Svet

Poudarki

  • Doslej pokopanih 5.657 žrtev pokola
  • 17 let od pokola v Srebrenici
Srebrnica, Potočari
Doslej so izkopali, prepoznali in pokopali 5.657 žrtev genocida v Srebrenici. Foto: Reuters
VIDEO
17 let po pokolu v Srebrenici
VIDEO
V Srebrenici se spominjaj...

Dodaj v

Foto: 17 let po pokolu v Srebrenici pokopali še 520 žrtev

Haaško sodišče je pokol označilo za genocid
11. julij 2012 ob 09:38,
zadnji poseg: 11. julij 2012 ob 15:43
Srebrenica - MMC RTV SLO, STA, Reuters

V Srebrenici so zaznamovali 17. obletnico najhujšega pokola iz obdobij jugoslovanskih vojn. V Potočarih so pokopali novih 520 žrtev pokola, ki so ga poleti 1995 zakrivile sile bosanskih Srbov.

Na obletnico pokola okoli 8.000 muslimanskih fantov in mož vsako leto 11. julija pokopljejo posmrtne ostanke identificiranih žrtev. Doslej so jih pokopali 5.137 in med tistimi, ki jih bodo pokopali letos, je 48 fantov, starih od 15 do 18 let. V spominskem centru Potočari so pokopali posmrtne ostanke 520 identificiranih žrtev.

Pokojnim vračajo ime in priimek
"Šele danes vsakemu izmed njih vračamo identiteto, ime in priimek. Za vse nas danes postajajo ljudje in niso več neznani neidentificirani posmrtni ostanki," je dejal Ćamil Duraković, župan Srebrenice, ki je bil edini politični govorec na današnji spominski slovesnosti, ki je bila letos izključno verske narave.

Med žrtvami, prepoznanimi v preteklem letu, so tudi tri ženske, od katerih je bila ena stara 94 let, ko so jo ubile srbske sile.

"Naši otroci se vračajo tja, od koder so odšli leta 1995. A žal niso več živi," je dejala Munira Šubašić, ki vodi združenje žensk iz Srebrenice, katerih možje in sinovi so bili pobiti julija leta 1995.

Morda vas zanima tudi
Miloška Nott je edina predstavnica naše države, ki si je z dobrodelnim delom in pomocčo žrtvam vojne v Bosni in Hercegovini prislužila kraljevi naslov OBE (Officer of British Empire) - red Britanskega imperija. Podelitev tega častnega naslova bo v naslednjih tednih.

Pogovor z Damo Miloško Nott je za 1. program Radia Slovenija posnela Nina Kojima.

Mladić se ni zmenil za odločitev ZN-a
V Srebrenico se je med vojno v Bosni in Hercegovini, ki je trajala med letoma 1992 in 1995, zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov iz vse države, potem ko so mesto Združeni narodi aprila 1993 razglasili za varovano območje, da bi ga obvarovali pred srbskim zavzetjem.

Sile pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića so kljub temu ofenzivo na Srebrenico, ki so jo varovali maloštevilni nizozemski pripadniki mirovnih sil ZN-a, začele 9. julija 1995, vanjo pa so vkorakale 11. julija.

Do 19. julija 1995 so Mladićevi in Krstićevi vojaki pobili več kot 8.000 zajetih Bošnjakov, približno 25.000 žensk, otrok in starejših pa so nasilno pregnali na območje pod nadzorom bošnjaških sil.

Pokol je Meddržavno sodišče v Haagu označilo za genocid, ta pa je pustil tudi velik madež na ugledu Združenih narodov, ki so takrat na cedilu pustili več tisoč Muslimanov, saj jih maloštevilne in slabo oborožene modre čelade niso mogle zaščititi.


V Sloveniji bo Žensko združenje Zemzem, ki deluje znotraj Islamske skupnosti v Sloveniji, ob obletnici genocida slovenskemu predsedniku republike Danilu Türku podelilo simbol Srebrenice. Gre za priponko v obliki belega cveta z enajstimi belimi cvetnimi listi, ki simbolizirajo 11. julij in nedolžnost, ter z zelenim krožcem kot simbolom upanja in življenja. Z nošenjem simbola se izraža spoštovanje do žrtev genocida in opominja nanj ter opozarja, da se Srebrenica ne sme več ponoviti. Hkrati bodo na ljubljanskem Prešernovem trgu ob 19. uri pripravili počastitev spomina na žrtve genocida z minuto molka in v zrak spustili bele balone kot simbolni prikaz izginjanja nedolžnih življenj.


