Most je padel na današnji dan pred 20 leti. Foto: BoBo
Most je padel na današnji dan pred 20 leti. Foto: BoBo

Sloviti most čez reko Neretvo je bil zgrajen med letoma 1557 in 1566, ko so meščani za to zaprosili sultana Sulejmana Velikega. Načrt zanj je izdelal Mimar Hajrudin, študent in pomočnik slavnega arhitekta Mimarja Sinana.

Stoletja je povezoval oba brega Neretve, a med vojno v Bosni in Hercegovini ni bil kos večdnevnemu obstreljevanju pripadnikov hrvaškega obrambnega sveta. Mednarodno kazensko sodišče za nekdanjo Jugoslavijo je pozneje v sodnem postopku proti šestim nekdanjim vojaškim in civilnim voditeljem Herceg Bosne razsodilo, da je bil most "upravičena vojaška tarča".

Spomini še vedno živi
Potem ko so Stari most nadomestili z brvjo, so leta 2004 postavili nov most, narejen po načrtih starega, s kamni iz Neretve. Vpisali so ga tudi na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

A v spomin na žalosten dan v zgodovini Mostarja prebivalci, povezani v skupnost Mostari, priredijo tradicionalni skok z mostu. "Žalostno je, da na dan zrušitve še noben član mestne uprave v zadnjih 20 letih ni prišel na ta kraj. Ta most pripada vsem meščanom," je dejal Mirsad Pašić Deda, ki je eden najbolj znanih skakalcev z mostu. Emir Balić pa je dejal: "Čeprav je minilo že 20 let, se še vedno spominjam tistega dne, kot bi bilo včeraj. Še vedno sem čustveno povezan z vsakim kamnom iz Starega mostu, mnogo bolj kot s tem, ki zdaj stoji na njegovem mestu. Novi most sicer povezuje rečna bregova, ljudi pa ne. Tudi 20 let pozneje politiki delajo vse, da bi ljudje ostali ločeni glede na etnično pripadnost, namesto da bi mislili na prihodnost."

Mostarski most je sicer četrti največji v BiH-u. Gre za izbočen most, dolg 30 metrov, širok štiri metre in visok 24 metrov.

Nekaj podob porušenega in novega mostu si oglejte v spodnji galeriji.