove familije, tako kot si navajen v svoji vasi?
Franc 1952
# 12.09.2018 ob 16:28
@gorcin
Takole s strani gledano, kdor koli je prilezel do EU poslanca, vesti sploh nima (vsaj naši so taki) Velja samo, kdo da več?!:(
k500
# 12.09.2018 ob 15:43
potrdili poročilo niozemske poslanke Zelenih Judith Sargenitni o domnevnem kršenja temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem.

halo, a ti poslanci kaj berejo ali glasujejo po nareku ? kako lahko obsodiš nekoga, če mu očitano dejanje ni dokazano?

poslanka v poročilu domnevno obtoži madžarsko kršenja temeljnih evropskih vrednot, ter ti poslanci ji kar verjamejo, ter njeno domnevo vzamejo za dokazno gradivo za obsodbo. pa to ni res, na podlagi domnevnih dokazov se obsodi nekoga.

bye, bye EU as sooner as better.

btw, s tem ko taisti poslanci podpirajo množične ilegalne migracije, pa se nobeden poslanec ne zaveda, da so s tem nam evropejcem kršene temeljne pravice.
Ples
# 12.09.2018 ob 18:41
@nemarjak09
Lepo so se Orbanu zahvalili da je rešil EU.

Kako pa jo je rešil? :o
So vsi tisti, ki niso mogli na Madžarsko, šli lepo nazaj domov?
nochance4u
# 12.09.2018 ob 15:45
Janez pa v jok.
el CARTEL
# 12.09.2018 ob 15:29

svabo
# 12.09.2018 ob 15:25
Prijavi neprimerno vsebino
prvi
poslanci Evropskega parlamenta so izvoljeni na svobodnih Evropskih volitvah.


sam ne hodim na volitve, zato ne vem, a kolikor mi je jasno, ti glasuješ le za stranko, nato se stranka odloči, kdo gre v parlament

popravite me če se motim

pa to niti ni problem, problem je, ker se na ravni EU nič ne vpraša povprečnega volilca. in to ni demokracija, če volilce potrebuješ le na vsakih x let, da ti dajo oblast
prvi00
# 12.09.2018 ob 15:20
Neizvoljeni birokrati nam ne bodo pametovali o demokraciji!
el CARTEL
# 12.09.2018 ob 15:13
kaj je to "kršenje skupnih vrednot" - katere pa so to?

in kako se jih krši?
edino je kazen znana - odvzem glasovalnih pravic
Kazalo