G. V.
Srebrnica, Potočari
Srebrnica, Potočari
Srebrenica, Potočari
Srebrnica, Potočari
Srebrenica, Potočari
Srebrenica, Potočari
Srebrenica, Potočari
Srebrenica, Potočari
Srebrenica, Potočari
Srebrenica, Potočari
Srebrenica, Potočari
Srebrenica, Potočari
Srebrenica, Potočari
Srebrenica
Srebrenica
Žalna slovesnost v Ljubljani ob pokolu v Srebrenici
Žalna slovesnost v Ljubljani ob pokolu v Srebrenici
Žalna slovesnost v Ljubljani ob pokolu v Srebrenici
Žalna slovesnost v Ljubljani ob pokolu v Srebrenici
Žalna slovesnost v Ljubljani ob pokolu v Srebrenici
Žalna slovesnost v Ljubljani ob pokolu v Srebrenici
Žalna slovesnost v Ljubljani ob pokolu v Srebrenici
Prijavi napako
Komentarji
pd
# 11.07.2012 ob 10:57
Ne nabijat o vzrokih in posledicah. Če naložiš 50 civilistov na bus in jih na travniku postreliš si ZLOČINEC. Pika.
levcekX
# 11.07.2012 ob 10:31
Petar Karamazov

Tudi zame so tudi za vse krivi srbi saj so osvajali in pobijali na tujem ozemlju

niti po eni točki ne vidim krivde na slovencih bosancih ali hrvatih ki so ščitili le svoje ozemlje , ane

... tako da ne nakladaj neke manipulativne kle v možgane ljudi ... ker niso idioti.
Globlje
# 11.07.2012 ob 10:53
V Bosni je šlo za neke vrste državljansko vojno. Bošnjaki so želeli odcepitev od YU in vzpostavitev enotne države BIH. Srbi in Hrvati tega niso sprejeli, saj so se bali izgube avtonomije pod novo državo. Srbi so tako želeli Republiko Srbsko znotraj BIH, Hrvati pa so prvotno tudi želeli del ozemlja BIH. Ker se vse tri sile niso uspele dogovoriti, Hkrati pa so Bosanski Srbi in Hrvati imeli podporo Srbije in Hrvaške, se je politika nadaljevala z vojnimi sredstvi. Treba pa je jasno povedat, da je JLA odigrala vlogo agresorja, ki se je postavil na stran Srbov prodi vodstvu BIH in ne-srbskim prebivalcev. Vojni zločini so bilo storjeni na vseh straneh, a daleč v največji meri s strani Srbskih vojaških in paravojaških enot. To razmerje se relativno korektno tudi odraža v haških obtožnicah. Priporočam ogled 5 - delnega BBC-jevega dokumentarca Death of Yugoslavia. Precej nepristransko prikaže žalostno zgodbo te vojne.
B M
# 11.07.2012 ob 13:33
@scipio
Bošnjaki se prvič uporabi leta 1440, ko je kralj Tvrtko II Toromanović poslal svojo delegacijo v Budim. Pred tem so se imenovali Bošnjanini, še pred tem, pred prihodom Slovanov v te kraje pa Basani (po reki Bosni takrat imenovani Bathinus flumen).
Ofinger
# 11.07.2012 ob 12:45
Kar se je zgodilo v Srebrenici je vsekakor hud zločin in velika sramota za VRS. Tudi če so bili vsi tam zajeti in pobiti moški v resnici Orićevi vojaki, ki so pred tem tri leta delali zločine po okoliških srbskih vaseh in na najbrutalnejše načine pobili preko 3000 ljudi, za takšen masaker ni in ne more biti opravičila, in kdor brani "srbstvo" tako, da išče opravičila za takšna dejanja, ta srbstvu dela več škode kot koristi.
Naj počivajo v miru vse nedolžne žrtve te nesmiselne bratomorne vojne, njihov spomin pa naj bo opomin generacijam, ki prihajajo.
if
# 11.07.2012 ob 11:51
Srebrenica je:
dokaz prave vrednosti "bratstva i jedinstva", oziroma, vrednosti YU kadrov, ki so desetletaa vodili YU v stanje, ki je povzročilo njen gospodarski in končno krvav razpad;
dokaz nesposobnosti OZN;
dokaz, da se tak zločin pred svetovno javnostjo lahko zgodi kadarkoli in kjerkoli, ne da bi prej pravilno ukrepala;
dokaz, da je človek brez etike nevaren sebi in drugim.

Tudi v Sloveniji ni primerne družbene etike, sicer se s Slovenijo ne bi dogajalo kar se. Zato je slovenska demokracija ogrožena. Na moči dobivajo ljudje z nizko stopnjo osebne etike, zato trpi cela družba.
Družbena etika?
"Tehnologija sobivanja" članov družbe z namenom postajati vedno boljša družba v odnosu do sebe, narave.
zike
# 11.07.2012 ob 13:14
Tipični komentarji srbskih spmišljenikov, ki genocid takoj opravičujejo z že njim tipičnim izgovorom, da so se dogajali tudi zločini na drigi strani. To je vse posledica indoktrinacija, ki jo srbsko prebivalstvo čuti že stoletja, na koncu ko zmanjka pravih izgovorov pa je vedno aktualna "ameriška propaganda". Zanimivo, da cel svet priznava zločin v Srebrenici, ampak srbi so edini, ki temu ne želijo verjeti in seveda pridemo do zlagane velikosrbske doktrine, ki se vleče skozi zgodovino in ta je, da je cel svet proti srbom in da so srbi velikonebeški narod, ki vedno trpi in zaradi tega so zličini opravičljivi. Na koncu pa je od "velike srbije2 ostal le "beogradski pašaluk" in toliko o tem nebeškem narodu. Za vse osebke, ki negirajo zločin v Srebrenici pa človek nima besed: sramite se!!!
Zaplotnik8
# 11.07.2012 ob 12:32
100 vasi v okolici Srebrenice...ta Srebrenica je pa sigurno veličine Moskve, če ne še večja, da lahko natlačiš 100 srbskih vasi v okolico.

Spet patetičnii srbski poskusi laži in potvarjanja, kot vedno. Toliko lažejo, da že sami sebi verjamejo.

Kot kaže srbski trend bo čez 50 let že kakih 20 mil. žrtev v Jasenovcu, v 5000 vaseh okoli Srebrenice pa bo kak milijon srbskih žrtev.
Whitetrasher
# 11.07.2012 ob 11:21
Bedni izgovori ne umirijo slabe vesti!!
amorce
# 11.07.2012 ob 10:43
ne bluzi pfc

srbi so še kako bili na tujem ozemlju ... samo problem je v tem da kjer je srbov po številu malo več, nastane srbska republika.

s takimi izjavami samo še bolj blatiš srbe ...
sanny86
# 11.07.2012 ob 20:55
Če pustim še jaz svojo malenkost med komentarji, med katerimi jih je kar nekaj, ki so me osupnili, negativno presenetili, da ne bi uporabil kakšne hujše besede.
Ko govorim o Srebrenici, moram, enostavno moram vključiti še ta subjektivni aspekt, ki me spremlja po krvni liniji. Moj oče je iz Prijedora, mesta v bližini Kozarca in bolj znane Banja Luke. Okoliški prebivalci muslimanskega porekla, ki so končali v taboriščih Manjača, Trnopolje, Omarska, Keraterm so bili v večini pobiti. Tisti, ki so imeli srečo, včasih tudi denar, so rešili svoja življenja in so priča današnjim ljudem, kakšne grozote so bile storjene v tistem času.
Moj oče stežka danes govori o teh stvareh, kar je razumljivo. Od ogromne "rodbine" sta ostala živ le on in njegov brat. O sistematičnem etničnem čiščenju govori tudi to, da je le stežka dokazal po vojni na Prijedorski občini, da je on dotična oseba. Ker so ga smatrali za "likvidiranega iz registra".
Če gremo v večjo skrajnost, naj vam povem doživetje enega redkih preživelih maminih bratrancev, ki je imel to srečo, da je pobegnil iz taborišča Karoterm. Le mislim si lahko, kaj vse je preživel in dve zgodbi, ki mi jih je povedal sta me še posebej ganili:
1.) Poiskali so med skupinami brate, ki so morali metati kocki "za gamblanje"... Tistega, ki je vrgel manjšo številko so pri priči ustrelili. Torej psihični teror, ki je zaznamoval posameznika za leta in leta življenja, je verjetno huje, kot metek v glavo.
2.) Ko se je dotična oseba postavila na noge, si je poiskala službo v enem od večjih Ljubljanskih podjetij. Ko je prišel čas malice mu je v menzi zgromel pladenj po tleh in sesedel se je v solzah. Eden od vodilnih v tem podjetju, ki je je v tistem času ravno zadrževal v menzi, je bil ti. "vikendaš". Človek, ki je čez teden živel čisto normalno življenje in ob vikendih bil eden vodilnih posiljevalcev, mučiteljev in eksekutorjev.

Da ne bi preveč dolgovezil... Ma vseeno, še zgodba sosede v BiH, ki je v prvih dneh vojne izgubila 5 sinov in moža. Še 6. sina bi ji ubili, če ne bi bil zaostal v razvoju. Umrla je predlani, leto prej je pa ustavila na cesti človeka, za katerega je bilo "javno znano", da je pobil njenih 5 sinov in moža. Človek je sosed, ki je živel slab kilometer od njene hiše, ki je vsak dan z dvignjeno glavo hodil po lokalni cesti. Rekla mu je:
"Slušaj, halal ti bilo. Ne želim, da ideš u zatvor ili da te tjera sud. Želim samo da znam, gdje su kosti moje djece, moga muža. Još osjećam miris njihove kose, koju sam mrsila, kada sam jih zadnji put vidjela i što je najvažnije, još vidim njihove oči, koje se nisu bojale, kada su me gledale zadnji put."
Oseba iz zgodbe se je nekaj dni obesila v skednju, eksumacija trupel se je pa zgodila nekaj mesecev kasneje.

Torej, zelo očitno je, da so se dogajale nepredstavljive grozote, katere lahko proizvede samo človeški um. In to je tisto, na kar je potrebno opozarjati, "Da se nikad ne ponovi... Srebrenica!" Ali karkoli podobnega.
BaRcA14
# 11.07.2012 ob 15:58
toliko pobitih ljudi in to ne samo v bosni ampak govorim o hrvaški, kosovu.. in po vsem tem so srbi (ne vsi, ker ne smemo vse blatiti), pripravljeni zagovarjat vse te zločine, ne bom trdil da so ostali narodi nedolžni, ampak dejstvo je da so oni branili svoje in jih ne moremo šteti kot agresorje.. ne morem pa razumeti nekatere srbe, ki se tega početja ne sramujejo in nekateri še danes uparabljajo slogane nož-žica-srebrenica, zelo boleče da je lahko nekaj ljudi porušilo to kar je bilo zgrajeno 50letih.. tu na tem forumu je pa tudi toliko sovražnega govora in to od večine ki so zelo mladi in takrat sploh še ni vedlo kaj so in kaj se dogaja, danes pa po tem kar so jim mediji in politika natvezili, širiji sovražtvo do drugih..
111xp
# 11.07.2012 ob 23:13
@drizzt,

sicer ne komentiram takih stvari, ampak ko pa preberem te "rekla-kazala" komentarje se pa enostavno moram oglasit. Kar se tiče tvojih trditev, da so vse zakuhali Hrvati Hercegovci, ki jih v naslednjem stavku imenuješ Bosanski Hrvati (popolnoma kontradiktorno) se najprej pozanimaj o kronologiji osamosvajanja BiH, pa mogoče tudi o sestavi vrha HDZ BiH v začetkih vojne.

Hrvaški narod je v kompletu glasoval na referendumu za samostojno BiH, skupaj z Muslimani.

Vrh HDZ-a je bil v začetku devedesetih večinsko sestavljen s področja Bosne in ne Hercegovine, kar je mit in očrnjevanje te regije, ki je mimogrede edina kjer ni nobene masovne grobnice. Poleg tega, več Hrvatov je živelo v Bosni kot v Hercegovini.

Hrvati so konstruktivno sodelovali v novonastali državi, na vseh nivojih oblasti. Zanimivo je recimo, da je zastava "R" BiH, kasneje v uporabi Armije BiH - ljiljani na modrem ščitu (Kotromanići) ravno zastava, ki je bila predlagana s strani HDZ-ove parlamentarne skupine.

Zanimivo je, da je hrvaška stran potpisala od prvega do zadnjega ponujenega mirovnega sporazuma, medtem ko so jih Izetbegović in Karadžić odbijali po tekočem traku.

Zanimivo je, da je HVO prvi stopil na meje BiH in branil njeno suverenost, pri Bosanskem Brodu, Mostarju itd. Na vseh teh področjih so za obrambo dobili legitimnost od osrednje oblasti.

Zanimivo je, da je predsednik predsedstva Izetbegović (zasedel mesto po puču) po napadu JNA na vas Ravno (takrat občina Trebinje) izjavil "To nije naš rat", vsak narod pa ima pravico na samoorganiziranje in obrambo če mu to osrednja oblast ne more zagotoviti.

In za konec, poglejte zemljevid BiH in vam bo jasno kdo je delil BiH. Boban - Karadžić ali Izetbegović-Karadžić.

V BiH imajo danes živali već zaščite kot "konstitutivni" Hrvati.
bozz
# 11.07.2012 ob 22:32
Srbi so morijo v bivši SFRJ 1991-1999 zakuhali in če imajo jajca, bodo tudi prevzeli glavno odgovornost za vse. Lahko pa se zgledujejo po Judih in tarnajo, se pritožujejo, jočejo nad svojo zgodovino in jo obenem poveličujejo, se še naprej predstavljajo kot žrtve velike mednarodne zarote, trdijo, da so nedolžni ipd. Samo problem je, da jim nihče razen njih samih ne verjame.
Senna-Maze 28
# 11.07.2012 ob 20:01
Šele sedaj sem opazil to novico na MMC-ju, videl sem prispevek po dnevniku. Moram priznati, da so mi kar solze spolzele po licu. Takšne grozovite stvari oz . genocidi se ne smejo nikoli več ponoviti. Žrtev Srebrenice se ne sme nikoli pozabiti, ubogi ljudje, otroci in žene. Globoko sočustvjem z njihovimi preživelimi svojci.
Lep pozdrav, imejmo se ljudje radi.
antecash
# 11.07.2012 ob 19:22
ili da nije možda armija BIH upala u srbiju i pobila 8000 dječaka
i muškaraca u leskovcu recimo....
a možda je HV sravnio sa zemljom sremsku mitrovicu i odveo
ranjenike iz bolnice na neko stratište i mučki ih pobio!

ili je čak HV bombardirao gradove po srbiji 5g....

Ko zna....po nekim komentarima neki iz slovenije su i taj SFfilm
gledali...
antecash
# 11.07.2012 ob 15:14
Svi vi serboapologeti nemožete falsificirat povijest....zna se ko je
prvi počeo sa mitinzima i teorizmom od kosova 89g na dalje sve
ostale stvari su došle poslje toga uključujuči i odgovore na srpsku
agresiju....niste valjda mislili da če Hrvati i Muslimani mirno gledati
kako ih uništavaju četničke horde.
u srbiji niti je bilo Hrvatskih ,Bošnjačkih niti Albanskih satelit republika(krajina)
dok srbi nisu započeli takvu politiku/agresiju u drugim republikama
pa se im je vratilo kao bumerang kao i svim agresorima u povijesti
koji su htjeli proširit teritorij kad izgube rat ostaju i bez teritorija koji
su imali kad su započeli agresiju...poetic justice!
spiridon
# 11.07.2012 ob 12:08
@pfc

takrat se še rodil nisi, zato ne pametuj!!!!
ID
# 11.07.2012 ob 11:27
“Nema više ni jednog ozbiljnog razloga za postojanje Jugoslavije../.. U tim okolnostima ostalo je otvoreno pitanje sudbine Srba i Srbije u raspadu Jugoslavije kao glavno političko pitanje. Bar za nas../.. U tom smislu Dobrica Ćosić ostvaruje blisku saradnju sa srpskim strankama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Lično je uticao na Jovana Raškovića da osnuje Srpsku demokratsku stranku u Hrvatskoj. ../.. Sada se radi etnička karta srpskoga prostora, naročito u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj da se jasno prikaže teritorija gde su Srbi u većini; od Šibenika, preko Like, Bosanske krajine, pored Save do Bijeljine svuda su Srbi u većini. U centru Bosne su Muslimani. Srbi presijecaju i Sandžak pored Drine, pa se Muslimani ne mogu ujediniti. To je budući prostor Srbije.”

Borisav Jović, Posljednji dani SFRJ

Ta (velikosrbski, Srbi svi i svuda) načrt so nato z vojnimi sredstvi (in posledično z vsemi žrtvami, materialnim uničenjem, pregnanimi, mučenimi..) na vso silo poskušali uresničiti.
NEmafiji
# 11.07.2012 ob 22:44
Sanny86 nikoli ne pozabi svojih korenin in bodi ponosen nanje.
Pozdrav in vso srečo vsem tvojim!
Koliko morilcev-mučiteljev iz te vojne živi še med nami si niti predstavljati ne moremo.

Nisem iz Bosne (ne iz Srbije ali Črne Gore) nimam sorodnikov tam, nimam korenin od tam a Srebrenica je boleče ostala v mojem srcu.
Bil sem v Srebrenici na področju memorijalnega centra zdaj Srebrenica- Potočari. Ne spomnim se točnega datuma, vem da je bilo začetek julija (lahko pogledam) vsekakor pa več kot 7 let od tega. Še danes imam v spominu grobove, vrste krst. Turobno tišino in bolečino, ki para zrak.
Poka namzali so nam tudi posmrtne ostanke, ki so jih pravkar na enem skupnem grobišču odkopavali in urejali ( nekje v okolici Srebrenice) in to mi bo ostalo v spominu celo življenje.
Spomnim se, da so izven spominskega centra in povsod naokoli v Srebrenici bii srbski miličniki-policaji iz RRepubliske Srbske. Bili so izjemno hladni, strah vzbujajoči.
Srebrenica je del Republike Srbske. To mi še danes ni jasno zakaj. Res ni lahko kontrolirati vhod v Potočare, patruljirati ceste, ko veš, da so pripadniki masovno tam morili.
V sami Srebrenici so bile le ženske. ko smo se peljali mimo sem se spaševal koliko časa bo minilo, da bodo če sploh lahk okolikor toliko normalno zaživeli ... tisti, ki so ostali.

Še danes, ko vidim Srbija, Srbi iz Bosne, Črna Gora se mi nehote spomini vračajo na tisti kraj. Kje so zdaj vsi ti morilci, mogoče so mi celo tu (skoraj) sosedi in to so ljudje? Kako lahko živijo po takih dejanjih?

Ne posplošujem a od takrat -po izkušnji- gledam na Srbe z drugačnimi očmi. Vem, da niso edini krivci a meni ostaja tisti mladostniški spomin na "delegacijski" ogled Srebrenice pred nekaj leti.

Če obiščete Bosno ne le v Sarajevo ampak s spoštovanjem do pobitih mogoče tudi v Srebrenico.
Iz zahodne Evrope organizirajo vsako leto za srednješolce vlak spomina v Auschwitz.
Srebrenica je še bliže nam tudi časovno. Tja bi morali iti da ne pozabimo, da se že mladi naučimo reči ne tem grozotam.
B M
# 11.07.2012 ob 21:24
@sanny86
Žal je takšnih zgodb na tisoče...
Da se nikad ne ponovi ....Srebrenica!
freedomboy
# 11.07.2012 ob 15:05
vsem ki relativizirajo in iščejo opravičila ali negirajo genocid v Srebrenici jim želim isto usodo, nič hujšega in nič milejšega-enako.
B M
# 11.07.2012 ob 13:37
@scipio
Bošnjaki so bili prvič omenjeni leta 1440 ko je kralj Tvrtko II Kotromanić poslal svojo delegacijo v Budim.
Pred tem so se imenovali Bošnjani.
ID
# 11.07.2012 ob 12:06
Uau, ob takih argumentih človek ostane brez besed.. Le kako ti uspeva..
ID
# 11.07.2012 ob 11:57
pfc

“Milošević je imao izaslanike u Krajini, koji su se starali za to da sve njegove želje budu ispunjene. Njegovi predstavnici su gotovo bez izuzetka bili agenti Službe državne bezbednosti – SDB (Srbije). Oni su se od početka nalazili u Krajini i navodno ‘spontana’ pobuna protiv hrvatskih vlasti 1990. organizovana je iz Beograda. Zimonja (Nikola, agent Kontraobavještajne službe JNA) mi je u jednom trenutku rekao da su se, kada su u avgustu 1990. oko Knina podignute barikade sa balvanima, na njima uglavnom nalazili pripadnici paravojnih jedinica poslatih iz Srbije. ../..To je bio prvi korak ka stvaranju srpske autonomne oblasti oko Knina i, mada je to u beogradskoj štampi predstavljeno kao ‘spontana’ akcija lokalnih Srba koji su se branili, u stvarnosti je to isplanirao i inicirao Beograd. SDB je daleko prednjačio nad lokalnim stanovništvom u omogućavanju tih stvari. Njihovi agenti su stvarali incidente, a onda je štampa koristila te incidente da uzbuni civilno stanovništvo i stvori klimu straha koja je bila neophodna da bi došlo do rata.”

Srbski obveščevalni agent S.L. na sojenju Miloševiću v Haagu, transkripti, F"ond za humanitarno pravo, Beograd, 2006.,531-802
B M
# 12.07.2012 ob 10:33
@biancocelesti
Srebrenica bi se zgodila z ali brez maščevanja Orićevih predhodnih pokolov.
Srbi se maščujejo Bošnjakom-muslimanom, muslimanom v Srbiji in muslimanom v Črni gori od kadar so Turki odšli iz tega področja.
Če nekdo hoče najti kakšen izgovor za to početje ga bo tudi našel. Brez skrbi...
tuditi
# 11.07.2012 ob 18:35
Veliko Srbov je v Sloveniji in kot kaže tudi tukaj gor, sramota sramota, da še po vseh teh letih niste dojeli da je VAŠ narod naredil grozovito dejanje.

Lahko vas je sram, da podpirate te morilce. Ni kaj Srbski govor je kot kaže dovolj močan da je zameglil razum Srbom.
RockyV
# 11.07.2012 ob 12:33
Zločin v imenu mednarodne skupnosti.
veleje
# 11.07.2012 ob 23:12
pfc


# 11.07.2012 ob 13:03
Prijavi neprimerno vsebino Zaplotnik8
Da ne govorimo kaj je ostalo od ostalih držav(republik) seveda-nič.Vse so propadle.Ste se zato odcepili od Srbov?Za ceno lastne pogube?Vsaka čast vam.- 6 glasov
--------------------------------------------
mal se raje vprašaj..zakaj zavraga so se vsi odcepli,pobegnili od srbije??..najprej slo in hrv,nato bih,,kasneje mak, itd..in nazadnje š bratje ČG..le zakaj se sprašujem..najbrž ne kr tko..a ne??..
veleje
# 11.07.2012 ob 23:04
TIsto '89 je bilo "srpsko prolijeće". Srbska nacija se je končno prebudila in se uprla totalitarizmu hrvaško-slovenskih komunistov, ki je Srbe samovoljno in brez demokratične podlage razdelil na več t.i. republik in t.i. avtonomnih pokrajin.
...........
evo..o čem pišem..

spet so vsi drugi okol krivi,eni so se sam bgranili in bili žrtve..
eni to pišejo odkrito,help je pač mojster kamufliranja in lepobesedičenja...tako je ok in vse super..k je govora o srbskem prolječu,k pa je v vprašanju kako drugo poletje..je pa to že ustaštvo itd..ma bravo help...

nekako imam raje ene,ki ti vsaj kaj direkt v faco zabrusijo,pa čeprav to zvenelo še ne vem kako primitvino..to pocukrabo lepobesedičenje je najbl nevarno..
Jarovit
# 11.07.2012 ob 19:23
amigo
# 11.07.2012 ob 17:43
Ali si bil zraven, da veš koliko so jih zagrebli v več kot 600 (šesto) množičnih grobišč. Pa rudnik smrti Huda jama, enkratni dosežek komunističnih morilcev. Vsaka čast! Tisti ki zagovarja množične morilce je tudi sam ZLOČINEC!

Ne nisem bil zraraven, zato sm se pa potrudil in poiskal vire z verodostojnimi podatki, ki tvojo trditev postavlja na laž teba pa prikaže kot......... saj veš kaj. In dokler ne boš postregel z viri, ki tvojo trditev potrjujejo bo ostalo tako.

Ja in v popolnosti se strinjam s tabo, da je zagovornik morilcev tudi sam zločinec.
B M
# 11.07.2012 ob 14:12
@polo
torej so Bošnjaki prej bili na teh območjih od Hrvatov,Srbov,Slovencev...

madona..to me pa spominja na Šiptarje..
namreč oni trdijo da so potomci ILIROV...

Iliri, ki so ostali po naseljevanju Slovanov na tem področju so se asimilirali, čeprav so bili avtohtoni prebivalci.
B M
# 11.07.2012 ob 13:39
Prej je prišlo do napake:
Bil je Kotromanić in ne Toromanović..
B M
# 11.07.2012 ob 13:16
@juice,@pfc,
v bistvu so bili srbi med vojno v bih. bošnjaki so zbirali orožje v JLA od leta 45 naprej in potem ko so bili polni vsega, napadli na goloruko srbsko stanovništvo in jih pregnali po celem svetu: Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo, Švedsko, Norveško, Avstralijo, USA.......
zemljemerec
# 12.07.2012 ob 07:41
Grozljivo, česa vsega je bolan človeški um sposoben naredit sočloveku !
veleje
# 11.07.2012 ob 23:00
uditi


# 11.07.2012 ob 18:35
Prijavi neprimerno vsebino Veliko Srbov je v Sloveniji in kot kaže tudi tukaj gor, sramota sramota, da še po vseh teh letih niste dojeli da je VAŠ narod naredil grozovito dejanje.

Lahko vas je sram, da podpirate te morilce. Ni kaj Srbski govor je kot kaže dovolj močan da je zameglil razum Srbom
...............
tko mimgrede...sem nahiter preletel vse te strani..pa??

samo enega srba sem našel,ki je obsodil to dejanje v srebrenici..vsi drugi to zanikajo,iščejo neka smešna opravičila in podobne bedastoče pišejo...žalostno,.da bolj ne more bit...
NEmafiji
# 11.07.2012 ob 22:48
(predzadnji odstavek malo jasneje)

Vem, da niso edini krivci za genocide po svetu ... sem hotel reči
seveda so za Srebrenico glavni in edini krivci prav oni.
Tu ni debate.
antecash
# 11.07.2012 ob 22:06
@beli ris
hočeš reči da su si sami krivi za genocid ili???!!
a izvor informacija ti je isto vrlo "uvjerljiv" WTF
NEmafiji
# 11.07.2012 ob 19:25
V poznih 90-letih prešnjega stoletja so bile Pale polne avtomobilov s slovensko registracijo (od Lj do Mb itd. ) V bistvu so bili avti s slovensko registracijo skoraj v večini.
V majhnih in na novo odprtih supermarketih v Palah in naokoli po tem delu Republike Srbske je bila poleg hrane iz Srbije le še hrana iz Slovenije in te tolikooo, pijača pa vsa iz Slovenije: Fructal, Union , Laško ...
Zgledalo je kot, da si v enem manjšem slabše založenem Merkatorju pri nas.
Pred gostilnami so bili "reklamni" senčniki le na motiv (z napisi) Union Pivo in podobna piva (Laško tudi) iz Slovenije.
KLIPAN
# 11.07.2012 ob 17:36
Srbi so se zfrknili z to vojno.
Ostali bodo klavci v zgodovini, pa še izgubili so jo.
Srbija je sedaj najmanjša v zgodovini, pa taka velike plane so imeli.
Luzerji.
antecash
# 11.07.2012 ob 16:37
Na Hudim jamama i po Maceljskim šumama je stvorena exJU
pa nije ni čudno da je sa Vukovarima i Srebrenicama završila!
ID
# 11.07.2012 ob 16:32
Vas Ravno v BiH je bilo porušeno (lahko ugibate s strani koga) že v oktobru 91.
antecash
# 11.07.2012 ob 16:10
@polo
nisi obratio pozornost na "namig" XD
antecash
# 11.07.2012 ob 15:57
@polo...da si upiso ante cash dobio bi slika kolko hočeš ali
za to je potrebna intelegenca ;)
antecash
# 11.07.2012 ob 15:55
@ofinger
po toj logici bi tebe trebalo protjerati iz Slovenije!
@help
to bi onda bio bizaroTV kalendar jer bi bilo kontra istine!
@svi
Rat se vodio za zemlju/granice iz najstarijih (ne)ljudskih poriva
pohlepe i zlobe!
antecash
# 11.07.2012 ob 15:32
polo ti i pfc imate najviše zajedničke DNA sa ovom spodobom!
B M
# 11.07.2012 ob 14:43
@ polo
scipio je želel vedeti od kod ime Bošnjak, pa sem mu dal odgovor. Nekateri hočejo zanikati obstoj bošnjaškega naroda, češ, da so Srbi, Hrvati, Turki...
Dejstvo je, da so živeli pred križarskami vojnami na področju BiH Bošnjaki, ki niso bili ne Srbi in ne Hrvati. Zaradi pritiska s strani Vatikana so pokrisjanili to področje.
Pred tem je bilo to področje Cerkve bosanske, ki je bila heretična.
ta cekva je delovala v sožitju s katoliško cerkvijo. pripadniki bosanske cerkve so se imenovali tudi Bogomili in ta cerkev je bila dejavna do vpada Turkov.
Zaradi kasnejšega preganjanja s strani katolikov in pravoslavcev so Bogomili začeli masovno sprejemati Islam za svojo vero.
jaskelainen
# 11.07.2012 ob 14:34
@Borat Sagdijev - tu se pa zelo motiš! Nacionalizem je v krvi desnega pola! Pri nasje to JJ, v srbiji pa je to naslednik Šešelja in njegove druščine... Trenutno so na oblasti (Nikolić, Vučić in Dačić - naslednik Miloševića)! Oni so obvladovali vojsko in paravosjko (rdeča zvezda je bila pa pač ostanek sistema, ki ga več ni bilo)! Malo si poglej uniforme in simbole teh paravosjk in boš videl podobnosti z domobranskimi ;)
buba500
# 11.07.2012 ob 14:23
Šiptarji TRDIJO da so potomci ILIROV...
in pravijo da so avtohtoni prebivalci..
to je tudi "ključni problem" s Srbi..
Srbi trdijo da so oni bili prvi na Kosovu..Šiptarji pa trdijo da so bili oni prvi,kot potomci ILIROV...


Aja, a prav tako se zdaj delijo ozemlja. Kdo je bil prej tam pa magari 1000 let nazaj? :D Kakšne nebuloze eni kvasite, jaooo...
accko
# 11.07.2012 ob 13:19
juice pa ti tuki obtožuješ tud sam enga za 3500 pobitih srbov , nasera oriča , ki se ni niti skrival kot srbski heroji , al se tud tuki motm :D haha
Kazalo